Надрукувати
Перегляди: 4632

Історія фестивалю

 

Місто Суми – один з найстаріших центрів української військової духової музики, де її розвиток почався із середини ХVІІІ століття. Протягом багатьох років військова духова музика увійшла майже в кожну родину сумчан.

Щедра на таланти Сумська земля подарувала світу багато славних імен. Начальник військово-музичного управління - головний військовий диригент Генерального штабу Збройних Сил України, народний артист України генерал-майор Володимир Федорович Деркач теж є уродженцем Сумщини. Саме за його ініціативи у 2000 році Сумською міською радою та Міністерством оборони України було започатковано фестиваль духової музики „Сурми конституції”, який сьогодні є візитною карткою культурного життя, як нашого міста, так і України в цілому.

Фестиваль проводиться за підтримки Міністерства оборони України, Сумського обласного управління культури і туризму. Головним організатором цього грандіозного дійства є відділ культури та туризму Сумської міської ради.

У 2000 році першими учасниками фестивалю стали 6 духових оркестрів Збройних Сил України з Києва, Чернігова, Полтави, Конотопа, Охтирки та, звичайно, із Сум.

На II-му фестивалі духової музики в Сумах (2001 рік) свою програму представляли вже 9 оркестрів. Крім військових музикантів з Києва, Полтави, Чернігова, Харкова та Сум, у фестивалі взяли участь інші духові оркестри нашого міста: зразковий дитячий оркестр духових інструментів „Орфей” Сумського Палацу дітей та юнацтва, духовий оркестр Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д.Бортнянського та народний духовий оркестр Будинку культури „Хімік” ВАТ „Сумихімпром”. Свою програму презентував сумчанам і духовий оркестр з міста-побратима Курська.

Вічно живу духову музику, здатну, як ніяка інша, бадьорити душу і створювати особливий настрій надії і впевненості, наступного 2002-го року дарували усім прихильникам вже улюблені колективи із Сум, Києва, Чернігова, Полтави, Харкова, Охтирки та нові учасники фестивалю – високопрофесійні та віртуозні військові оркестри з Вінниці, Львова та Севастополя.

Дебютантом фестивалю „Сурми Конституції” 2003 року став колектив з „перлини на берегах Чорного моря” – міста Одеси.

На V-му ювілейному фестивалі (2004 рік) сумчани та гості нашого міста від душі аплодували кращім духовим оркестрам Збройних Сил України з Києва, Вінниці, Львова, Одеси, Севастополя, Чернігова, Харкова, Полтави, Сум та народному духовому оркестру Сумського вищого училища мистецтв і культури ім.Д.Бортнянського. У фестивальні дні місто Суми, як відзначили засоби масової інформації, перетворилось на маленьку столицю грандіозного дійства. Святкова мелодія, яка лунала на фестивальних майданчиках у виконанні виключно українських колективів, наповнювала радістю серця та, зливаючись в єдиний могутній оркестр, славила наше місто та рідну Україну.

У 2005 році фестиваль духової музики „Сурми Конституції” набув статусу Всеукраїнського. Список його учасників поповнився військовим оркестром з міста Біла Церква.

2006-й фестивальний рік запам’ятався усім яскравим самобутнім виступом нових учасників – військового оркестру з Тернополя та оркестру університету цивільного захисту України (м. Харків).

У 2007 році географія сумського фестивалю знову вийшла за межі України. До українських колективів приєднались два духових оркестри Російської Федерації з міст Курська та Бєлгорода і молодіжний духовий оркестр з м. Люблін (Польща).

IХ Всеукраїнський фестиваль (2008 рік) зібрав духові оркестри з 5 країн: України, Росії, Польщі, Грузії та Республіки Білорусь. Прекрасне свято музики, гармонії, духовності та патріотизму з’єднало серця глядачів та виконавців навколо вічних ідеалів живого мистецтва.

У 2009 році духову музику дарували сумчанам та гостям міста кращі духові оркестри Збройних Сил України та Грузії.

2010 фестивальний рік подарував знайомство із самодіяльним духовим оркестром з міста Горняя Стубіца (Хорватія), музиканти якого зачарували глядачів своєю щирістю та патріотизмом. Розширився і склад сумських оркестрів: до учасників фестивалю приєднався естрадний оркестр управління МВС України в Сумській області. Серця чоловіків відразу взяли у полон чарівні барабанщиці з Києва та народний духовий жіночий оркестр „Роксолана” з Кременчука.

