007.jpg

27 липня вступив у дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», який парламент ухвалив у березні 2023 року.

Це означає, що починають діяти визначені критерії та процедури для ухвалення рішень щодо назв та об’єктів, які є маркерами російської імперської політики.

Пропонуємо інфографіку, в якій Український інститут національної пам'яті пояснює основні положення закону.

«Реалізація закону потребуватиме об’єднання зусиль і тісної співпраці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, експертів і громадськості, адже закон визначає процедури і чіткі терміни, впродовж яких Україна повинна позбутись російської імперської символіки – і зробити це виважено», – говорить заступник голови УІНП Володимир Тиліщак.

Також триває формування експертної комісії при Українському інституті національної пам’яті, як передбачено законом. На сьогодні положення про експертну комісію проходить процедуру державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

Комісія надаватиме фахові висновки з питань, які виникатимуть в ході деколонізації. До неї увійдуть авторитетні експерти та дослідники, які мають наукове звання та представляють академічні інституції й університети країни.

Після завершення процедури державної реєстрації Положення про комісію та оголошення про формування її складу будуть оприлюднені на сайті УІНП.