003.jpg

Національне рейтингове агентство ІВІ-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу м. Суми на рівні uaА- з прогнозом «стабільний» та рейтингу інвестиційної привабливості на рівні invА- .

Такі рівні рейтингів відображають високу інвестиційну привабливість та спроможність міста розраховуватися за своїми зобов'язаннями. «Стабільний» прогноз, з найбільш високою часткою ймовірності, передбачає незмінність рейтингу на горизонті 12 місяців.

Підтвердження рейтингів зумовлено збереженням позитивної динаміки ключових показників соціально-економічного розвитку та бюджету, розвитком обслуговуючої, комунальної, соціальної та освітньої інфраструктури. Вплив негативних чинників на фінансову спроможність міста залишається помірним, незважаючи на фінансові труднощі окремих значущих для економіки Сум підприємств, збереження складної економічної ситуації в країні та продовження військового конфлікту на сході України.

Рівні рейтингів підтримуються значенням міста, як регіонального центру, низьким прямим та консолідованим борговим навантаженням на доходну частину бюджету, тривалим зростанням обсягів надходжень до місцевого бюджету майже за всіма основними статтями, а також високим рівнем бюджетної забезпеченості. Разом з тим, у міста є значна потреба у залученні додаткового фінансування, в тому числі на відновлення об’єктів міської інфраструктури та житлово-комунального господарства.

7 ключових показників міста Суми:

1. Надходження до міського бюджету у 2017 році проти 2016 збільшились на 22,0 % до 2,87 млрд грн, з них найбільші темпи росту продемонстрували власні доходи міста - на 28,4 % до 1,46 млрд грн.

2. Рівень бюджетної забезпеченості продовжував відповідати середньому значенню по країні та у 2017 році склав 5,4 тис. грн, що на 29 % більше від значення 2016 року.

3. Як і в попередні роки міський бюджет є бюджетом-донором, оскільки з нього перераховано до державного бюджету реверсну дотацію в сумі 67,2 млн грн, що на 19,1 % більше ніж у 2016 році. Обсяг трансфертів з державного бюджету складає 49,1 % в загальному обсязі дохідної частини міського бюджету і спрямовується на фінансування видатків соціального захисту, освітньої та медичної сфер.

4. Міський бюджет (зі змінами) виконано з дефіцитом у сумі 166,97 млн грн, який був покритий за рахунок залишків коштів бюджету станом на 01.01.2017 року. На видатки розвитку (капітальні видатки) спрямовано з міського бюджету кошти в сумі 616,41 млн грн, що в півтори рази більше ніж у попередньому бюджетному періоді.

5. Обсяг реалізації промислової продукції у 2017 році проти 2016 року зріс на 14 % до 19,8 млрд грн.

6. Обсяг освоєних капітальних інвестицій склав 2,8 млрд грн, що на 36,7 % більше показника 2016 року.

7. Роздрібний товарооборот у 2017 році зріс на 6,6 % до 5,3 млрд грн.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від міста Суми, у тому числі: показники соціально-економічного розвитку, статистичні дані, казначейська звітність, програмні матеріали, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Рішення