У 2011 році справжнім подарунком всім прихильникам духової музики стали виступи оркестру Улудаг Мехтер Такімі (м. Бурса, Туреччина). Завдяки музикантам сумчани поринули у часи Османської імперії, почули справжню «яничарську музику».

2012 рік відкрив для широкого загалу прихильників духової музики віртуозних військових музикантів з оркестру 21-ї Підгальської гірськострілецької бригади Сухопутних військ Війська Польського (м.Жешув)

Кожного року програма фестивалю насичена та яскрава. Протягом двох фестивальних днів запальні військові сурми грають з ранку й до темна. Урочисте відкриття, шоу духових оркестрів, марш-парад по вулиці Соборній, концерти на різних майданчиках міста і неймовірно феєричне дійство – гала-концерт на стадіоні „Ювілейний”, перетворюють наше місто наприкінці червня у центр духової музики – центр гармонії, єдності, родинності та краси.

З кожним фестивальним роком не тільки розширюється географія фестивалю, удосконалюється виконавська майстерність та артистизм його учасників, підвищується статус духової музики, а ще налагоджуються партнерські стосунки між містами та країнами.

Незмінним лишається одне - головною складовою фестивалю є кращі духові оркестри Збройних Сил України. Саме тому фестиваль має назву – „Сурми України”.

 

Учасники фестивалю

За 10 років кожен оркестр вписав свою незабутню яскраву сторінку в його історію.

Учасниками фестивалю „Сурми Конституції” у різні роки були:

 

Учасники ІХ Всеукраїнського фестивалю духової музики
"Сурми Конституції"

 

Зразково-показовий оркестр Збройних Сил України (м. Київ)

Начальник оркестру - полковник Володимир МАТВІЙЧУК, диригент – капітан Юрій МЕЛЬНИК.

Цей провідний творчий колектив є музичним символом Збройних Сил України. Він має Почесне звання "Заслужений колектив України", нагороджений Державною премією ім. М.Островського. Лауреат багатьох міжнародних фестивалів. Своїх прихильників має у Польщі, Нідерландах, Франції, Швеції, Норвегії, Німеччині, Італії, Югославії та багатьох інших країнах світу.

У репертуарі колективу гармонійно поєднуються класичні твори та сучасні ритми, які вражають своєю вишуканістю, довершеністю та оригінальністю звучання.

Кожен виступ оркестру – це чудова, барвиста вистава, яка захоплює глядачів і викликає патріотичне почуття гордості за Україну та її Збройні Сили.

 

Оркестр Центру військово-музичного мистецтва (м. Львів)

Начальник Центру - підполковник Микола ОРАЧ, диригент – старший лейтенант Ігор КУЗИК.

Оркестр є одним з найстаріших військових оркестрів штабів Збройних Сил. Він створений у тяжкі роки Великої Вітчизняної війни.

Це колектив високого рівня виконавської майстерності, найвідоміший військовий оркестр у Західному регіоні України. Учасник багатьох всеукраїнських та міжнародних фестивалів Хорватії, Угорщини, Польщі, Німеччини, Данії, Нідерландів, Австрії та інших країн.

Кожен виступ львів’ян зачаровує своєю неповторністю та національним колоритом. Ніжні і чарівні мелодії розповідають про дивовижну красу Карпатських гір, запрошують на широкі полонини, змушують серця битися у ритмах запального гуцульського танцю.

 

Оркестр Південного територіального Центру військово - музичного мистецтва (м. Одеса)

Виконуючий обов’язки начальник центру - підполковник Іван ЧИРКА. Диригент майор – Любомир СУКЕННИК.

Оркестр є лауреатом чисельних міжнародних фестивалів, постійним учасником військових ритуалів та парадів військ. Виступи на концертних майданах України, на міжнародних фестивалях військової музики в країнах Західної Європи принесли оркестру широку популярність.

Цікаві інтерпретації, виняткова злагодженість оркестру, талановиті солісти, яскраві і самобутні виконавські традиції дозволили колективу досягти мистецьких вершин та посісти чільне місце в сьогоденній військовій музичній культурі України.

