007.jpg

Суми – старовинне місто понад мальовничим Пслом, що несе свої води до Дніпра. Це одне з наймальовничіших міст Слобожанщини та один з культурних центрів України з установленими традиціями та великою культурної спадщиною, багатою на визначні імена.

У Сумах в Олександрівській гімназії навчались український мовознавець М.К. Грунський, організатор ветеринарної справи І.М. Садовський; у жіночій гімназії – громадська і літературна діячка, дружина О.М. Горького К.П.Пєшкова; в кадетському корпусі – автор «Порт-Артура» О.М. Степанов; у комерційному училищі – дитячий письменник Й.І. Лікстанов. У Сумському дитячому будинку виховувався народний художник СРСР, академік М.Г. Лисенко. Деякий час в Сумах жив поет О.Олесь. Працював російський письменник О.Купрін. Довгі роки в місті жили і працювали краєзнавець і педагог П.А. Сапухін, літературознавець і мистецтвознавець Г.Т. Петров, поет і журналіст М.Данько. На сцені сучасного театру для дітей та юнацтва колись виступав російський письменник Фонвізін, на Луці в садибі панів Линтварьових гостював А.П.Чехов, радував сумчан своєю майстерністю М.Щепкін.
Сьогоднішні Суми теж славні діячами культури та мистецтва. У місті діють спілки, в які об’єднані творчі сили нашого міста: художники, музиканти, письменники, фотохудожники, майстри декоративно-ужиткового мистецтва, театральні діячі і кобзарі.
У місті працюють обласний академічний театр драми і музичної комедії ім. М.Щепкіна, театр для дітей та юнацтва, обласна філармонія, обласний художній музей ім. Н.Онацького, обласний краєзнавчий музей, будинок – музей А.Чехова, Палац культури ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання», Палац культури «Хімік» ПАТ «Сумихімпром», 2 парки відпочинку тощо.
У кожному мікрорайоні міста є бібліотека. Діти нашого міста мають нагоду розвивати свої творчі здібності у 5 школах естетичного виховання.
Реалізацію державної політики в галузі культури та туризму на території міста Суми здійснює відділ культури та туризму Сумської міської ради.
У його безпосередньому підпорядкуванні знаходяться 23 заклади культури. Це 5 шкіл естетичного виховання дітей (4 дитячі музичні школи і дитяча художня школа ім. М.Г.Лисенка) та бібліотеки Сумської міської централізованої бібліотечної системи.
Сумська міська централізована бібліотечна система
Сумська міська централізована бібліотечна система - це центральна міська бібліотека ім. Т. Г. Шевченка (вул. Кооперативна, 6) та бібліотеки-філії в різних районах міста. Усі міські бібліотеки є бібліотеками сімейного читання.
Їх головною метою є допомога жителям міста в отриманні знань, інформації шляхом вільного доступу до інформаційних та культурних цінностей. Кожна бібліотека має свою спеціалізацію.
Осередком домашнього затишку є бібліотека-філія №1 (вул. Глинки, 1), яка працює відповідно до цільової бібліотечної програми «Сім’я – центр духовності та здорового способу життя».
Бібліотека-філія №2 (вул. СКД, 22) є осередком краєзнавчої роботи Харківського мікрорайону.
Бібліотека-філія №3 (вул. Новомістенська, 23) - центр інтелектуального розвитку дитини. Вона носить ім’я О.П.Столбіна, має його музейну кімнату.
За головну мету своєї діяльності бібліотека-філія №4 (пров. Веретинівський, 8) ставить допомогу у вихованні підростаючого покоління і працює за програмою «В сім’ї росте малюк».
Бібліотека-філія № 5 ім. А.П. Чехова (вул. Чехова, 27) тісно співпрацює з музеєм А.П.Чехова, філія № 6 (вул. Котляревського, 1/1) – з школою № 25, СПТУ-12, підлітковим клубом «Факел», а філія №7 (вул. Кондратьєва,140) - з 27-ю Сумською реактивною артилерійською бригадою та державним ліцеєм-інтернатом з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус ім. І.Г.Харитоненка».
Бібліотека-філія № 8 (вул. Чорновола, 55) - дозвіллєвий центр дитячої творчості.
Бібліотечний фонд філії № 9 (вул. Набережна р. Стрілки, 46) має природничу спрямованість. Ця бібліотека взяла собі за мету зростання екологічної грамотності населення м. Сум.
Філія № 10 (вул. Білопільське шосе, 35) – культурно-дозвіллєвий центр мікрорайону «Тепличний».
Бібліотека-філія № 11 (вул. Карбишева, 17) є інформаційним посередником між владними органами (депутатами, квартальними комітетами) та населенням Басівського мікрорайону.
Бібліотека-філія № 12 – інформаційний та культурний центр с. Піщаного.
При бібліотеці № 14 (пр-т М.Лушпи, 54) діє екологічна студія та школа розвитку творчих здібностей читачів-дітей, а при бібліотеці-філії № 15 (вул. І. Сірка, 2а) – клуб «Веселка»
У Курському мікрорайоні добре знають бібліотеки-філії №16 (вул. Л.Українки, 4) та № 18 (вул. Курська, 131).
Бібліотека-філія № 17 (вул. Горького, 23/1) є бібліотекою, яка спеціалізується на обслуговуванні інвалідів та людей похилого віку.
Усіма бібліотеками ведеться велика масова робота: постійно проводяться цікаві заходи, проходять зустрічі із відомими людьми.
Бібліотеки системи тісно співпрацюють з міською радою та виконавчим комітетом у рамках цільової комплексної програми «Бібліотека – інформаційний центр органів місцевого самоврядування».
Щороку міські бібліотеки обслуговують понад 75 тисяч читачів, у т.ч. майже 30 тис. дітей. Загальна чисельність читачів юнацького віку складає більше 20 тис. чоловік. Фонд ЦБС налічує до мільйона видань на різних носіях. Книговидача становить понад 1,5 мільйона екземплярів літератури за рік. Завдяки фінансуванню з міського бюджету та перемогам міської ЦБС у різних Грантових проектах жителі міста мають змогу безкоштовно користуватись послугами бібліотечних Інтернет-центрів, у тому числі – спеціалізованого: для інвалідів при бібліотеці-філії № 17. На базі даної бібліотеки з 2010 року активно функціонує Інтернет-портал «Інформаційно-ресурсний центр для людей з обмеженими можливостями». (Адреса центру http://inva-center.com )
Користування комп'ютерами та інтернет для читачів є безкоштовними послугами.
При міських бібліотеках працює багато гуртків та клубів за інтересами для різних вікових та соціальних груп населення міста, серед яких: клуб мандрівників «Магеллан», клуб для людей похилого віку «Посиденьки», народознавчий клуб «Криниця», жіночий клуб «Червона калина» та інші. Більш детальна інформація про роботу Сумської міської централізованої бібліотечної системи на офіційному сайті http://library-sumy.com/

