003.jpg

Під час реорганізації системи соціального страхування, що розпочнеться з 1 січня 2023 року, застраховані особи, потерпілі на виробництві та їх родини мають бути вчасно забезпечені повним обсягом гарантованих законодавством виплат і допомог, а фінансування щомісячних страхових виплат повинні пройти безперебійно для всіх отримувачів.

На цьому 22 грудня наголосили учасники ініційованої виконавчою дирекцією та правлінням Фонду соціального страхування України наради.

Участь у заході взяли члени правління ФССУ, представники Пенсійного фонду України та керівний склад виконавчої дирекції ФССУ.

На нараді обговорили питання забезпечення виконання постанов Кабінету Міністрів України щодо передачі функцій за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням до ПФУ. Увагу було приділено необхідності якнайшвидшого врегулювання технічних і нормативних питань для забезпечення ефективної роботи. Зокрема, члени правління ФССУ від сторін застрахованих осіб і роботодавців акцентували на потребі делегування державною стороною своїх представників до складу правління на заміну раніше відкликаним посадовцям – за їх словами, формування повного складу правління та прийняття ним рішень необхідно для дотримання норм закону при реорганізації.

Учасники погодились, що передача Фондом соціального страхування України особових справ потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, баз даних, носіїв інформації, програмного забезпечення для здійснення страхових виплат та соціальних послуг потребує доопрацювання нормативно-правових актів, у тому числі прийняття порядку, передбаченого пунктом 5 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», який наразі відсутній.

Члени правління ФССУ наголосили на потребі чіткого дотримання процедури припинення, передбаченої Цивільним кодексом України, іншими законодавчими актами – зокрема, необхідності термінового скликання засідання правління Фонду та прийняття постанов, необхідних для подальшого безперебійного здійснення виплат.

Представники Пенсійного фонду України акцентували на готовності з 1 січня 2023 року розпочати фінансування на підставі підготовлених Фондом соціального страхування України виплатних документів.

Також було порушено питання переведення всіх працівників робочих органів і виконавчої дирекції ФССУ до ПФУ, як це передбачено законодавством про працю під час реорганізації шляхом приєднання.

Присутні домовились про проведення додаткової розширеної наради з метою подальшого обговорення та спільного врегулювання всіх питань, необхідних для продовження безперебійного здійснення виплат та дотримання законодавчих норм, за участю керівництва Мінсоцполітики, Пенсійного фонду України, виконавчої дирекції та членів правління Фонду соціального страхування України.

Виконавча дирекція ФССУ продовжить виконувати функції та завдання, передбачені загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, до завершення заходів, пов’язаних із приєднанням до ПФУ, як передбачено в прикінцевих і перехідних положеннях закону.

Нагадаємо, Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України. Закон набуде чинності 1 січня 2023 року.