0012.jpg

З метою вчасного наповнення бюджету Сумської міської територіальної громади Департамент забезпечення ресурсних платежів звертається до підприємців. 

Шановні підприємці!

Звертаємо Вашу увагу на те, що в умовах воєнного стану, дуже важливо сплачувати єдиний податок усім працюючим в цей нелегкий час суб’єктам господарювання.

Адже для забезпечення виконання своїх функцій, створення належного життєвого середовища для населення громади, органи місцевого самоврядування повинні мати у своєму розпорядженні достатні фінансові ресурси, основу яких складають кошти відповідних бюджетів.

Одним із важливих джерел доходів бюджетів територіальних громад є місцеві податки і збори.

Також наголошуємо, що рішенням Сумської міської ради від 24 червня 2020 року № 6999-МР «Про встановлення фіксованих ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців» (зі змінами) встановлено:

  • для першої групи платників єдиного податку – 10% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, на всі види діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010, які дозволені для даної групи платників Податковим кодексом України;
  • для другої групи платників єдиного податку – 10% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на всі види діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010, які дозволені для даної групи платників Податковим кодексом України.

Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу України щодо плати за землю в умовах воєнного стану.

Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди (підпункт 69.14 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Зауважимо, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Станом на 10 липня 2022 року така постанова не прийнята.

Довідково.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Наказом № 75 від 25.04.2022 року затвердило «Перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)».

Даний перелік не є фіксованим документом – він регулярно актуалізується.