001.jpg

Життя непередбачуване: трапляються випадки, коли працюєш на улюбленій роботі, сподіваєшся на отримання довгоочікуваної пенсії, однак тобі відмовляють у її призначенні. Така прикра ситуація сталася і з пані Лідією, яка не розгубилася й вчасно звернулася до Сумського місцевого центру з надання БВПД.

Зокрема питання, з яким звернулася пані Лідія, стосувалося встановлення факту належності трудової книжки. Жінка пояснила, що при заведенні трудової книжки в ній неправильно було зазначено ім'я заявника. У зв'язку з чим, при зверненні до Пенсійного фонду за призначенням пенсії, її трудову книжку не взяли до уваги. Тому виникли труднощі в підтвердженні трудового стажу для призначення пенсії.

«Коли мені відмовили в отриманні пенсії, то я одразу знала, що можу звернутися саме до безоплатної правової допомоги», – розповіла пані Лідія під час зустрічі із головним спеціалістом відділу правопросвітництва на надання безоплатної правової допомоги Оленою Тимошенко.

У випадку пані Лідії врегулювати ситуацію без суду не є можливим, оскільки дане підприємство ліквідовано. Тому у неї не було іншого вибору, як звернутися до суду про підтвердження факту належності трудової книжки.

Юрист Олена Тимошенко склала позовну заяву про встановлення факту належності документу і подала її до суду. У ході судового розгляду пані Лідія надала суду обґрунтування з відповідними доказами на підтвердження, по можливості, кожного запису, який міститься в трудовій книжці.

Рішенням Зарічного районного суду м. Суми по справі позовні вимоги позивачки були задоволені повністю. У подальшому громадянка звернулася до Головного Управління Пенсійного фонду України в Сумській області і їй було призначено пенсію.

«Під час призначення пенсії враховуються записи у трудовій книжці, тому всі відомості повинні бути зазначені коректно, без виправлень. Аналізуючи статистику звернень до Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, можна стверджувати, що велика кількість клієнтів стикається з даною проблемою», – зазначає юристка Сумського місцевого центру з надання БВПД Олена Тимошенко.

Справа № 591/1620/21 посилання на рішення в Реєстрі судових рішень https://reyestr.court.gov.ua/Review/97425118.

Після цих подій пані Лідія ще неодноразово зверталася за правовою допомогою і стверджує, що за справедливість потрібно боротися. Таким чином, завдяки компетентним діям юриста було встановлено факт належності трудової книжки, що стали підставою для призначення пенсії.

Коментує головний спеціаліст відділу правопросвітництва на надання безоплатної правової допомоги Олена Тимошенко:

Варто зазначити, що встановлення факту належності правовстановлюючого документу здійснюється судом в порядку окремого провадження. У судовому порядку розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Заяву про встановлення факту належності особі правовстановлюючого документа можуть подати:

  • особа – власник правовстановлюючого документа, якій необхідно довести належність їй цього документа;
  • спадкоємці померлої особи — власника цього документа для оформлення спадкових прав;
  • утриманці померлого для одержання пенсії;
  • прокурор у порядку статей 56, 57 ЦПК України;
  • інші особи, які заінтересовані у встановленні факту (військові комісаріати, правоохоронні органи, управління соціального захисту населення, управління Пенсійного фонду України, територіальна громада, фінансові органи, навчальні заклади, органи страхування тощо).