Школи естетичного виховання дітей
У підпорядкуванні відділу культури та туризму Сумської міської ради знаходяться 5 шкіл естетичного виховання дітей, чотири музичні школи та одна художня школа. Усі заклади знаходяться в окремих приміщеннях, укомплектовані всім необхідним обладнанням – меблями, музичними інструментами, технічними засобами, наочними посібниками.
Контингент учнів становить 1814 чол.
Згідно з рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 01.07.08 № 294 «Про плату за навчання у школах естетичного виховання дітей» відділу культури та туризму Сумської міської ради дозволено звільняти від оплати за навчання у школах естетичного виховання особливо обдарованих дітей, переможців міжнародних, всеукраїнських, міжрегіональних та обласних конкурсів, фестивалів, виставок у межах двох відсотків від загального контингенту учнів за рахунок бюджетного фінансування.
Відповідно до чинного законодавства діти із багатодітних сімей, діти із малозабезпечених сімей, діти-інваліди, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, повністю звільняються від оплати за навчання.
У музичних школах працюють такі відділи: фортепіанний, оркестровий (скрипка, віолончель, флейта, кларнет, фагот, саксофон), вокальний, хоровий, музично-теоретичний, відділ народних інструментів. Додатково - театральне відділення (ДМШ № 3) та естрадне відділення (ДМШ № 4).
У художній школі ім. М.Г.Лисенка працює три відділи – станковий, декоративно-ужитковий та відділ дизайну.
Плата за навчання складає:
 на фортепіано, гітарі –170 грн.,
 на вокальному та хоровому відділенні – 170 грн.,
 на акордеоні, баяні – 120 грн.,
 на струнних, духових, ударних, народних інструментах – 110 грн.
 на естрадному відділі – 190 грн.
 на театральному відділі – 120 грн.
 у Сумській дитячій художній школі – 170 грн.

Учні шкіл беруть активну участь у різноманітних Всеукраїнських, міжнародних, обласних, регіональних конкурсах, фестивалях, виставках, на яких демонструють свою високу виконавську майстерність та посідають призові місця.
Кожна школа має цікаве насичене життя: звітні та тематичні концерти, виступи в рамках роботи «дитячої філармонії», участь у різноманітних конкурсних проектах.
Крім того на базі Сумських шкіл естетичного виховання дітей проходять конкурси та фестивалі міського, обласного та всеукраїнського рівнів.
Сумська дитяча музична школа № 1 є організатором Всеукраїнського конкурсу юних музикантів «Пролісок» (Положення) та Всеукраїнського конкурсу юних виконавців на народних музичних інструментах «Віртуози Сумщини» (Положення)
Сумська дитяча музична школа № 2 є ініціатором та організатором відкритого конкурсу юних композиторів та обласного дитячого фестивалю-конкурсу «Джаз-вітраж» (Положення).
Сумська дитяча музична школа № 3 є організатором відкритого конкурсу ансамблевого музикування «Камерата» (Положення).
Сумська дитяча музична школа № 4 є ініціатором та організатором обласного конкурсу юних піаністів ім. М.Л.Танфелевої (Положення).
Сумська дитяча художня школа ім. М.Г. Лисенка є організатором обласного конкурсу юних художників ім. М.Г.Лисенка (Положення), який проводиться з метою вшанування пам’яті видатного українського скульптора, народного художника України, академіка, професора, уродженця Сумщини Михайла Григоровича Лисенка.

