003.jpg

З 1 січня 2023 року уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є Пенсійний фонд України.

Таким чином участь у розслідуванні нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань беруть представники Пенсійного фонду України та його територіальних органів. Зокрема, це стосується й незавершених розслідувань, до участі у яких були залучені представники Фонду соціального страхування України.

Таку норму встановлено змінами у законодавстві щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування, внесених Законом України від 21.09.2022 № 2620 «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2022 № 1350.

У зв'язку з цим рекомендуємо підприємствам, установам та організаціям, які утворили комісії (спеціальні комісії) з розслідування нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві, внести необхідні зміни до складу відповідних комісій з розслідувань, які станом на 1 січня 2023 року незавершені, замінивши представника Фонду соціального страхування України на представника Пенсійного фонду України.

З питань отримання інформації про представника Пенсійного фонду у складі комісії звертатися до Пенсійного фонду України або його територіального органу в регіоні.