006.jpg

(Визначено Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами))

        Субсидія для відшкодування  витрат  на  оплату житлово-комунальних  послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати  закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується на неопалювальний сезон  (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон  (з 1 жовтня по 30 квітня).

         За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається з місяця  звернення  до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди).

         Субсидія  для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного  побутового  палива  призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.

        Субсидія  для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного   побутового  палива  і  відшкодування  витрат  на  оплату житлово-комунальних послуг надається на календарний рік. При цьому субсидія  на  оплату  житлово-комунальних  послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного року.

        Для орендарів житлового приміщення (будинку) субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних  послуг призначається  на  строк  дії  договору  найму  (оренди) житлового приміщення, але не більше ніж на 12 місяців з місяця звернення за її  призначенням. На  наступний  строк  субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.

          Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з  питань  соціального  захисту  населення  самостійно здійснюють   розрахунок   субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів  житлового приміщення та осіб, які звертаються за субсидією  на  скраплений  газ,  тверде  та  рідке  пічне побутове паливо). 

         Рішення комісії, утвореної виконавчим комітетом Сумської міської ради,   про призначення  в  окремих  випадках  субсидії  переглядається у разі зміни  складу осіб, які зареєстровані (фактично  проживають) у житловому  приміщенні (будинку), якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому   приміщенні (будинку) осіб (осіб, які  фактично проживають), яким   нараховується  плата  за  житлово-комунальні послуги,  протягом  12  місяців  перед  зверненням за призначенням субсидії  (призначенням  субсидії  без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу   (механізму), будівельних   матеріалів,   інших  товарів довгострокового   вжитку   або   оплатив  послуги  (одноразово) з будівництва, ремонту   квартири   (будинку)   або   автомобіля, транспортного   засобу  (механізму),  телефонного  (в  тому  числі мобільного)  зв’язку,  крім  житлово-комунальних послуг у  межах соціальної  норми  житла  та  соціальних  нормативів  користування житлово-комунальними  послугами  та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням  життєдіяльності,  на  суму,  яка  на  дату  купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень.

          У разі відсутності змін розрахунок субсидії на наступний період здійснюється  без повторного прийняття  рішення  комісії.

          У разі звернення громадянина за призначенням субсидії в неопалювальний  сезон,  в якому розмір плати за житлово-комунальні послуги  в  межах  соціальної норми житла та соціальних нормативів користування  житлово-комунальними послугами не перевищує обсягу визначеного  Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу, структурний  підрозділ  з  питань соціального захисту населення  розраховує  розмір  субсидії  на  початку опалювального сезону без додаткового звернення громадянина.

         Якщо  розмір  плати  за  житлово-комунальні  послуги  у межах соціальної  норми житла  та  соціальних  нормативів  користування житлово-комунальними  послугами  не  перевищує  обсягу визначеного Кабінетом   Міністрів України   обов’язкового  відсотка  платежу протягом  опалювального  сезону, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на наступний період на підставі звернення громадянина.

         Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця  поінформувати структурний  підрозділ з питань соціального захисту  населення  про  зміну  складу  зареєстрованих у житловому приміщенні  (будинку)  осіб  (орендарі  -  про  осіб, які фактично проживають),   їх   соціального   статусу,   переліку  отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх   надання,   виконавців житлово-комунальних  послуг,  купівлю  товарів  або оплату послуг на  суму,  яка  на  дату  купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень, шляхом подання відповідних документів.

    

Отже, отримувачам субсидії (навіть, якщо розмір субсидії 0,00 грн.) за призначенням субсидії на наступний термін, у зв’язку з початком/закінченням опалювального сезону, у разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні особисто звертатись не потрібно.

З питання призначення субсидії на наступний період особисто необхідно звертатись особам, що орендують житло, використовують скраплений газ та пічне побутове паливо, у разі, якщо розмір субсидії протягом минулого опалювального сезону складав 0,00 грн., а також у разі зміни складу зареєстрованих осіб та здійснення разової витрати на суму понад 50 тис. грн.

   

Телефони  «гарячої» лінії  для  консультацій –

60-46-04, 60-45-01