0010.jpg

На початку засідання ТКК з питань теплозабезпечення міста Суми головуючим було повідомлено, що у минулому році, коли населення м. Суми стало свідками можливого зриву опалювального періоду у місті, серед депутатів Сумської міської ради і керівництва міста виникло питання створення єдиної Схеми теплопостачання в м. Суми, яка б власне вирішувала системний підхід і стратегічне бачення розвитку теплопостачання міста, щоб унебезпечити місто і споживачів теплової енергії від таких небезпечних явищ, як можливий зрив опалювального сезону, неякісне надання послуг населенню з боку теплопостачальних організацій.

Також було зазначено, що у червні місяці 2019 року між департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради і групою розробників Сумського державного університету був підписаний договір-замовлення щодо виготовлення Схеми теплопостачання. Члени ТКК неодноразово збиралися з приводу даного питання як на базі Сумського державного університету, так і в приміщенні Сумської міської ради, обговорювалися різні варіанти Схеми, були пропозиції, зауваження від сторін суб'єктів господарювання, від органів виконавчої влади, департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради. Керівник групи розробників Схеми теплопостачання міста, доцент кафедри прикладної гідроаеромеханіки Сумського державного універститету Сотнік М.І. повідомив, що  на сьогоднішній день як такової презентації Схеми теплопостачання зробити неможливо, зазначив, що наразі Схема теплопостачання практично сформована, на засідання ТКК не змогли принести 700 сторінок повторного тексту, оскільки ще існує декілька питань, які необхідно вирішити із замовником, які стосуються вихідних даних. Також зазначив, що Схема теплопостачання розробляється протягом 2-ох років, у результаті напрацювань - з'явилася карта Схеми теплопостачання міста Суми (презентував її присутнім). Сотнік М.І. також повідомив, що під час робочої наради за участю заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сумської міської ради Журби О.І. на базі інституту теплофізики (м. Київ), цю Схему переформатували, з'явилися доповнення до формату Схеми, вона скоротилася до 60 сторінок, з'явилися 3 варіанти Схеми теплопостачання. Розрахункова вартість для першого варіанту Схеми становить 5 млрд.638 млн.грн., для другого варіанту - 7 млрд.768 млн.грн., для третього варіанту - 3 млрд.100 млн.грн. Сотнік М.І. зазначив, що найбільш прийнятним є третій варіант Схеми теплопостачання (110/70), він регламентує теплове навантаження подачі теплоносія при -20, -25 градусів, з можливим підняття графіку 150/80. За словами Сотніка М.І., на сьогоднішній день майже 90% теплових мереж є зношеними та потребують заміни. Також повідомив, що враховуючи те, що існують великі проблеми з твердими побутовими відходами, на КППВ є площі, на яких можна встановити котли для спалювання твердих побутових відходів. Для того, щоб там організувати лінію сортування, переробки сміття, за рахунок спалювання сміття можна одержати 28 тис. Гкал. на рік, це приблизно 3% всього тепла, яке виробляється в місті. 

За підсумками засідання ТКК було надано доручення департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради опрацювати дане питання щодо остаточного варіанту Схеми теплопостачання та винести його на розгляд Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.