Надрукувати
Перегляди: 5769

Одним із мальовничих місць природної оази посеред міської забудови, що приваблює мешканців та гостей міста Суми, є озеро Чеха, значення якого важко переоцінити.

Озеро та його околиці сприяють створенню комфортного середовища, збереженню і розвитку фізичного і психічного здоров’я громадян, мають естетичне та рекреаційне значення, є об’єктом досліджень для науковців, студентів та школярів. Ця територія є середовищем для існування десятків видів риб, земноводних, плазунів, птахів та ссавців, 24 види в цьому переліку – регіонально рідкісні види, 5 – занесені до Червоної книги України, 3 – до Європейського Червоного списку, 81 вид охороняється Бернською конвенцією з охорони європейської фауни, флори та природних місць перебування.

Озеро дуже потрібне обласному центру. І взагалі, чи багато в Україні міст, де просто посеред житлових масивів красувалось би отаке природне творіння - озеро? Ми так звикли до нього, що іноді й не помічаємо, що воно завжди поруч з нами.

Озеро, як і будь-який природний об’єкт у межах міста, зазнає інтенсивного тиску людини: поруч з озером збудували багатоповерхівки, автозаправочні станції, його оточили асфальтом. У спекотні літні дні на берегах збирається до 1,5-2,0 тис. дорослих і дітей. Така щільність відпочиваючих на невеликій території з низькою екологічною культурою населення, негативно спрацьовує на погіршення стану довкілля – пляжі засмічені побутовим сміттям, у багатьох місцях порушений дерновий покрив, унаслідок чого берегова смуга руйнується і має тенденцію до росту вимоїн глибиною до 1-1,5 м. По них, у період весняного сніготанення і паводків, спрямовуються до озера потоки поверхневих вод із прилеглої території. І ось наслідки: на цій території вже немає понад 10 видів ссавців та птахів, зникли деякі інші його мешканці. Прикро стає, як заради розширення присадибної ділянки на кілька десятків квадратних метрів ріллі, розорюються береги озера, будуються капітальні споруди або коли на берегах відпочиваючі залишають безліч скляної (часто битої), пластикової та паперової тари, миють автомашини.

Згідно зі статями 60 та 88 Земельного та Водного Кодексів України відповідно, з метою охорони водних об’єктів від забруднення та засмічення, озеро Чеха, як і всі подібні йому водойми, має встановлену прибережну захисну смугу, яка знаходиться в межах від 40 до 150 метрів на окремих ділянках з урахуванням умов, що склалися на місцевості. Господарська діяльність у межах цієї смуги обмежується чинним природоохоронним та земельним законодавством, а саме забороняється:

  1. розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;
  2. зберігання та застосування пестицидів і добрив;
  3. влаштування літніх таборів для худоби;
  4. будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;
  5. миття і обслуговування транспортних засобів і техніки;
  6. влаштування звалищ сміття тощо.

Об'єкти, що знаходяться у прибережній захисній смузі, можуть експлуатуватись, якщо при цьому не порушується її режим. Не придатні для експлуатації споруди, а також ті, що не відповідають встановленим режимам господарювання, відповідно до ст.89 Водного Кодексу України, підлягають винесенню з прибережних захисних смуг.

Шановні сумчани! Ощадливе ставлення до природи, не нанесення їй шкоди, збереження різноманіття флори і фауни не тільки наше моральне зобов’язання перед нащадками, але й конституційний обов’язок: "Кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки" (Ст. 66 Конституції України).

Порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність.

Тож не будемо байдужими до таких явищ, наслідків поведінки людей, що негативно впливають на "здоров’я" озера Чеха бо – це і наше з вами здоров’я. Захистимо і збережемо життєдайну силу озера – воно віддячить нам і прийдешнім поколінням своєю споконвічною природною добротою.