Надрукувати
Перегляди: 6191

Голосування за проекти містян, які були подані у 2018 році, стартувало з 10 червня та триватиме по 7 липня включно.

Городяни можуть підтримати один локальний та один загальноміський проекти.

Відповідно до Положення про громадський (партиципаторний) бюджет м.Суми, голосувати можуть дієздатні громадяни України, громадяни іншої країни, або ж особи без громадянства, яким на момент голосування за проекти виповнилось 16 років, що зареєстровані та проживають на території міста Суми або мають довідку про місце роботи, навчання, служби чи інші документи, що підтверджують їх проживання у місті Суми, або володіння правом власності на об’єкти нерухомості у м.Суми, чи реєстрації м.Суми як місця народження.

Голосування передбачається як у паперовому, так і у електронному форматі.

Для паперового голосування створено єдиний пункт – у Агенції промоції «Суми» (вул. Соборна, 27), який перенесли з пл. Незалежності, 2 через ремонт ганку адмінбудівлі.

Він працює щодня, у робочі дні - з 9:00 до 19:00, у вихідні дні – з 11:00 до 17:00.

Тут можна також ознайомитись з переліком проектів, допущених до голосування.

Аби проголосувати, потрібно взяти з собою паспорт, а якщо ви зареєстровані за межами міста Суми, але тут проживаєте, працюєте, навчаєтесь, служите або володієте майном чи народилися – надати відповідний підтверджуючий документ.

Бланки для голосування - з печаткою, з порядковим номером та підписом особи, яка його видала. Сумчани мають у відповідних рядках написати номери проектів, які вони підтримують та поставити свій підпис для дозволу використовувати персональні дані згідно з чинним законодавством та у журналі видачі бюлетеня.

Голосування за інших осіб не допускається, передача мешканцем міста права голосу будь-якій іншій особі забороняється. Голосування за допомогою бланків для голосування за межами пункту для голосування, а також винесення скриньки для голосування з цією метою забороняється. У випадку фото-, відеофіксації таких фактів, такі голоси за обраний проект не зараховуються.

Забороняється надавати або обіцяти надання жителям міста, які мають право брати участь у голосуванні, неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов'язаних з безпосередньою реалізацією ними свого права голосувати за проекти.

Забороняється вимагати у громадян, які взяли участь у голосуванні, інформацію про те, за який проект вони віддали свої голоси.

Координаційна рада з питань громадського бюджету має право, за наявності зафіксованих фактів порушення вимог до особистого голосування, зазначених вище, або надання автором проекту недостовірної інформації, зняти такий проект з голосування або не враховувати під час визначення переможців.

Найбільше новацій стосуються електронного голосування. Як і раніше, проголосувати можна буде онлайн на веб-платформі «Громадський проект» (pb.smr.gov.ua). Для цього потрібно буде зареєструватися на веб-порталі за допомогою такого безпечного інструменту як БанкІД або за допомогою електронного цифрового підпису. Реєстрація через електронну пошту, як раніше, скасована. Звертаємо увагу, що користувачі платформи, які реєструвалися раніше для голосування через електронну пошту, мають перереєструватися через БанкІД або ЕЦП.

Але натомість у сумчан з’явиться можливість голосувати за проекти у терміналах самообслуговування ПриватБанку.

На головній сторінці усіх терміналів на території міста стане доступною кнопка «Голосування за проекти міст». Через неї можна потрапити на перелік ініціатив містян.

Зробити свій вибір можна буде буквально за три кліки:

Клік 1 - авторизація за номером телефону або карткою

Клік 2 - вибір проекту

Клік 3 - голосування

Система запропонує стислу інформацію про ініціативу та надасть можливість проголосувати, натиснувши відповідну кнопку.

Відеоінструкція щодо голосування по терміналу – за посиланням https://www.facebook.com/socialboost.org/videos

Місця розташування терміналів самообслуговування Приватбанку можна знайти на сайті https://privatbank.ua/map У віконці адреси потрібно обрати Суми, а справа - поставити мітку «термінали». На карті з'явиться перелік місць, де встановлені такі термінали. Інформація з адресами, часом роботи, контактним телефоном з'явиться при натисканні на таку позначку. Іконки з цифровою позначкою означають, що тут розташовано ще додаткову кількість терміналів і при натисканні карта деталізується.

Клієнти мобільного додатку Приват24 отримають також пуш-повідомлення із запрошенням підтримати проекти своїх земляків. Через запропоноване посилання можна буде перейти на мобільну версію сайту та віддати свої голоси.

Разом з тим, сумчани можуть голосувати вже зараз напряму через мобільну версію сайту Громадський проект. Потрібно обрати свій проект, натиснути кнопку для голосування і система направить на сторінку реєстрації - обираємо варіант використання БанкІД, виконуємо підтвердженя Приват24 та голосуємо власне за проект.

Звертаємо увагу, що ідентифікатор БанкІД використовують також Ощадбанк (НБУ), ПУМБ, А-Банк, Кредо-банк, Південний та інші. Також можна використати можливості ідентифікації за допомогою Монобанку та QR-коду.

Ще раз наголосимо, що при використанні інструменту БанкІД жодна фінансова інформація не передається стороннім особам, як і відсутній доступ до рахунків, паролів тощо. Це спосіб верифікації громадян через українські банки для надання адміністративних та інших послуг через інтернет. Фактично одна електронна система підтверджує іншій ідентифікацію конкретної особи, зокрема, його віку та його реєстрації чи проживання у м.Суми.

Нагадаємо у 2019 році на втілення проектів городян у життя передбачено у міському бюджеті 10 млн. грн.

Усю необхідну інформацію щодо голосування можна буде знайти на порталі «Громадський проект» (pb.smr.gov.ua) у розділі «Довідка», на офіційному сайті Сумської міської ради та у групі «Суми. Бюджет небайдужості» у Фейсбук https://www.facebook.com/groups/PBSumy

Відеоінструкція щодо реєстрації на сайті для голосування через БанкІД (коротка відеоінструкція як проголосувати через БанкІД Приватбанку, аналогічно - через Банк ІД НБУ (Ощадбанк), але варто обрати нижню кнопку входу. У відео взято за приклад сайт іншого міста з переліком проектів, аби не спонукати сумчан голосувати за конкретні проекти).

Презентація щодо правил голосування

Ознайомитися з переліком проектів

Як проголосувати за проекти громадського бюджету