005.jpg

Споживачі не зобов’язані відшукувати джерела фінансування вказаних приладів обліку та робіт з їх встановлення, оскільки відповідне фінансування уже закладено в тариф на оплату спожитого газу відповідно до ст. 6 Закону України від 16 червня 2011 року № 3533-VI «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

Виконавчий комітет Сумської міської ради в особі Відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Сумської міської ради звернувся до суду в інтересах фізичних осіб з позовом до ПАТ «Сумигаз» та ТОВ «Сумигаз Збут» про визнання права на споживання природного газу за чинними нормами та зобов'язання здійснити перерахунок спожитого природного газу.

Верховний Суд визнав недійсним рішення ПАТ «Сумигаз» від 17 листопада 2016 року в частині визначення відповідним фізичним особам з 01 листопада 2016 року режиму споживання, за яким фактичний об'єм спожитого природного газу визначається за граничними об'ємами споживання природного газу населенням згідно з Додатком № 10 до Кодексу газорозподільних систем. Зобов'язав ПАТ «Сумигаз», ТОВ «Сумигаз Збут» здійснити перерахунок об'ємів природного газу споживачам за листопад - грудень 2016 року, січень - березень 2017 року за нормою споживання 4,4 м. куб на місяць на одну особу. Приймаючи таке рішення, Верховний Суд виходив із відсутності достатніх та належних доказів того, що саме особи в інтересах яких подано позов чинили перешкоди представникам ПАТ «Сумигаз» у доступі до будинку для встановлення приладу обліку спожитого газу (лічильника). При цьому акти про порушення складені не щодо окремого конкретно визначеного споживача, а щодо об'єкта: житлового будинку, тобто акт не містить відомостей про вчинення порушення конкретною особою, а відповідно і прийняття відповідачем рішення про відповідальність конкретної особи на підставі цього акта є неправомірним.

Також Верховний Суд прийшов до висновку, що відмова ПАТ «Сумигаз» встановити індивідуальні лічильники суперечить вимогам законодавства, порушує їх права як споживачів. З урахуванням вимог ст. 5 Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-XII «Про захист прав споживачів», ст. 2 Закону України від 24 червня 2004 року № 1875-IV «Про житлово-комунальні послуги» волевиявлення споживачів на встановлення індивідуальних лічильників газу не може бути порушеним. Саме на суб’єкт господарювання – газорозподільну організацію покладений обов’язок встановлення лічильників газу для населення та лише він повинен вживати заходів щодо залучення інших джерел фінансування цих робіт і покладання такого обов’язку на споживачів є неправомірним.

Постанова Верховного Суду