 

Оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України (м. Вінниця)

Начальник центру – підполковник Валерій НОВОСАД, начальник оркестру - майор Ігор БИКОВСЬКИЙ.

Оркестр - неодноразовий учасник і переможець Європейських та Міжнародних фестивалів духової музики. Вінницьким військовим музикантам захоплено і тепло аплодують у різних куточках України і за її межами.

Родзинкою та основою всіх концертних програм колективу були, є і будуть марші та пісні військових льотчиків. Ці улюблені, відомі всім твори, у виконанні вінницького колективу, не залишають байдужим нікого. Коли на кілька хвилин затихає музика і починає лунати чарівна пісня – все навкруги наче завмирає, щоб потім перетворитися в ансамбль, який єднає серця музикантів та глядачів.

 

Оркестр Університету цивільного захисту України (м. Харків)

Диригент – старший лейтенант служби цивільного захисту Олександр МЕЛЬНИК.

Це молодий творчий колектив, який встиг зарекомендувати себе, як самобутній та колоритний оркестр.

Творча діяльність оркестру поширюється далеко за межі рідного Університету. Свята, ювілеї, річниці, спартакіади, урочистості, фестивалі і взагалі весь спектр культурного життя Університету, міста та області супроводжуються яскравими, гучними, по-справжньому живими звуками чарівної музики наймолодшого в країні оркестру.

Презентувавши свою програму на VІІ Всеукраїнському фестивалі "Сурми Конституції", цей молодий талановитий творчий колектив впевненою ходою крокує до висот виконавської майстерності та з кожним роком здобуває заслужене визнання від колег – музикантів та бурхливі оплески від шанувальників духової музики.

 

Народний духовий оркестр Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського (м. Суми)

Керівник - старший викладач училища, заслужений працівник культури України Анатолій КІРНОЗ.

Оркестр відомий серед студентської молоді нашого міста та області. Він є постійним учасником різноманітних заходів, урочистих зборів, концертів та конкурсів. Концертний репертуар колективу включає твори різних авторів від класики до сучасності.

 

Духовий оркестр культурного центру управління федеральної служби виконання покарань у Курській області (м. Курськ, Росія)

Диригент – майор внутрішньої служби Валерій ШАМІН.

Оркестр є постійним учасником загальноміських культурно-мистецьких заходів, конкурсів та фестивалів м. Курська та Курської області. Сумчани пам’ятають цей колектив, як одного з перших учасників фестивалю "Сурми Конституції".

У 2007 році оркестр відновив свою участь у фестивалі.

Народні пісні, відомі музичні твори, запальні танцювальні ритми у виконанні російського духового оркестру здобули велику прихильність української аудиторії.

 

Оркестр штабу Біломорської військово-морської бази (м. Сєвєродвінськ, Росія)

Начальник оркестру - капітан 2-го рангу Олександр ЛУХМАЄВ.

За великий внесок у розвиток і пропаганду духової музики, значну роботу серед населення міста і Архангельської області, оркестру присвоєно звання "Народний колектив". Оркестр є неодмінним учасником урочистих заходів оборонного значення і більшості загальноміських заходів м. Северодвінська і Архангельської області.

У 2003 році оркестр забезпечував візит Російського корабля в порт Ліверпуль (Великобританія) на святкування 60-річчя битви за Атлантику.

У репертуарі колективу класичні твори, джазові композиції, сучасна естрада, а також військові марші і патріотичні пісні.

 

Зразково-показовий оркестр Збройних сил Республіки Білорусь (м.Мінськ)

Начальник військово-оркестрової служби - заслужений артист Республіки Білорусь полковник Володимир ЄРМОЛАЄВ, художній керівник - головний військовий диригент підполковник Євген ДОВЖИК.

Це заслужений колектив Республіки Білорусь. За роки існування оркестр вніс гідний внесок у розвиток білоруського музичного мистецтва. У репертуарі колективу понад 500 творів провідних композиторів-класиків і сучасників. Він є постійним учасником парадів військ Мінського гарнізону, святкових марш-парадів та інших суспільно-політичних, культурно-масових і спортивних заходів. Музика у виконанні оркестру звучить на концертних майданчиках різних міст Республіки Білорусь, по радіо і телебаченню.

