007.jpg

Якщо на вулиці суцільна ковзанка, треба самому подбати, аби не послизнутися. Бо літні люди добре знають, що може означати таке падіння. Добре, якщо сам зможеш піднятися. А буває, що одразу везуть до лікарні з переломом. Комунальні ж служби не скрізь і не завжди переймаються, аби убезпечити людей від таких ковзанок.

Що слід зробити? Передусім, подбати, аби взуття не було слизьким. Можна з тоненького поролону вирізати підошву і приклеїти її до своїх черевиків. Можна приклеїти не на цілу підошву, а лише на підбори. Можна навіть скористатися лейкопластирем. Або підошву перед тим, як вийти на вулицю, натерти наждачним папером, Або просто натягнути на чоботи стару капронову панчоху. Хоча, звичайно, вигляд не вельми... Але ж навіть так ліпше, ніж упасти і, не доведи Господи, зламати шийку стегна.

Люди похилого віку, ті, хто ходить з костуром, повинні подбати, щоб і він не ковзався. Добре приклеїти до кінця палиці гумову накладку.

Падати також треба вміти. Якось же роблять це “брати наші менші” – наприклад, коти навіть з горішніх поверхів примудряються зіскочити, ніби з ліжка чи печі. Взагалі, коли слизько, не слід поспішати, бігти навздогін за тролейбусом чи автобусом. А коли вже ви послизнулися, швиденько зорієнтуйтеся, куди падати – щоб не на каміння, якусь бетонну плиту чи ще на щось. Намагайтеся руки прикласти до грудей (не падати на них, щоб не зламати), голову притиснути до грудей – не закидати назад, на спину чи вбік, тоді менш імовірна травма. Якщо вдасться, спробуйте, коли вже втратили рівновагу, повернутися в інший бік – це загальмує швидкість і, можливо, убезпечить від важких травм.

Ходити по слизькому також треба вміло – ступати лише на всю ступню, трохи розслабляючи ноги в колінах. Піднімаючись, слід переносити вагу тіла на пальці, а коли йдете вниз – тіло само натискує на п’яти. Так зберігається більше опори.

Не слід забувати ще про одну небезпеку: узимку з дахів часто звисають крижані бурульки. Чимало людей зазнають від них травм, а дехто навіть позбувається життя чи стає калікою. Тому не ходіть під вікнами будинків чи під балконами висоток. Це теж небезпечно.