003.jpg

Додаток
до рішення міської ради “Про
Положення про герб міста Суми”
від 25 лютого 2004 року № 679-МР

ПОЛОЖЕННЯ
про герб міста Суми

1. Герб міста є символом міського самоврядування, відображає історію та традиції міста. Герб міста Суми був розроблений герольдмейстером М.Щербатовим у 1776 році і затверджений 21 вересня 1781 року.

Сумська міська рада народних депутатів ХХІ скликання рішенням від 15.02.91 р. „Про герб міста Суми” відновила герб м. Суми у первісному вигляді.

2. Опис герба.

Герб міста Суми – це щит традиційного типу міст східної України. Колір його поля – срібний. Срібло подається сріблястим кольором при кольоровому зображенні і чистим полем без фарби – при некольоровому зображенні герба. Вимірні пропорції герба становлять 3/4 відношення ширини до довжини.

На полі герба розміщено три чорні суми: дві - зверху, одна – знизу, з їх перев`язами та золотими ґудзиками. Своєю формою вони нагадують сумки, які носили козаки Сумського полку. Чорний колір означає обережність, мудрість. Колір створюється із сажі.

Золотий колір подається жовтим кольором при кольоровому зображенні і білим з крапками - при некольоровому зображенні.

3. Герб міста може розміщуватися:

  • на фасадах будинків та у приміщеннях Сумської міської ради, районних у місті Суми рад;
  • у приміщеннях керівників Сумської міської ради, районних у місті Суми рад, керівників виконавчих органів міської ради та районних у місті Суми рад;
  • у громадських приймальнях депутатів міської ради.

4. Підприємства, установи, організації можуть використовувати зображення герба міста для рекламних заходів з дозволу міського голови, секретаря міської ради та керуючого справами виконавчого комітету міської ради при умові сплати збору за використання місцевої символіки.

5. Положення про герб міста Суми обов`язкове для виконання всіма підприємствами, установами, організаціями міста незалежно від форм власності.

gerb