0012.jpg

Шановні підприємці та керівники малих та середніх підприємств!

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 затверджено Порядок надання фінансової державної підтримки суб'єктам мікропідприємництва та малого підприємництва. Державна підтримка надається через уповноважені банки шляхом часткової компенсації процентних ставок за кредитами для суб'єктів малого підприємництва, що дозволяє залучати позикові кошти на рівні від 5 до 9 відсотків річних.

Державна кредитна програма «Доступні кредити 5-7-9%» запроваджена за ініціативи Президента України та Прем'єр-Міністра України з метою спрощення доступу мікро та малого бізнесу до банківського кредитування.

Завдання програми - посилення конкурентоспроможності українського мікро та малого бізнесу, створення нових робочих місць, повернення трудових мігрантів. За попередніми розрахунками програма сприятиме створенню понад 90 тис нових робочих місць.

У рамках програми діють три відсоткові ставки (залежно від дати заснування бізнесу та його розміру (річного обороту):

  • 5% річних – якщо виручка до 25 млн. грн. і створюються мінімум 2 робочих місця протягом першого кварталу;
  • 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн. грн.;
  • 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн. грн.

В разі зменшення фактичної кількості робочих місць на останній день місяця звітного кварталу, процентна ставка за кредитом на наступний квартал встановлюється на рівні 7% річних.

Додаткове зниження ставки кредитування: Для Позичальників, до яких за умовами Програми застосовується процентна ставка 7% або 9% річних, протягом строку кредитування застосовувана процентна ставка зменшується на 0,5% за кожне створене нове робоче місце на дату останнього дня місяця звітного (попереднього) кварталу порівняно з датою укладання Кредитного договору, але в будь-якому випадку такий розмір процентної ставки за кредитом не може бути нижче 5% річних.

Для участі у Програмі Ви маєте відповідати таким критеріям:

  1. Державна реєстрація - малий бізнес в якості юридичної особи приватного права або фізичної особи – підприємця.
  2. Учасники та кінцевий бенефіціарний власник (контролер) є фізичною особою – резидентом України.
  3. Середня кількість працівників на момент подачі заявки не перевищує 50 осіб з урахуванням пов'язаних підприємств.
  4. Річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує 50 млн грн на момент подачі заявки з урахуванням пов'язаних підприємств.
  5. Розмір державної підтримки за Програмою не призведе до перевищення еквіваленту 200000 євро з урахуванням пов'язаних підприємств.
  6. Вид економічної діяльності, за яким планується реалізація інвестиційного проекту, відповідає дозволеному переліку видів економічної діяльності.
  7. Кредит спрямовується на інвестиційні цілі (придбання, модернізація основних засобів, ремонт виробничих приміщень).
  8. Прибутковість діяльності за останні 4 квартали для діючих підприємств.
  9. Наявність реалістичного та обґрунтованого бізнес-плану для новостворених підприємств.
  10. Не підпадати під обмеження щодо надання державної підтримки, визначені статтею 13 Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва».

За інформацією Міністерства фінансів України, станом на 4 лютого 2020 року до вказаної програми долучилися 4 банківські установи: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк.

Зазначені банки розпочали прийом заявок на одержання кредитів від підприємців та надання ним консультацій за посиланнями:

https://ukrgasbank.com/small_bussiness/credit/5_7_9_cred/

https://www.oschadbank.ua/ua/579

Детальніше - на сайті програми