Високий професіоналізм білоруських військових музикантів гідно оцінили на міжнародних фестивалях Європи: Великобританії і Ірландії (Лондон, Белфаст, Дублін, Единбург, Ліверпул, Плімут), Німеччини (Берлін, Бонн, Ганновер, Гамбург, Франкфурт-на-Майні), Франції та Польщі.

 

Військово – показовий оркестр Міністерства оборони Грузії (м. Тбілісі)

Диригент – заслужений діяч мистецтв Грузії полковник Павло ПІРЦХАЛАІШВІЛІ.

Оркестр із сонячної Грузії вперше бере участь у фестивалі "Сурми Конституції". Це відносно молодий творчий колектив, який увібрав у себе кращі традиції музичного мистецтва Кавказу.

Оркестр широко відомий у себе на батьківщині, він є невід’ємною частиною усіх офіційних та культурно-мистецьких заходів країни.

У репертуарі колективу національні мотиви, твори грузинських композиторів, джаз, класика та сучасні мелодії. Концертна програма оркестру постійно розширюється та удосконалюється. З року в рік зростає і виконавська майстерність грузинських музикантів.

 

Оркестр шахти кам’яного вугілля "Богданка" (м. Люблін, Польща)

Диригент - Роман КУЖЕМПА.

У Польщі існує давня традиція: при кожній вугільній шахті створюється оркестр. Оркестр шахти "Богданка" - один з тих. Цей професійний творчий колектив забезпечує урочисте проведення усіх національних та професійних свят. Він неодноразово здобував нагороди на конкурсі "Золотий горн" та інших конкурсах і фестивалях у Польщі.

Оркестр добре відомий у своїй країні та за її межами. Колектив багато гастролює. Польських музикантів знають у Білорусії та на Україні.

 

Дитячі колективи

Духовий оркестр Безлюдівського селищного клубу Харківського району Харківської області. Керівник – Олександр НІКОЛАЄНКО.

 

Зразковий дитячий духовий оркестр "Віртуози "Імпульсу" Будинку культури Казенного підприємства "Імпульс" (м. Шостка). Керівник – Василь ЛЮЛІН.

Учасники Х Всеукраїнського фестивалю духової музики «Сурми України» (2009 рік)

 

  • Зразково - показовий оркестр Збройних Сил України (м. Київ)
  • Оркестр Західного територіального Центру військово-музичного мистецтва (м. Львів)
  • Оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України (м. Вінниця)
  • Оркестр центру військово-музичного мистецтва (м. Одеса)
  • Оркестр військово-музичного Центру Сухопутних військ Збройних Сил України (м. Чернігів)
  • Духовий оркестр 27-го реактивного артилерійського полку (м. Суми)
  • Народний духовий оркестр Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського, (м. Суми)
  • Військово – показовий оркестр Міністерства оборони Грузії (м. Тбілісі)
  • Зразковий дитячий духовий оркестр „Віртуози „Імпульсу” Будинку культури казенного підприємства „Імпульс”(м. Шостка, Сумська область)
  • Дитячий духовий оркестр Солоницівського дитячого клубу „Орлятко” Дергачівського району Харківської області

Учасники ХІ Всеукраїнського фестивалю духової музики „Сурми України” (2010 рік)

 

  • Зразково - показовий оркестр Збройних Сил України (м. Київ)
  • Оркестр Західного територіального Центру військово-музичного мистецтва (м. Львів)
  • Оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України (м. Вінниця)
  • Оркестр Південного територіального центру військово-музичного мистецтва (м. Одеса)
  • Оркестр Центру військово-музичного мистецтва Військово-Морських Сил Збройних Сил України (м. Севастополь)
  • Духовий оркестр пожежної частини міста Горна Стубіца (Хорватія)
  • Духовий оркестр 27-го реактивного артилерійського полку (м. Суми)
  • Естрадний оркестр ГУМВС України в Сумській області
  • Народний духовий оркестр Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського
  • Народний оркестр ударних інструментів „Киянки” Київського державного будинку художньої та технічної творчості
  • Народний дівочий самодіяльний духовий оркестр „Роксолана” Кременчуцького педагогічного училища ім. А.С.Макаренка
  • Зразковий дитячий духовий оркестр „Віртуози „Імпульсу” Будинку культури казенного підприємства „Імпульс”(м. Шостка, Сумська область)
  • Духовий оркестр Гільцівського сільського будинку культури (Полтавська область)
  • Народний дитячий оркестр духових інструментів „Зміна” Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості

Учасники ХІІ Всеукраїнського фестивалю духової музики „Сурми України” (2011 рік)

 

Заслужений академічний зразково - показовий оркестр Збройних Сил України (м. Київ). Начальник оркестру, художній керівник – підполковник Ігор Биковський, заступник начальника оркестру, військовий диригент – капітан Максим Гусак, військовий диригент - капітан Борис Школовий.

