Надрукувати
Перегляди: 5948

Щодня у всьому світі з тисячами дітей трапляються нещасні випадки. Тому батькам слід пам’ятати, що подібне лихо може трапитися і з їх дитиною. Найчастіше діти травмуються вдома або на вулиці. Малюки часто падають, залазячи на щось високе, дістають опіки, доторкаючись до гарячого, отруюються, пробуючи на смак доступні їм речі. Діти шкільного віку частіше травмуються на дорозі або під час ігор на вулиці. Убезпечити дитину від нещасного випадку повинні батьки, дорослі, з якими діти залишаються вдома.

Немає слів, щоб описати трагедії, які трапляються через необачність батьків. До опікового центру нерідко потрапляють навіть немовлята, особливо з сільської місцевості. Там, як відомо, опалюють приміщення грубками. І деякі з немовлят іноді скочуються просто на розжарені плити. Навіть лікарям нестерпно дивитися на таких маленьких безвинних страждальців. Хочеться сказати: мами й тата, не кладіть немовлят поблизу плит чи печей. Навіть якщо і вдається вилікувати таке дитя від опіків, шрами та рубці залишаться в неї на все подальше життя.

Дуже часто діти потрапляють до лікарні з отруєннями, нерідко від лікарських препаратів. Поміж цієї групи медикаментів на першому місці – нафтизин. Він є чи не в кожній родині і застосовують його від гострих респіраторних захворювань, навіть не замислюючись, що передозування кількох крапель під час закапування може завдати великої шкоди дитині. Буває, що діти отруюються від передозування іншими ліками, наприклад, препаратами заліза, які призначають від анемії. Іншою причиною отруєнь дітей є гіпотонічні препарати. Подібні факти дуже часто трапляються в сім’ях, де є гіпертоніки. Нерідко старі люди свої ліки залишають на столиках чи тумбочках. А малюків вони приваблюють яскравими етикетками, пляшечками чи флакончиками. І тут вже йдеться не про передозування, для дітей такі ліки смертельно небезпечні.

Трапляються отруєння чадним газом. А якої шкоди завдають препарати побутової хімії! Вони мають привабливий вигляд, і якщо їх зберігають у доступних для дітей місцях, вони становлять велику небезпеку.

Отже, насамперед необхідно подбати про безпеку у своєму домі. Ось деякі поради:

Ліки. Зберігайте їх у недосяжному для дитини місці - шафі, яка зачиняється на замок. Це стосується і лікувальних трав та настоїв. Просіть гостей, які залишаються у вас на ніч, тримати ліки в надійному місці.

І, зрозуміло, якщо лікар прописав дитині дві краплі в ніс, то в жодному разі не можна капати більше.

Побутова хімія. Тримайте хімікати у недоступному для дітей місці.

Нехай вони залишаються у тій упаковці, в якій продавалися, щоб легше було розпізнати. Працюючи з миючими чи чистячими засобами ні на мить не залишайте їх в кімнаті, де граються діти. В мийці не повинно залишатися ні краплі мийного хімічного засобу.

Плита. Ручки сковорід і каструль завжди повинні бути повернуті всередину плити, щоб дитина не могла взятися за них. Подбайте про безпеку біля плити – щоб дитина не могла залізти на дверцята духовки, можливо на них слід повісити замок або встановити якийсь захисний пристрій, щоб дитина не обпеклася.

Небезпечні побутові предмети. Ножі, ножиці та інші небезпечні предмети слід тримати у шухлядах чи шафах під замком. Сірники та поліетиленові пакетики також становлять небезпеку для малюків.

Вікна і балконні двері. Для безпеки на них повинні бути засуви, високо розміщені ланцюжки та інші пристосування, які не дозволять дитині відкрити вікно чи двері і просунутися в них, коли вони напіввідкриті для провітрювання.

Книжкові полиці. Якщо дитина любить лазити по них, прикріпіть полиці та інші високі предмети до стіни, щоб вони не впали.

Електричні штепселі та шнури. Електророзетки, які не використовуються, слід закривати кришками. Шнури ламп слід прикріпити до стіни: дитина може потягнути за електрошнур і на неї впаде лампа. Ніколи не залишайте електропраску на гладильній дошці і не допускайте, щоб її шнур звисав.

Гаряча вода. Пильнуйте, щоб дитина не ошпарилася, відкручуючи кран.

Іграшки. Відмовтеся від іграшок з гострими кінцями. Викиньте маленькі іграшки або такі, що розбираються на дрібні частини: дитина може взяти їх до рота. Очі і носи в плюшевих ведмедиків повинні бути надійно закріплені.

Цукерки і солодощі. Не залишайте на видному місці карамельки, арахіс, горішки та інші тверді їстівні речі. Вони можуть застрягнути в дитячому горлі.

Якщо трапився нещасний випадок

Отруєння. Якщо дитина випила отруйну рідину, швидко прополощіть їй рот і дайте випити одну чи дві склянки води. Викличте дитячого лікаря. Якщо в очі потрапила їдка речовина, одразу ж промийте їх великою кількістю води протягом десяти хвилин.

Опіки. Невеликі опіки інтенсивно змочуйте холодною водою протягом 20 хвилин. Перевірено на практиці – невеликі опіки одразу ж зникають, якщо обпечене місце змочити власною уриною дитини.

Якщо опік більше долоні дитини або припав на обличчя, суглоб, нижню частину живота чи геніталії, потерпілого треба доставити у кабінет невідкладної допомоги. Глибші пошкодження шкіри обов’язково слід лікувати в лікарнях.

Коли дитина вдавилася. Якщо в дихальні шляхи дитини потрапив якийсь сторонній предмет, його потрібно якнайшвидше видалити. Надійний спосіб – це прийом Хемліха (виштовхування стороннього тіла різким поштовхом кулака у верхню частину живота). Але техніку виштовхування бажано засвоїти на курсах першої медичної допомоги.

На вулиці.

Діти старші чотирьох років часто зазнають травм, граючись на вулиці, спіткнувшись або впавши з велосипеда. Найчастіше діти від 3 до 7 років гинуть під колесами авто або тонуть. Якщо ви прийшли з дитиною на ігровий майданчик, не зайве оглянути стан гойдалок, каруселей – чи не ризиковано ними користуватися, чи є під ними пісок? Коли дитина впаде, то чи не отримає травму?

Особливо слід пильнувати за одно-дворічною дитиною на озері чи на річці: мала дитина може втопитися у водоймі глибиною всього кілька сантиметрів. Коли малюк падає лицем у воду, він не відчуває, де верх і низ. Він не може звестися на ноги і уникнути біди.

Досить багато небезпек підстерігають дітей на дорогах. Щороку в Україні реєструється близько чотирьох тисяч випадків дитячого дорожного травматизму. Не дозволяйте дошкільнятам самостійно переходити дорогу. На думку спеціалістів, дозволяти підліткові їздити на велосипеді по дорозі можна не раніше 12 років.

Привчайте сина чи доньку, що їздити на велосипеді чи верхи на коні, кататися на роликах і на спортивних санях необхідно лише в захисному шоломі. Травми голови важко лікувати і вони можуть завдати непоправної шкоди здоров’ю, навіть призвести до смерті.

Берегти дитину слід і під час їзди в автомобілі. Краще садити дітей на спеціальні сидіння безпеки і прикріплювати ременями. Вони можуть врятувати дитині життя в разі якоїсь непередбаченої ситуації. На жаль, у нас не лише діти, а й дорослі вважають ремені безпеки чимось зайвим. Крім того, заборонено саджати дитину на переднє сидіння, бо це досить часто призводить до тяжких травм чи смерті.