Надрукувати
Перегляди: 2181

Для забезпечення своєчасної та в повному обсязі виплати пенсій Сумське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області постійно працює над забезпеченням посиленого контролю за сплатою єдиного соціального внеску та погашення заборгованості до Пенсійного фонду платниками міста.

Основним шляхом наповнення бюджету Пенсійного фонду і паралельно, набуття громадянами страхового стажу є своєчасна і в повному обсязі сплата внесків до Пенсійного фонду.
Відповідно до законодавства України стаж роботи громадянина, який надає йому право на отримання пенсії, залежить від внесків, які сплачено до Пенсійного фонду України. Вже сьогодні цей факт безпосередньо стосується кожного працюючого, незважаючи на вік та тривалість роботи. Адже той керівник, який ігнорує обов’язок сплати коштів до Пенсійного фонду, позбавляє працівників права на отримання пенсії в повному обсязі, передбаченому законодавством. Працюючі громадяни, за яких не сплачені внески, втрачають страховий стаж для призначення пенсії в майбутньому.
Але на жаль, станом на 01.07.2016 року недоїмку за страховими внесками мають 339 платників (на загальну суму 62,6 млн. грн..), за єдиним соціальним внеском – 1378 платників (на загальну суму 17,2 млн. грн.).
Наповненню бюджету Фонду сприяло посилення контролю над дотриманням платниками норм чинного законодавства про оплату праці; активізація роботи щодо зменшення заборгованості зі сплати єдиного внеску та страхових внесків; взаємодія з міською радою; відділом ДВС, прокуратурою, департаментом соціального захисту населення, Державною інспекцією праці, Державною податковою інспекцією; посилення роз’яснювальної роботи серед страхувальників та застрахованих осіб про необхідність дотримуватись платіжної дисципліни тощо. Боржникам Фонду пояснюють, що дешевше своєчасно сплатити внесок, аніж потім додатково шукати кошти на сплату штрафу та пені, сума якої щодня збільшується.
Проаналізувавши динаміку надходження коштів до бюджету управління, можна зробити висновок, що збільшення доходів напряму залежить від економічного зростання реального сектору економіки, легалізації трудових відносин та зарплати.
Дещо турбує, що більше 30 відсотків єдиного внеску в місті надходить від бюджетних установ. Тобто надходження у фонди соціального страхування напряму залежать від можливостей державного та місцевого бюджетів. Тому на даний час дуже гостро постає питання щодо стимулювання легалізації зарплати, підвищення відповідальності платників за її тінізацію.
2016 рік не обіцяє бути легким, адже пенсії зростають і кошти на їх виплату мають бути зібрані вчасно, тому робота щодо наповнення бюджету Фонду і надалі буде залишатись основним показником діяльності управління.