001.jpg

Аби убезпечити від негативних наслідків перебування в інтернет-просторі підростаючого покоління, сумські кіберполіцейські пропонують батькам та дітям дотримуватись правил безпечної роботи в глобальній Інтернет-мережі.

Вміщаючи в себе величезний інформаційний, навчальний та розважальний потенціал, Інтернет, наряду з цим, може бути небезпечним, та становити певний ризик, особливо для дітей. Тому, враховуючи всі проблеми та небезпеки, з якими може стикнутися дитина чи підліток в Інтернеті, правоохоронці визначили наступні ризики:

1. Сайти «для дорослих». Часто дитина може знайти матеріали чи сюжети, які зображають насильство та провокують тим самим почуття ненависті та люті у дітей. Також часто велика кількість сторінок, що не відносяться до змісту обраної теми, відображаються у вигляді додатково спливаючого вікна, що нерідко містять, наприклад, порнографію.

2. Онлайн спілкування з незнайомими людьми через чати, системи миттєвих повідомлень, електронну пошту. На даний час збільшується кількість людей, які використовують подібні методи знайомств не з добрих намірів, а для того, щоб дізнатися у дитини інформацію особистого характеру про неї та її сім’ю. Під віртуальною «маскою» 12-тирічної дівчинки може ховатися дорослий збоченець, що може спричинити моральну шкоду дитині через Інтернет, а, інколи, в приватній зустрічі, і фізичну.

3. Надання конфіденційної інформації. Дитину можуть умовити надати інформацію про себе, таку як ім’я, прізвище, адреса, вік, фотокартка та ін., та про членів своєї сім’ї. Навіть якщо подібна інформація запитується джерелом, що заслуговує на довіру (організація, навчальний центр) такі дані мають надаватися дитиною лише за згодою батьків чи опікунів.

4. Комп’ютерна необізнаність. Незнання дитини може призвести до неусвідомленого завантаження файла чи небезпечного коду, і, як наслідок, - потрапляння комп’ютерного вірусу.

5. Питання, пов’язані з покупками та фінансовими витратами. В мережі Інтернет можна зробити масу приємних онлайн покупок, або взяти участь у інтернет іграх, які розроблені саме для заохочення гравців витрачати кошти на приємні бонуси. Тому дивлячись з кута нашої проблеми це означає, що дитина може зробити покупку або внести кошти на рахунок ігрового сайту без відома дорослих.

Тож аналізуючи ті проблеми, що створюють реальну небезпеку дитині у віртуальному світі, кіберполіцейські сформулювали основні правила безпечної роботи в глобальній мережі Інтернет для початківців, особливо для дітей та підлітків:

  • не надавати номер контактного телефону чи адресу електронної пошти "віртуальним друзям", тобто, особам, з якими особисто не знайомі;
  • не відправляти повідомлення непристойного змісту, чи ті, які мають інформацію, що може образити іншу людину;
  • не відправляти свою фотокартку чи фотокартки родичів, а також не обмінюватись відвертими фото та відео;
  • не здійснювати фінансові операції через мережу Інтернет без нагляду дорослих;
  • не погоджуватись на зустрічі з незнайомими людьми, чи здійснювати це лише в громадських місцях та в присутності батьків чи когось з близьких дорослих;
  • повідомляти батькам, старшим друзям у разі отримання інформації, що змушує почуватись некомфортно чи має характер залякування;
  • користуватись лише тим браузером, в якому вставлені додатки, що блокують контекстну рекламу.