Надрукувати
Перегляди: 12903

Кліщовий енцефаліт – це природно-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків.

Природні вогнища кліщового вірусного енцефаліту (КВЕ) поширені в лісовій та лісостеповій зонах на території 30 країн Європи і Азії. В зоні ризику зараження проживає 700 млн. населення. Переважна більшість випадків реєструється в Росії, де ендемічними щодо кліщового енцефаліту є 46 з 83 суб’єктів РФ з найбільшим рівнем захворюваності в Сибірському, Приволзькому, Північно-Західному та Уральському федеральних округах.

В Україні місцеві випадки КВЕ серед людей реєструються щорічно. За період 1955-2013 р. зареєстровано 596 випадків, з них 265 -51% в АР Крим, 196 - 38% у Волинській, 24 - 5% у Закарпатській областях. За останні 10 років зареєстровано 59 випадків, в 2014 р. – 6. На території Сумської області випадки КВЕ в 2009-2014 р.р. не були зареєстровані (зареєстрований 1 випадок захворювання на КВЕ в липні 2008 р. у жителя с. Могриця Сумського району).

За даними Львівського НДІ епідеміології і гігієни ензоотичними щодо кліщового вірусного енцефаліту територіями в Сумській області є території: Глухівського (с. Червоне), Кролевецького (с.Антонівка), Середино-Будського (с.с. Новий Світ, Ромашкове, Стара Гута), Ямпільського (с.с. Туранівка, Чуйківка) районів, урочища Олдиш м. Суми, міст Конотоп, Лебедин, Путивль і Шостка, де був виявлений антиген вірусу КВЕ з іксодових кліщів.

Про активну циркуляцію вірусу кліщового енцефаліту на території області вказує виявлення антитіл до вірусу кліщового енцефаліту у жителів Буринського, Глухівського, Кролевецького, Конотопського, Лебединського, Путивльського, С-Будського районів та м. Суми. У Сумській області рівень серопозитивності населення до вірусу КВЕ знаходиться в межах 7,5-10,0 %, що вказує на високу ендемічну небезпеку та ризик інфікування вірусом КВЕ людей.

Вірус кліщового енцефаліту зберігається та розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням. Зараження людини відбувається під час укусу кліща, при випадковому роздавлюванні кліща, розчісуванні місця укусу та втиранні в шкіру збудника інфекції зі слиною чи тканинами кліща, а також при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів.

Від хворої до здорової людини це захворювання не передається.

Період від зараження до перших клінічних проявів хвороби (інкубаційний період) триває, в середньому, 7-14 днів, з коливаннями від однієї до 30 діб.

У хворого різко піднімається температура тіла, до 38-390 С, з’являється нудота, блювота, турбують болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. В подальшому відмічаються симптоми ураження центральної нервової, серцево–судинної, дихальної систем. В тяжких випадках може виникнути параліч окремих м’язів шиї, обличчя, плечей, рук.

Для лікування призначають імуноглобулін проти кліщового енцефаліту.

Для попередження зараження вірусом кліщового енцефаліту лікарі рекомендують:

Збираючись до лісу, за відсутності протикліщового костюма доцільно використовувати одяг з об’ємних тканин, товщина яких більша за довжину хоботка кліща. Сорочка має бути з довгими рукавами, а комір і манжети щільно прилягати до тіла. Сорочку треба заправляти в штани, штани - в шкарпетки, на голову вдягти капелюх або пов’язати її косинкою.

Проводити само- та взаємоогляди кожні 2 години під час прогулянки та після повернення додому. Особливо ретельно потрібно оглянути ділянки тіла, покриті волоссям. При виявленні кліщів, які присмокталися, обов’язково їх видалити.

Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

Вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

Для захисту від кліщів рекомендують застосовувати ефективні репеленти (диметилфталат, диметилтолуамід - ДЕТА, "Редет", "Тайга", "Пермет", „Офф! Екстрім”, „Гардекс аерозоль екстрім”, „Гардекс-антикліщ” та інші).

У разі виїзду до місцевостей, які є ендемічними щодо КВЕ, слід заздалегідь зробити курс щеплень проти кліщового енцефаліту, пройти інструктаж щодо методів особистої профілактики, придбати репеленти.

Не рекомендується виїжджати не щепленими в райони України, які є небезпечними з кліщового енцефаліту: АР Крим (Сімферопольський, Судацький, Білогірський, Бахчисарайський, Алуштинський, Кіровський, Красногвардійський райони; Велика Ялта, бухта Ласпі Севастопольського району), Волинська (Ратнівський, Рожищенський, Ковельський, Ківерцівський, Старовижівський, Камінь-Каширський райони, м. Луцьк, м. Ковель), Львівська (Яворівський район), Одеська (м. Балта) області.

У разі виїзду на оздоровлення в санаторії та стаціонарні оздоровчі заклади, щеплення проти кліщового енцефаліту в приведених районах не є обов’язковими.

Особам, які не отримали щеплення, у вогнищах кліщового енцефаліту протягом перших чотирьох діб після присмоктування кліщів проводиться специфічна серопрофілактика шляхом введення імуноглобуліну проти кліщового енцефаліту.

Особам, що прибули з небезпечних на кліщовий енцефаліт територій, необхідно звернутись до кабінетів інфекційних захворювань лікувально–профілактичних закладів за місцем проживання для лікарського контролю.

Щеплення проти кліщового енцефаліту м. Київ , вул. Шовковична, буд. 39/1 Кабінет щеплень: центральна міська лікарня, корпус 4, 1 поверх, кабінет 17 тел. (044)287-37-91 м. Харків, вул. Кооперативна,28-а, Дитячий центр «Ваш ребенок», тел. (057)340-02-17 м. Суми, Пр. Лушпи, 54 Український північно-східний інститут прикладної та клінічної медицини, Тел. (0542)78-05-40

Видалення кліщів, які присмокталися.

Кліщовий вірусний енцефалітДля видалення кліща, який присмоктався, необхідно звернутись до найближчого травмпункту.

При відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: кліща повільно видаляють разом з хоботком, розхитуючи його з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.

Після видалення кліща місце присмоктування змастити 5% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом, кліща спалити.

Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується слідкувати за самопочуттям, протягом двох тижнів щоденно проводити термометрію. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, болю голови, що зростає за своєю інтенсивністю, нудоти, блювоти, запаморочення, негайно звертатись до лікаря-інфекціоніста.

При виявленні кліщів на території дитячих оздоровчих таборів, санаторіїв, баз та будинків відпочинку проводять заходи щодо боротьби з кліщами:

Консультації щодо організації цих заходів надаються в Головному управлінні Держсанепідслужби у Сумській області.

Підготовлено лікарем-паразитологом Шолоховою С.Є. Тел. 25-05-26