 

Оркестр Західного територіального Центру військово-музичного мистецтва (м. Львів). Начальник центру, художній керівник – капітан Богдан Катриняк, начальник оркестру, заступник начальника центру – капітан Ігор Кузик, музичний керівник, диригент - заслужений діяч мистецтв України Микола Орач.

 

Оркестр Південного територіального центру військово-музичного мистецтва (м. Одеса). Начальник центру, художній керівник – заслужений артист України, підполковник Іван Чирка, начальник оркестру, військовий диригент - майор Любомир Сукенник.

 

Оркестр Центру військово-музичного мистецтва Військово-Морських Сил Збройних Сил України (м. Севастополь). Начальник центру – заслужений артист України, капітан 2-го рангу Андрій Висовень, начальник ансамблю пісні і танцю - капітан 3-го рангу Олег Міснянкін, диригент – заслужений діяч мистецтв України Валерій Костяников.

 

Оркестр військово-музичного Центру Сухопутних військ Збройних Сил України (м. Чернігів). Начальник центру, художній керівник - майор Олександр Шевчук, начальник оркестру – майор Ігор Кішман.

 

Військовий оркестр 27-го Сумського реактивного артилерійського полку (м. Суми). Начальник оркестру - капітан Максим Зінченко.

 

Оркестр Улудаг Мехтер Такімі (м. Бурса, Туреччина). Начальник оркестру Шабан Гулшен

 

Військовий оркестр 8-го Чернігівського навчального центру Державної спеціальної служби транспорту (м. Чернігів). Начальник оркестру, військовий диригент – майор Микола Смаль

 

Естрадний оркестр управління МВС України в Сумській області (м. Суми). Художній керівник і диригент - капітан міліції Євген Кондаков

 

Народний оркестр ударних інструментів „Киянки” Київського державного будинку художньої та технічної творчості (м. Київ). Директор – продюсер Олександр Герб, керівник оркестру - Леся Слободяник.


Народний духовий оркестр Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського (м. Суми). Керівник - старший викладач училища, заслужений працівник культури України - Анатолій Кірноз.

 

Оркестр духових інструментів клубу первинної профспілкової організації ПАТ «Сумський завод «Насосенергомаш» (м. Суми). Керівник - Анатолій Лохоня

 

Дитячий духовий оркестр Солоницівського дитячого клубу „Орлятко” Дергачівського району Харківської області. Керівник – заслужений працівник культури України Микола Пластунов.

 

Духовий оркестр Гільцівського сільського будинку культури (Полтавська область). Керівник оркестру – Олексій Кучерявий

