006.jpg

На Ново-Центральному Баранівському кладовищі у секторі для загиблих військовослужбовців та почесних громадян міста ведуться роботи з облаштування місць поховань загиблих військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань України, які загинули (померли) під час участі у здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України.

При облаштуванні нових секторів поховань, як складових існуючого кладовища, враховувалась існуюча структура кладовища, що функціонує багато років.

Головна ідея територіальної організації даної ділянки проєктування полягає в визначенні двох головних функціональних зон:

  • зона ритуалів;
  • зона поховань.

Відповідно до розробленої проєктно-кошторисної документації, роботи з будівництва секторів поховань планується здійснювати у дві черги.

Перша черга

  • Комплекс робіт по секторах №№ 51Б-1, 51Б-2, 51В-4, 51В-5, 51В-7, 51В-8, 51В-10, 51-В-11, 51В-15, 51В-16, 51В-20; 51В-21.
  • Заплановано виконання робіт з улаштування між могилами залізобетонної плити з укладкою на її поверхні плитки. На період виконання будівельних робіт першої черги укладка плитки поверху залізобетонної плити не передбачається. В першу чергу також передбачається будівництво додаткового автомобільного проїзду.
  • Виконання робіт з улаштування залізобетонної плити дасть можливість здійснювати встановлення пам’ятників загиблим Захисникам та Захисницям України.
  • Дизайн надгробних пам’ятників підпорядковано принципу внутрішньої уніфікації. Вертикальний елемент намогильної споруди розроблений як прототип «Козацького Хреста». Намогильна споруда виготовляється з двох видів граніту: чорного «Габро» та світло-сірого граніту.

Друга черга

  • Комплекс робіт по секторах 51В-1, 51В-2, 51В-3, 51В-6, 51В-9, 51В-12, 51В-17, 51В-18, 51В-19.
  • Також всі роботи з благоустрою, а саме: замощення плиткою, влаштування доріжок, лав, сходів, сходів-пандусу, озеленення, встановлення огорожі та будівництво ритуального місця прощання та інші роботи, будуть виконані у другу чергу будівництва.

У 2024 році заплановано виконання комплексу робіт, передбачених першою чергою, відповідно до розробленої проєктно-кошторисної документації.

Відповідно до укладеного договору між Департаментом інфраструктури міста та Приватним акціонерним товариством «Сумбуд» на проведення робіт із будівництва секторів поховань на Ново-Центральному Баранівському кладовищі в м. Суми (перша черга), підрядником наразі ведуться роботи з бетонування у секторі № 51Б-2.