Надрукувати
Перегляди: 6145

Громадяни набувають права власності земельними ділянками із земель комунальної власності за рішенням органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених Земельним кодексом України.

Порядок надання земельних ділянок у власність громадянам визначений статтею 118 Земельного кодексу України.

Згідно з частиною шостою статті 118 Земельного кодексу України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель комунальної власності подають клопотання до органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 даного Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).

Орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки комунальної власності розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні.

Проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян юридичним особами, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких за основним місцем роботи працюють не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою, та фізичними особами-підприємцями, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

З переліком таких сертифікованих інженерів-землевпорядників (виконавців робіт із землеустрою) можливо ознайомитись на офіційному сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру за посиланням: https://land.gov.ua/info/derzhavnyi-reiestr-sertyfikovanykh-inzheneriv-zemlevporiadnykiv/

Орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України, у двотижневий строк з дня отримання погодженого проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

З метою отримання земельної ділянки можна звернутись до управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» (вулиця Горького, 21) з відповідним пакетом документів, передбаченим статтею 118 Земельного кодексу України.

Ознайомитися з бланками заяв можливо на офіційному сайті управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» за посиланням: https://cnap.gov.ua/taxonomy/term/1