  1. Заслужений академічний зразково - показовий оркестр Збройних Сил України (Київ, Україна) Начальник оркестру, художній керівник – підполковник Ігор Биковський, заступник начальника оркестру, військовий диригент –майор Максим Гусак, військовий диригент - капітан Борис Школовий
  2. Оркестр Центру військово-музичного мистецтва Військово-Морських Сил Збройних Сил України (Севастополь, Україна)) Начальник центру – заслужений артист України, капітан 2-го рангу Андрій Висовень, заступник начальника центру, начальник оркестру – капітан-лейтенант Олексій Костяников
  3. Оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України (Вінниця, Україна).Начальник центру та оркестрової служби, диригент –майор Юрій Ковальчук, начальник оркестру – майор Олег Шкуропат, військовий диригент – майор Ігор Ковтун
  4. Оркестр Центру військово-музичного мистецтва Сухопутних військ Збройних Сил України (Чернігів, Україна) Начальник центру, художній керівник - заслужений артист України, майор Олександр Шевчук, начальник оркестру – майор Ігор Кішман, заступник начальника оркестру, військовий диригент – майор Роман Береговий
  5. Військовий оркестр 194-го понтонно-мостового загону Державної спеціалізованої служби транспорту України (Новомосковськ, Україна) Начальник оркестру, військовий диригент – майор Богдан Задорожний.
  6. Оркестр 21-ї Підгальської гірськострілецької бригади Сухопутних військ Війська Польського (Жешув, Польща) Начальник оркестру – капітан Анджей Куфел
  7. Оркестр Улюдаг Мехтер Такімі Турецької Армії (Бурса, Туреччина) Начальник оркестру Шабан Гюльшен
  8. Народний дівочий духовий оркестр «Роксолана» Кременчуцького педагогічного училища (Кременчук, Україна) Керівник – заслужений працівник культури України Віктор Квітка
  9. Народний оркестр ударних інструментів „Киянки” Київського державного будинку художньої та технічної творчості (Київ, Україна) Директор – продюсер Олександр Герб, керівник оркестру - Леся Слободяник
  10. Військовий оркестр 27-го Сумського реактивного артилерійського полку (Суми, Україна) Начальник оркестру - капітан Максим Зінченко
  11. Естрадний оркестр управління МВС України в Сумській області (Суми, Україна). Художній керівник і диригент - капітан міліції Євген Кондаков
  12. Народний духовий оркестр Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського (Суми, Україна). Керівник - старший викладач училища, заслужений працівник культури України - Анатолій Кірноз.
  13. Оркестр духових інструментів клубу первинної профспілкової організації АТ «Сумський завод «Насосенергомаш» (Суми, Україна) Керівник - Анатолій Лохоня
  14. Народний духовий оркестр Гільцівського сільського будинку культури (Полтавська область, Україна) Керівник оркестру – Олексій Кучерявий
  15. Духовий оркестр Безлюдівського селищного Будинку культури (Харківська область, Україна) Керівник – Олександр Ніколаєнко
  16. Ансамбль барабанщиць В-Сироватської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (Сумська область, Україна) Керівник – Олександр Круглий
  17. Народний ансамбль народного танцю „Молодість” Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського. Керівник – заслужений працівник культури України Володимир Євтушенко
  1. Національний президентський оркестр (м. Київ) Художній керівник і головний диригент - народний артист України, професор Анатолій Молотай, директор оркестру - заслужений діяч мистецтв України Іван Москаленко, диригент - заслужений діяч мистецтв України Сергій Золотарьов
  2. Заслужений академічний Ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України (м. Київ) Начальник ансамблю – полковник Сергій Макаренко, художній керівник та головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Дмитро Антонюк
  3. Військовий оркестр 8-го Чернігівського навчального центру Державної спеціальної служби транспорту (м. Чернігів) Начальник оркестру, військовий диригент – підполковник Микола Смаль
  4. Оркестр духових інструментів 10-го територіального гвардійського вузла урядового зв’язку Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (с. Миропіль, Житомирська область) Начальник оркестру – старший прапорщик Руслан Василюк, художній керівник – полковник Віталій Берлим
  5. Духовий оркестр бойової 27-ї Сумської реактивної артилерійської бригади (м. Суми) Начальник оркестру - військовий диригент - старший лейтенант Євген Сочков
  6. Оркестр Улудаг Ментер Такімі (м. Бурса, Туреччина) Начальник оркестру Шабан Гюльшен
  7. Народний оркестр духових інструментів Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського (м. Суми) Керівник та диригент - Олександр Ященко
  8. Народний ансамбль народного танцю «Молодість» Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського (м. Суми) Керівник - заслужений працівник культури України Володимир Євтушенко, постановник - Роман Зозуля
  9. Народний дівочий духовий оркестр «Роксолана» Кременчуцького педагогічного коледжу ім. А.С. Макаренка (м. Кременчук, Полтавська область) Керівник та диригент – заслужений працівник культури України Віктор Квітка
  10. Духовий оркестр Харківського авіаційного інституту (м. Харків) Народний самодіяльний духовий оркестр Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «ХАІ» (м. Харків) Керівник оркестру – Максим Нагірний, диригент – Артем Слободянюк
  11. Творчий колектив «Студія -117» - «Скажені Барабанщиці» (м. Одеса) Керівники колективу Юлія Бiневська та Ігор Ткачук
  12. Оркестр Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І.Г. Харитоненка (м. Суми) Керівник оркестру – старший прапорщик Валерій Поперечний
  13. Оркестр духових інструментів клубу первинної профспілкової організації ПАТ «Сумський завод «Насосенергомаш» Керівник - Анатолій Лохоня
  14. Зразковий дитячий духовий оркестр Солоницівського дитячого клубу «Орлятко» (с. Солоніцівка, Харківська область) Керівник – заслужений працівник культури України Микола Пластунов
  15. Зразковий хореографічний ансамбль сучасного естрадного танцю «Візаві» ТЦПРО «Пектораль» (м. Суми) Керівник Людмила Велінська

