007.jpg

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу» від 15 квітня 2014 року №1206-VII, який набере чинності 30 жовтня 2014 року, вносить ряд змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15 травня 2003 року №755-ІV в частині спрощення процедури реєстрації бізнесу, - повідомляють в Державній податковій інспекції у м. Сумах.

Зокрема, Законом передбачається:

  1. Скасування вимоги щодо справляння реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи (зараз становить 170 грн.) та фізичної особи–підприємця (зараз становить 17 грн.).
    Такий збір залишається лише за держреєстрацію змін, що вносяться до установчих документів юридичних осіб - у розмірі 51 грн. (розмір не зміниться); імені або місця проживання фізичної особи – підприємця – у розмірі 17 грн. (зараз становить 10 грн. 20 коп.).
  2. Скасування норми, за якою в разі відмови в проведенні держреєстрації юридичної особи чи фізичної особи-підприємця реєстраційний збір не повертається.
  3. Повідомлення держреєстратором (крім податкової, статистики та Пенсійного фонду) ще і фондів соціального страхування про факт держреєстрації юридичної чи фізичної особи-підприємця.
  4. Розширення обсягу відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, до яких надається доступ на офіційному сайті спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації.
    Так, наявність повноважень для вчинення правочинів від імені юридичної особи можна буде легко перевірити за інформацією з ЄДР через мережу Інтернет.
  5. Здійснення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців шляхом подання електронних документів без обов’язкового використання електронного цифрового підпису.
  6. Скасування обов’язкової наявності печатки у суб’єктів приватного права.