0012.jpg

Народилася 30.03.1940 року в Цюріху (Швейцарська Конфедерація). В родині було ще двоє дівчаток і один хлопчик. У 1954 році, після втрати батьків, взяла виконання їхніх обов’язків на себе.

Відвідувала школу в Цюріху, отримала освіту за спеціальністю «Економіка та торгівля».

Протягом 9 років керувала школами, протягом 7 років була президентом управління гімназій, 12 років працювала в адміністрації міста з питань фінансів і громадського порядку (відповідала за поліцію, військових, пожежних та ін.).

Чотири роки була головним радником кантону Ааргау, кілька років очолює раду лікарні Мурі та будинку для літніх людей Гнаденталь кантону Ааргау.

Брала участь і організовувала проекти допомоги в Італії та інших країнах.

Була президентом освітнього центру економіки та промисловості, з 1994 року – будинку для літніх осіб.

20 вересня 2005 року створено об’єднання «Vегеіn Неlр-Point Sumy» Президентом якого є Маріанне Піффаретті.

Благодійний фонд забезпечує надання допомоги медичним закладам, правоохоронцям, установам міста та області, від роботи яких залежить здоров’я, безпека та життя людей.

З 2006 року щорічно укладаються офіційні трьохсторонні угоди між благодійним фондом в особі його Президента – Маріанне Піффаретті, м.Суми і Сумською обласною державною адміністрацією (пізніше - Сумським обласним благодійним фондом «Хельвеція»).

З 2008 р. уряд кантону Ааргау також бере активну участь у фінансуванні цього добродійного проекту. Тож гуманітарний вантаж для міста Суми збирає не лише громада міста Волен, а й весь кантон.

У період з 2004 по 2020 рік регулярно передаються спеціалізовані автомобілі, обладнання, матеріали, меблі, інвентар для сумських рятувальників, медиків, освітян, правоохоронців, соціальних служб.

З 2006 по 2020 рік отримано майже 30 гуманітарних вантажів від Благодійного фонду «Help-Point Sumy» для бюджетних установ обласного центру на суму близько 6 млн.грн., вагою кілька тисяч тонн.

Маріанне Піффарретті колись зізналася, що своє серце залишила у Сумах, а сумчани вже давно вважають її справжнім патріотом нашого міста та його благодійником.

Вона була удостоєна Почесної відзнаки Сумської міської ради «За заслуги перед містом» ІІІ ступеня (2009 р.) та Почесної відзнаки Сумської міської ради «За майстерність» (2015 р.).

Рішенням Сумської міської ради від 13 травня 2020 року №6808-МР Маріанне Піффаретті за багаторічну благодійну допомогу комунальним закладам міста Суми, високий професіоналізм, відданість справі, налагодження партнерських стосунків з містом Волен присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми».

Маріанне Піффарретті стала першим іноземцем, удостоєним такого високого звання.