0012.jpg

З приходом осені на всій території України, зокрема і в місті Суми, збільшується кількість підпалів сухої рослинності, що шкодить, як і навколишньому природному середовищу, так і здоров’ю людей.
Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме: статті 50 Конституції України, статей 9, 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статті 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», пункту 4.2. Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Цього року в Україні почав діяти закон № 556-ІХ "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою збереження навколишнього середовища".
Закон суттєво підвищує розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.
Згідно із законом, штраф за забруднення повітря становить від 30 тис. 600 грн. до 61 тис. 200 грн. або позбавлення волі терміном до 3 років.
Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом від 91 тис. 800 грн. до 153 тис. грн.
Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 тис. 500 грн. до 4 тис. 590 грн. і на посадових осіб - від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн. Якщо це ж призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - штраф від 4 тис. 500 грн. до 15 тис. 300 грн. для громадян та від 10 тис. 710 грн. до 18 тис. 360 грн.
Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - карається штрафом від 3 тис. 60 грн. до 6 тис. 120 грн. для громадян та 15 тис. 300 грн. до 21 тис. 420 грн. для посадових осіб.
Якщо ті самі дії вчинено в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду - від 6 тис. 120 грн. до 12 тис. 240 грн.