Надрукувати
Перегляди: 1686

Державна служба України з надзвичайних ситуацій наголошує на дотриманні правил безпеки при використанні електрогенераторів, оскільки пересувні електростанції є джерелом підвищеної небезпеки.

Необхідно купувати лише сертифіковану продукцію тільки в ліцензованих точках продажу та уважно дотримуватись інструкцій виробника.

Розміщення

Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні, де працює вентиляція та є можливість провітрювання.

Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) повинна бути не менше 6 м. Допускається розміщення біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Підключення

Під час підключення генератора необхідно дотримуватися інструкції з підключення та експлуатації генератора. Робити це повинен кваліфікований електрик.
Необхідно перевірити технічні характеристики, специфікацію та потужність генератора та перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано засоби захисту органів зору та слуху).
При підключенні електричних приладів необхідно використовувати подовжувачі та кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів повинен бути контакт, що заземлює.

Експлуатація

Експлуатацію генератора треба здійснювати відповідно до технічної документації та рекомендацій виробника.

Перед пуском генератора необхідно перевірити стан електропроводки, усунути пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи приладу повинні бути заземлені, також необхідно уникати контакту силових контурів генератора з водою та іншими предметами.

Генератор не бажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Також слід уникати контакту з елементами приладу, які обертаються.

Під час роботи генератора необхідно контролювати його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність слід негайно вимкнути прилад і знеструмити його.

Зберігання пально-мастильних матеріалів

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива поза межами жилої зони. Найбезпечніше зберігати у провітрюваній окремо розташованій зоні з навісом з обмеженим доступом для сторонніх осіб і дітей. Необхідно не допускати витоку пального та щільно закривати каністри. У випадку витоку пального необхідно посипати це місце піском, який потім зібрати у металевий ящик чи відро.

Дії під час загоряння генератора

У разі загоряння генератора необхідно:

Безпечна експлуатація генератора:

Забороняється під час використання генераторів: