004.jpg

Відповідно до Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.04.2023 № 381 (із змінами), виплата компенсації для проведення ремонту здійснюється в такому порядку:

  • виплата компенсації для проведення ремонту категорії А (розрахована сума компенсації не перевищує 200 тис. грн.) здійснюється одним платежем після затвердження рішення комісії про надання компенсації уповноваженим органом
  • виплата компенсації для проведення ремонту категорії Б (розрахована сума компенсації становить: від 200 тис. грн. до 350 тис. грн. для квартир у багатоквартирному будинку; від 200 тис. грн. до 500 тис. грн. для приватних будинків) здійснюється двома платежами:
    - 70 % суми компенсації для проведення ремонту виплачується після затвердження рішення комісії про надання компенсації уповноваженим органом;
    - залишок в обсязі 30 % суми компенсації виплачується після подання повідомлення про завершення проміжного етапу ремонтних робіт та висновку комісії про виплату залишку коштів за результатами проміжної верифікації.

Отримувач компенсації протягом 12 місяців з дня отримання компенсації для проведення ремонту категорії А або 18 місяців у разі проведення ремонту категорії Б повинен її використати на ремонтні роботи, визначені у чек-листі. Будівельна продукція, придбана за рахунок компенсації для проведення ремонту, повинна бути використана виключно для проведення ремонтних робіт на пошкодженому об’єкті та не може бути продана, подарована або відчужена в іншій спосіб.

Після завершення ремонтних робіт, визначених у чек-листі, отримувач компенсації для проведення ремонту зобов’язаний протягом 15 робочих днів подати (засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), з урахуванням його технічної можливості або в паперовій формі через адміністратора центру надання адміністративних послуг) повідомлення про завершення ремонтних робіт.

У разі проведення ремонту категорії Б отримувач компенсації зобов’язаний після придбання будівельної продукції та оплати ремонтних робіт за рахунок першого платежа компенсації додатково подати повідомлення про завершення проміжного етапу ремонтних робіт не пізніше 15 робочих днів. При цьому придбання будівельної продукції та оплата ремонтних робіт за рахунок компенсації для проведення ремонту, виплаченої першим платежем, має бути здійснено не пізніше 12 місяців з дати зарахування компенсації на спеціальний рахунок.

З метою встановлення факту цільового використання компенсації для проведення ремонту з метою придбання будівельної продукції для проведення ремонту за кожним видом ремонтних робіт, визначених у чек-листі, комісією та групою підтримки єВідновлення здійснюється верифікація.

Верифікація здійснюється з обов’язковим оглядом комісією об’єкта, на якому проводилися ремонтні роботи. Під час верифікації перевіряється відповідність фактично проведених робіт та/або придбаної будівельної продукції за кожним видом ремонтних робіт, визначених у чек-листі, та здійснюється фотофіксація.
Отримувач компенсації для проведення ремонту зобов’язаний сприяти проведенню верифікації та моніторингу.