005.jpg

Народився 20 грудня 1963 року в с. Боромля Тростянецького району Сумської області.

З 1981 по 1987 навчався в Харківському медичному інституті. Після проходження однорічної інтернатури на базі Сумського обласного дерматовенерологічного диспансеру розпочав свою трудову діяльність в Сумській міській дитячій клінічній лікарні на посаді лікаря-дерматовенеролога дитячої поліклініки.

У 2020 році закінчив Сумський аграрний університет за спеціальністю «Адміністративний менеджмент».

З квітня 1990 року обійняв посаду завідуючого дерматовенерологічним відділенням Сумської міської дитячої клінічної лікарні.

Мав вищу кваліфікаційну категорію по організації та управлінню охороною здоров’я та вищу кваліфікаційну категорію лікаря дерматовенеролога дитячого.

Брав активну участь в суспільному житті лікарні. З 1989 по 1997 роки працював головою профспілкового комітету дитячої лікарні.

З 20 жовтня 1997 року по 2020 рік очолював комунальне некомерційне підприємство «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради. Завдяки докладеним зусиллям Олександра Михайловича, на сьогодні в місті Суми функціонує висококваліфікована педіатрична служба.

Співпраця зі спонсорами-меценатами, благодійними фондами вплинула на вдосконалення матеріально-технічної бази закладу. На сьогодні заклад має сучасну лікувально-діагностичну базу з використанням новітніх методик лікування та реабілітації. Мав багато планів щодо розвитку закладу та активно втілював їх у життя, зокрема, організація хірургічного стаціонару для маленьких мешканців Сумської міської територіальної громади, сучасного центру реабілітації для містян ніжного віку.

За час керівництва Олександра Ємця, серед дитячого населення значно зменшилися показники смертності всіх вікових груп, показники захворюваності дітей на туберкульоз. Організовано якісну медичну допомогу дітям з обмеженими можливостями. Без уваги не залишаються діти без батьківської опіки, діти пільгових категорій. Для них організовано щорічний профілактичний огляд, оздоровлення на базі закладу.

Особливої поваги заслуговують його дипломатичні здібності, врівноваженість, турбота, уміння вислухати і допомогти кожній людині, яка зверталась з проблемними питаннями або за порадою з особистих питань.

За 23 роки під його керівництвом дитяча лікарня повернула свою історичну назву і знову стала лікарнею Святої Зінаїди, отримала нове дихання і стала перетворюватися в сучасний комфортний медичний заклад для надання якісної медичної допомоги маленьким пацієнтам.

З 2009 року закладу присвоєно статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». З вересня 2010 року на базі Сумської міської клінічної лікарні Святої Зінаїди відкрито «Клініку, дружню до молоді», головним завданням якої є медична та психологічна допомога молоді, організація акцій щодо гострих проблем підлітків. У 2011 році «Клініка, дружня до молоді» представниками ЮНІСЕФ була відмічена на конгресі в місті Київ, як найкраща в Україні.

Під його керівництвом на базі комунального некомерційного підприємства «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради організована ефективна медична допомога, в тому числі інтенсивна терапія, дітям Сумської області під час епідемії коронавірусної хвороби COVID-19.

Професійна та громадська діяльність Олександра Ємця гідно оцінювалася мешканцями громади та колегами.

Обирався депутатом Сумської міської ради IV скликання, входив до складу виконавчого комітету Сумської міської ради. Обирався членом Центрального Комітету профспілки працівників охорони здоров’я.

За вагомий вклад в розвиток охорони здоров'я міста та області в січні 2009 року отримав почесне звання «Заслужений лікар України», нагороджений почесною грамотою Міністерства охорони здоров’я України, пам’ятним нагрудним знаком Сумської міської ради «60 років визволення м. Суми від фашистських загарбників», неодноразово нагороджувався відзнаками Сумської обласної ради та Сумської облдержадміністрації, Сумського міського голови, відділу охорони здоров’я Сумської міської ради.

9 листопада 2020 року пішов з життя в результаті коронавірусної хвороби.

Рішенням Сумської міської ради від 24 лютого 2021 року № 447-МР Олександру Михайловичу Ємцю, за наполегливу сумлінну працю в галузі охорони здоров’я, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у надання медичної допомоги населенню міста Суми, присвоєне звання «Почесний громадянин міста Суми».