    Учасники ХVІ Всеукраїнського фестивалю духової музики «Сурми України» (2017 рік)

  1. Оркестр Центру військово-музичного мистецтва Військово-Морських Сил Збройних Сил України (м. Одеса) Начальник центру – Заслужений артист України, капітан 2 рангу Андрій Висовень, начальник оркестру – капітан 3 рангу Олег Міснянкін
  2. Заслужений академічний Ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України (м. Київ) Начальник ансамблю – полковник Сергій Макаренко, художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Дмитро Антонюк
  3. Духовий оркестр 27-ї Сумської реактивної артилерійської бригади (м. Суми) Начальник оркестру – військовий диригент – старший лейтенант Євген Сочков
  4. Зведений військовий оркестр Військового Інституту телекомунікації та інформатизації Державного Університету телекомунікації та Київського військового ліцею імені Івана Богуна (м. Київ) Начальники оркестру - військові диригенти майор Максим Зінченко та майор Андрій Бондарь
  5. Військовий оркестр 8-го Чернігівського навчального центру Державної спеціальної служби транспорту (м. Чернігів) Начальник оркестру, військовий диригент – підполковник Микола Смаль
  6. Оркестр 194-го понтонно-мостового загону Державної спеціальної служби транспорту України (м. Новомосковськ, Дніпропетровська область) Начальник оркестру – військовий диригент підполковник Богдан Задорожний
  7. Духовий оркестр Центру музичного мистецтва Управління забезпечення Оперативно-рятувальної служби Цивільного захисту ДСНС України (м. Київ) Начальник центру – художній керівник, головний диригент майор Руслан Симоненко, заступник начальника центру – начальник оркестру Валерій Іванцов
  8. Народний самодіяльний духовий оркестр Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «ХАІ» (м. Харків) Керівник оркестру – Максим Нагірний, диригент – Артем Слободянюк
  9. Оркестр Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І.Г.Харитоненка (м. Суми) Керівник оркестру – Валерій Поперечний
  10. Народний дівочий духовий оркестр «Роксолана» Кременчуцького педагогічного коледжу ім. А.С. Макаренка (м. Кременчук, Полтавська область) Керівник та диригент – заслужений працівник культури України Віктор Квітка
  11. Військово-історичний оркестр Улудаг Мехтер (м. Бурса, Туреччина) Начальник оркестру Шабан Гюльшен
  12. Камерний оркестр Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова (м. Київ) Художній керівник та диригент – доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч мистецтв України Василь Федоришин
  13. Народний оркестр духових інструментів Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського (м. Суми) Художній керівник та диригент – Олександр Ященко
  14. Духовий оркестр Харківської дитячої школи мистецтв № 2 ім. П.І. Чайковського (м. Харків) Керівник – Олександр Ніколаєнко

 

П О Л О Ж  Е Н Н Я

про Всеукраїнський фестиваль духової музики

«Сурми України»

Фестиваль духової музики «Сурми Конституції» започатковано у 2000 році Сумською міською радою та Міністерством оборони України на честь відзначення Дня Конституції України.

У дні фестивалю Суми перетворюються в єдину сцену для великого оркестру, де кожен колектив, кожен музикант несе іскру єдиного звучання, та через музику гідно прославляє нашу Україну.

У фестивалі беруть участь кращі військові та інші духові оркестри з різних регіонів України, які демонструють гідний рівень національної школи оркестрового мистецтва, високу майстерність, професійність, віртуозність виконання складних музичних творів у вдалому поєднанні з танцювальними елементами, ритмічністю, українським національним колоритом.

Фестиваль набув своєї слави не тільки в Україні, а й за її межами.

Загальні положення

Всеукраїнський фестиваль духової музики «Сурми України» є щорічним. Він проводиться в рамках святкування Дня Конституції України.

