Надрукувати
Перегляди: 2036

У 2017 році наказом Міністерства соціальної політики України від 27.03.2017 № 475 встановлено середню вартість санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування в розмірі 440 гривень.

Грошова компенсація виплачується інвалідам війни та інвалідам, зазначеним у статті 6-2 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», а саме: колишнім малолітнім (яким на момент ув'язнення не виповнилось 14 років) в'язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, які визнані інвалідами від загального захворювання та трудового каліцтва та з інших причин (далі – колишнім малолітнім в'язням), за місцем їх реєстрації один раз на два роки з дня звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації за бажанням, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок.

Грошова компенсація виплачується у таких розмірах:
- інвалідам війни І і ІІ групи – 100 відсотків середньої вартості путівки;
- інвалідам війни ІІІ групи – 75 відсотків середньої вартості путівки.

Отже, в поточному році інваліди війни І і ІІ групи – отримують 440,00 грн., інваліди війни ІІІ групи – 330,00 грн.

Також, право на отримання грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки мають особи з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства, якщо вони протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу (не рахуючи рік, коли інвалід звернувся за нею).

Виплата грошової компенсації замість путівки проводиться на підставі медичних рекомендацій відповідно до законодавства, що визначає право інвалідів на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, а саме – медична довідка за формою 070/о, яка повинна бути дійсна на момент проведення виплати зазначеної компенсації.

Відповідно до пункту 4 цього Порядку грошова компенсація за путівку нараховується і виплачується в таких розмірах:
- особам з інвалідністю І і ІІ групи - 75 відсотків середньої вартості путівки;
- особам з інвалідністю ІІІ групи - 50 відсотків розміру середньої вартості путівки.

Отже, в поточному році особи з інвалідністю І і ІІ групи отримують 330,00 грн., особам з інвалідністю ІІІ групи – 220,00 грн.

Для вирішення питання виплати компенсації необхідно звертатися до департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради за адресою: м. Суми, вул. Харківська, 35, каб. 124, тел. 60-45-52.