Надрукувати
Перегляди: 1451

Відбувся публічний захист проєктів (програм, заходів) інститутів громадянського суспільства у сфері розвитку громадянського суспільства, для реалізації яких надається фінансова підтримка з міського бюджету на 2020 рік.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН зауважила, що такий конкурс проводиться уперше у відповідності до затвердженої наприкінці 2018 року Програми сприяння розвитку громадянського суспільства. Проєкти, що стануть переможцями, будуть реалізовані на умовах співфінансування коштом міського бюджету в наступному році.

Вісім громадських об’єднань подали на конкурс 12 проєктів. Детально розглянувши їх під час І етапу, конкурсна комісія допустила всі до публічного захисту. Але ще до проведення такого ГО «Сумська молодіжна організація «Ліцей» зняла свої два проєкти з розгляду, подавши відповідну заяву. Автор іще однієї ініціативи на відкриту презентацію не з’явився. 

А відтак, у ІІ етапі взяло участь дев’ять проєктів: «Ролик «Італійський слід у Сумах, сумський слід в Італії», «Харизматична особистість – лідерство через натхненність», «Медіаплатформа змін «Самоврятування», «Налагодження ефективної взаємодії інститутів громадянського суспільства з Сумською міською радою шляхом професійного використання інструментів громадянської участі», «Консолідація громадського руху навколо осмислення проблем розвитку міста Суми», «Школа лідерів змін», «Громадська освіта молоді через залучення до творчої діяльності через створення об’єктів вуличного мистецтва», «Формування позитивного сприйняття мешканцями міста Суми національної різноманітності як переваги для розвитку громади», «Стимулювання інститутів громадянського суспільства у підготовці та прийнятті управлінських рішень у контексті задач сталого економічного розвитку міста Суми».

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики відзначила актуальність та значущість усіх проєктів і гарну роботу авторів у підготовці конкурсних заявок.

«Всі проєкти гідні, хотілося б підтримати кожен, але ми виходимо з фінансування, а це 200 тис. грн. Разом із тим ми не обмежували авторів у їхніх кошторисах, не зазначали граничний обсяг частки фінансування з міського бюджету. Ще на початку підготовки конкурсу це питання було найбільш дискусійним, і вирішено було не встановлювати фінансових обмежень, аби не втратити на змісті проєктів, бо ж гарний задум потребує відповідного фінансування. Водночас міський бюджет на наступний рік буде затверджений наприкінці грудня, саме тоді ми достеменно знатимемо, яку суму передбачено на проекти розвитку громадянського суспільства», – сказала Антоніна Кохан.

Під час публічної презентації автори проєктів та їхні представники розповіли про свої наміри та очікування, відповідали на запитання конкурсної комісії.

Після завершення представлення, члени конкурсної комісії провели третій етап конкурсу, індивідуально оцінили проєкти, виставивши бали за низкою критеріїв: відповідність зазначеним у конкурсній документації цілям та пріоритетним завданням; реалістичність досягнення і значущість очікуваних результатів та результативних показників виконання (реалізації) програми (проекту, заходу); очікувана ефективність використання бюджетних коштів (співвідношення кошторису витрат, необхідних для виконання (реалізації) програми (проекту, заходу), та очікуваних результатів виконання (реалізації) програми (проекту, заходу); повнота охоплення цільової аудиторії; рівень кадрового та матеріально-технічного забезпечення, необхідного для виконання програми (реалізації проекту, заходу), досвід провадження діяльності у відповідній сфері; наявність можливості продовження виконання програми (реалізації проекту, заходу) або здійснення подібних заходів після припинення фінансування за рахунок бюджетних коштів.

За результатами оцінювання буде сформовано рейтинг проєктів, а після ухвалення міського бюджету на 2020 рік – визначені ініціативи, які отримають фінансування.