Фестиваль проводиться за підтримки Міністерства культури України та управління культури і туризму Сумської обласної державної адміністрації.

Засновником фестивалю є Сумська міська рада.

Організатор фестивалю – відділ культури та туризму Сумської міської ради.

До участі у проведенні фестивалю можуть залучатися центральні та місцеві органи виконавчої влади, державні, громадські, приватні підприємства й організації та інші юридичні особи.

Загальне керівництво підготовкою і проведенням фестивалю здійснює організаційний комітет, який створюється при Сумській міській раді за участю представників Міністерства оборони України та управління культури і туризму Сумської обласної державної адміністрації.

  Для оперативного вирішення адміністративних, організаційних, технічних і фінансово – господарських питань підготовки та проведення фестивалю оргкомітет створює дирекцію фестивалю та режисерсько – постановчу групу.

Мета і завдання фестивалю

Головною метою фестивалю є зміцнення культурних зв’язків, популяризація духової музики, підвищення її ролі у патріотичному та естетичному вихованні сучасного покоління, забезпечення духовної єдності різних верств та вікових категорій населення.

Завдання фестивалю:

-          розвиток національної музичної культури; 

-          пропаганда духової музики;

-          вдосконалення виконавської майстерності духових оркестрів, оновлення й збагачення їх музичного репертуару;

-          обмін досвідом роботи колективів, налагодження міжнародних творчих зв’язків на взаємовигідних умовах;

-          утвердження міста Суми як європейського міста з розвиненим культурним потенціалом.

 Умови та порядок проведення фестивалю

Фестиваль «Сурми України» проводиться щороку 25 – 29 червня в місті Суми, Україна.

У фестивалі беруть участь духові оркестри з різних міст України з високим рівнем виконавської майстерності, які можуть продемонструвати яскраву програму з використанням елементів дефіле та взяти участь у марш-параді.

До участі у фестивалі запрошуються кращі творчі колективи та окремі виконавці з України,  Білорусії та дальнього зарубіжжя.

У репертуарі учасників фестивалю обов’язково має бути виконання Державного Гімну України.

Кожен духовий оркестр має підготувати відповідну програму виступів:

-    на одному з концертних майданчиків міста (тривалість – 1 година);

-     показовий виступ на урочистому закритті (до 15 хвилин).

Фестиваль проходить протягом 5 днів:

1 день заїзд учасників фестивалю – для іноземних оркестрів –
25 червня, заїзд інших учасників – 26 червня.

2 день (26 червня) – екскурсійні програми,  прес-конференції або прямий ефір та організаційна нарада;

3 день (27 червня) – репетиції, відкриття фестивалю та шоу духових оркестрів;

4 день (28 червня) – марш-парад духових оркестрів, виступи на концертних майданчиках міста, заключний гала-концерт фестивалю;

5 день (29 червня) – від’їзд учасників.

Нагородження учасників фестивалю

Всі учасники фестивалю нагороджуються дипломами та пам’ятними сувенірами.

Організаційно-фінансові умови

Харчування, проживання всіх учасників фестивалю та супроводжуючих осіб, а також проїзд оркестрів Міністерства оборони України здійснюється за рахунок приймаючої сторони.

Інформаційна підтримка фестивалю забезпечується шляхом залучення на спонсорських засадах телекомпаній, радіокомпаній, інших засобів масової інформації.

Участь у фестивалі є безкоштовною.

Фінансування фестивалю здійснюється за рахунок:

- центральних та місцевих органів виконавчої влади в межах асигнувань, передбачених у державному та місцевих бюджетах України на відповідний рік;

- залучення інших джерел та надходжень, не заборонених чинним законодавством.

Термін подачі заявок

Заявки на участь у фестивалі подаються до 1 квітня на адресу організаторів:

відділ культури та туризму Сумської міської ради,

вул. Горького, 21, місто Суми, Україна, 40000

Телефон для довідок: (0542) 66-99-04; тел, факс (0542) 66-99-03

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;

Разом із заявкою необхідно надіслати:

-         повний список учасників колективу разом із супроводжуючими та водіями, в якому вказати прізвище, ім’я та по батькові (повністю), дату народження, стать, звання (за наявності);

-         фото, відео-матеріали та інформацію про колектив (історична довідка, участь в інших фестивалях та конкурсах тощо).