003.jpg

Головне управління ДПС у Сумській області інформує про те, що відповідальність бізнесу за непроведення фіскалізації відновлено.

3 1 січня 2022 року субʼєкти господарювання, які працюють у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема, приватні підприємці та фізичні особи-підприємці 2-4 групи, мають зареєструвати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Однак, за період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, у звʼязку з війною, уряд ухвалив рішення не застосовувати фінансову відповідальність за відсутність касових апаратів до усіх торгівців, окрім тих, що здійснюють продаж підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор.

У рамках дії Закону України від 30 червня 2023 року No 3219-1X «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» уже з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення використання PPO та ПРРО. Тобто відповідальність бізнесу за непроведення фіскалізації відновлено.

Отже, всі суб'єкти господарювання на загальній системі, платники єдиного податку, які є платниками ПДВ, а також ті платники єдиного податку, які здійснюють діяльність підакцизною групою товарів, реалізують технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення і реалізують ювелірні вироби, за порушення у сфері РРО сплачуватимуть штрафи у повному обсязі: 100% вартості товару, реалізованої послуги при першому порушенні та 150% – при кожному наступному порушенні.

Водночас для ФОП єдиного податку 1 та 3 групи за ставкою 5%, а також 4 групи, які не торгують товарами з переліченої ризикової групи (підакцизна група товарів, технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення, ювелірні вироби), встановлені знижені розміри штрафних санкцій – 25% вартості реалізованих із порушенням товарів – за перше порушення та 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за кожне наступне.

Такий розмір штрафних санкцій діятиме до 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану.

Податківці звертають увагу на те, що для забезпечення отримання бюджетами місцевого самоврядування належних сум податків з продажу окремих груп товарів платники податків мають проводити всі суми продажу таких товарів через РРО (ПРРО).