0012.jpg

В Україні набув чинності Закон України про зміни до Конституції щодо курсу на вступ до ЄС і НАТО. 

Відповідний документ 20 лютого оприлюднили у виданні "Голос України". Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, а саме: 21 лютого.

Так, зміни були внесені до преамбули Основного Закону, трьох статей та перехідних положень щодо стратегічного курсу України на набуття членства в Європейському Союзі та в НАТО.

Зокрема абзац п’ятий преамбули після слів "громадянської злагоди на землі України" доповнили словами "та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

Пункт 5 частини першої Статті 85 виклали в такій редакції: "визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Статтю 102 доповнили частиною третьою, згідно з якою "Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Статтю 116 доповнили пунктом 11: "забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Нагадаємо, Верховна Рада 7 лютого підтримала рішення про внесення змін до Конституції в частині зовнішньополітичного курсу України щодо вступу до ЄС і НАТО. За відповідне рішення проголосували 334 депутати, 16 висловилися проти. 

Президент України Петро Порошенко підписав документ у сесійній залі парламенту під час засідання у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України.