007.jpg

Мажейкяй (Литовська Республіка)

http://www.mazeikiai.lt

Мажейкяй — місто в Тельшяйському повіті Литовської Республіки, адміністративний центр Мажейкського району. Знаходиться за 46 км на північ від міста Тельшяй.

Площа: 14 км²

Населення: 32 470 (2020).

24.11.2017 року відбулася зустріч Сумського міського голови з Надзвичайним та Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом. За сприяння відповідальних осіб Посольства Литовської Республіки в Україні було встановлено контакти з представниками муніципалітету м. Мажейкяй, які виявили бажання щодо налагодження партнерських відносин між м. Суми та м. Мажейкяй.

У 2018 році виконавчі органи Сумської міської ради (департамент фінансів, економіки та інвестицій і департамент інфраструктури міста) взяли участь у підготовці разом з ведучим заявником – муніципалітетом м. Мажекяй (Литва) концептуальної записки проєкту «Circular-based waste management» для участі у грантовому конкурсі проєктів регіонального співробітництва Фонду грантів Єдиного економічного Простору та Норвегії.  Після успішно пройденого І етапу відбору, у 2019 році, була проведена робота з підготовки повної аплікаційної форми для подальшої участі у ІІ етапі відбору проєктів.

У 2018 році Сумська міська рада спільно з муніципалітетом міста Мажейкяй та партнерами з Естонії та Норвегії подали до Фонду грантів Єдиного Економічного Простору та Норвегії для регіонального співробітництва концептуальну записку за проектом «Управління відходами на основі економіки замкненого циклу», яка успішно пройшла конкурсний відбір, була схвалена Оператором фонду та присуджено грант від Фонду грантів Єдиного економічного Простору та Норвегії.

06-09 вересня 2019 року делегація з м. Мажейкяй взяла участь у заходах з нагоди святкування Дня міста Суми. Під час урочистої сесії було підписано Меморандум про встановлення дружніх відносин між містом Суми, Україна і містом Мажейкяй, Литовська Республіка.

В листопаді 2019 року надійшов лист-запрошення на святкування Дня міста Мажейкяй (Литва), в рамках якого 6-8 червня 2020 року повинен був проходити Самогітський фестиваль духових оркестрів, проте, через загрозу розповсюдження коронавірусу XVI Самогітський фестиваль духової музики у м. Мажейкяй був скасований в квітні 2020 року.

У квітні 2020 року спільно з муніципалітетом м. Мажейкяй підготовлено та подано до участі в грантовому конкурсі Європейської комісії «Органи місцевого самоврядування: партнерство задля сталого розвитку міст» концептуальну записку проєкту «Підвищення управлінської спроможності міст-партнерів з забезпечення надійності функціонування муніципальних систем управління процесами прийому та перекачування стоків (централізоване водовідведення)».