0012.jpg

Це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською біофармацевтичною компанією AstraZeneca. Вакцини AstraZeneca виготовляють в Європейському Союзі, Великобританії, Республіці Корея, в Індії.

«Вектор» — це вірус, який не шкодить організму людини. Його завдання полягає в тому, щоб доставити в клітину ген хвороботворного вірусу, проти якого потрібно виробити імунітет.

У вакцині від AstraZeneca як вектор використовується вірус мавпячого аденовірусу. Він доставляє в клітини ген, де закодований білок так званого шипа SARS-CoV-2. Клітина синтезує цей білок, і організм людини виробляє імунну відповідь.

Oxford/AstraZeneca отримала схвалення для екстреного використання у Великій Британії, Індії та ЄС, схвалена ВООЗ.

Може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.

Ефективність — 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше.

У вакцині AstraZeneca використовується безпечний для людини вірус, який переносить елементи вірусу SARS-CoV-2. Так вакцина змушує організм виробити імунітет, водночас не даючи хворобі розвиватися.

Вакцину AstraZeneca вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом 12 тижнів. Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках, включно із субліцензійним виробництвом в Індії. Адже склад та технологія виготовлення вакцини ідентичні.

Склад вакцини:

Діюча речовина:

  • модифікований аденовірус, що містить у собі специфічний білок коронавірусу, який викликає імунну відповідь.