На території міста знаходиться 221 об’єкт культурної спадщини,
з яких: 19 – об’єкти археології, 85– історії, 15 – монументального мистецтва, 4 – садово-паркового мистецтва, 1- науки і техніки та 97 – архітектури та містобудування

Життя міста багате культурними подіями та загальноміськими святами: «Сумська масляна», Новорічні та Різдвяні свята, День міста, фестиваль народної творчості «Сумські зорі», конкурс юних художників ім. уродженця Сумщини М.Г.Лисенка та, звичайно, відомий далеко за межами України фестиваль духової музики «Сурми України».
Організацією та проведенням загальноміських культурно-мистецьких заходів займається безпосередньо відділ культури та туризму Сумської міської ради.
На жаль, у місті відсутній комунальний заклад клубного типу. Тому відділ працює не лише як орган місцевого самоврядування, але і як творчий осередок з організації та проведення всіх міських культурно-мистецьких заходів, залучаючи до активної співпраці творчі, громадські та владні ресурси.
Відділ тісно співпрацює з міським головою, виконавчим комітетом та депутатським корпусом Сумської міської ради щодо вирішення питань соціально-культурної сфери життя міста.
Проведення масових заходів неможливе без співпраці із закладами та установами культури, що знаходяться на території міста, незалежно від їх підпорядкування та відомчої приналежності: Сумським обласним науково-методичним центром культури і мистецтв, вищим училищем мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського, обласними театрально-видовищними та музейними установами, міськими клубними та вищими навчальними закладами, 27-ю Сумською реактивною артилерійською бригадою та ін.
Разом із підвідомчими закладами відділом культури та туризму щороку проводиться близько 1000 різнопланових заходів (фестивалів, церемоніалів, концертних програм, конкурсів, виставок, бібліографічних оглядів, бесід, заходів дитячої філармонії тощо).
Кожен захід проводиться із застосуванням інноваційних форм роботи. Щорічно з’являються нові ідеї, що втілюються в нові цікаві проекти і стають справжнім відкриттям у культурно-мистецькому просторі міста Суми та знаходять своїх послідовників за його межами.
Особливо слід виділити Всеукраїнський фестиваль духової музики «Сурми України». Фестиваль, який традиційно проводиться в нашому місті з нагоди відзначення Дня Конституції України, є однією з найяскравіших сторінок культурно-мистецького життя як міста Суми, так і України в цілому.
Його учасниками були кращі військові духові оркестри України, Російської Федерації, Грузії, Республіки Білорусь, Республіки Польща, Хорватії, Туреччини. Проведення такого масштабного дійства було б не можливе без плідної співпраці з Генеральним штабом Збройних Сил України, центрами військово-музичного мистецтва, посольствами іноземних держав в Україні й творчими силами міста Суми. За роки свого існування фестиваль став брендом нашого міста.
Яскравими сторінками культурного життя міста є звіти творчих колективів, що постійно проводяться як у рамках великих культурно-мистецьких заходів, так і як окремі проекти.
Суми є і осередком реалізації виконавської майстерності юних музикантів на великій професійній сцені. У місті працює «дитяча філармонія», що є спільним проектом відділу та обласної філармонії.
Ці заходи виходять за межі навчального процесу й відкривають місту та області нові імена. Серед таких уже відомих імен – учні Сумських музичних шкіл Іван Гайдабрус, Ольга Калініченко, Євгенія Желудкова, Микола Горян, Дмитро Семикрас та багато інших.
Одним із пріоритетних напрямків роботи відділу є підтримка творчої ініціативи населення, пошук та розкриття талановитих і творчо обдарованих особистостей. Показовою роботою у цьому напрямі є участь міста Суми у Всеукраїнському проекті «Парад вишиванок», складовою частиною якого стали конкурси «Диво-писанка» та «Диво-Птах».
Завдяки участі зазначеному проекті у місті Суми з’явилось арт-об’єкти – Диво-писанка та Диво-птах, які розміщено у Квітковому сквері біля Сумської обласної наукової бібліотеки.
У перспективі роботи відділу багато цікавих ідей та нових проектів, мета яких – виховання у сумчан почуття патріотизму, організація змістовного дозвілля для підвищення культурного рівня й естетичних смаків; забезпечення сприятливих умов для всебічного розвитку дітей та юнацтва, задоволення їх духовних потреб і розкриття творчого потенціалу; збереження та відродження народних промислів і традиційних ремесел; забезпечення потреб населення міста в інформації та доступу громадян до культурних надбань; популяризації туристичного потенціалу міста.