005.jpg

У сумських підприємців є можливість взяти участь в експериментальному пілотному проекті електронної системи Е-Receipt (або «Електронний чек»).

Стартував такий 1 липня поточного року та триватиме до 31 грудня 2019 року. Участь у ньому є добровільною. Протягом зазначеного періоду передбачується дослідження інноваційних розробок, новітніх моделей програмних комплексів та можливості їх застосування для здійснення розрахункових операцій.

Сутність новітньої моделі полягає у введенні альтернативного технологічного рішення для реєстрації розрахункових операцій в сфері торгівлі без застосування традиційних реєстраторів (РРО). Поряд з касовими апаратами для реєстрації розрахункових операцій буде можливо використовувати і додаток, встановлений у смартфоні або планшеті, або персональному комп’ютері, – інформують в Державній податковій інспекції у м.Сумах.

Передбачається, що впровадження проекту створить передумови для демонополізації ринку засобів для реєстрації розрахункових операцій, спростить умови введення їх в експлуатацію та використання. А це мотивуватиме покупців контролювати дотримання вимог законодавства при здійсненні розрахункових операцій. Що в свою чергу підвищить прозорість розрахунків в сфері торгівлі і послуг та сприятиме детінізації обігу готівки.

Фіскальний чек громадяни можуть перевірити у відкритій частині Електронного кабінету. Це надає можливість покупцю у разі необхідності захисту його прав як споживача скористатися електронним чеком та пред’являти його.

Усі кейси системи безкоштовні для її користувачів і не потребують абонентської плати за користування. Крім того, система e-Receipt працюватиме цілодобово та без вихідних, і міститиме значний масив інформації для використання користувачами. Оn-line реєстрація пристроїв проводиться без подання до контролюючих органів будь-яких паперових документів.

Очікується, що позитивні результати експерименту дозволять впровадити новітні РРО у промислову експлуатацію та сприятимуть їх застосуванню платниками податків поряд з традиційними моделями касових апаратів, а використання окремих моделей надасть можливість здійснювати віддалений контроль за розрахунками та обігом товарів на підприємстві.

Додатково: з 19 червня 2018 року набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 472, якою затверджено Порядок реалізації експериментального проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій. Порядок передбачає, що учасниками експериментального проекту є виробники (постачальники) та користувачі новітніх моделей комплексів, зокрема, удосконалених комп’ютерно-касових систем, які виявили заінтересованість щодо участі в експериментальному проекті.