Надрукувати
Перегляди: 1948

Народився 12 червня 1978 року в с. Жовтневе Калинівського району Вінницької області. Батько, Василь Михайлович, працював у колгоспі, мати, Надія Володимирівна – фельдшер місцевого медичного пункту.

З 1985 року навчався у загальноосвітній школі І-III ступенів с. Уладівське Калинівського району Вінницької області, яку закінчив у 1995 році. Під час навчання проявив себе активним та відповідальним учнем, захоплювався спортом, брав активну участь у громадському житті школи.

Після закінчення школи у 1995 році вступив до Національної академії Державної прикордонної служби України. У 1999 році, закінчивши навчання та отримавши військове звання лейтенанта, залишився ще на декілька місяців в академії, де змінив профіль військової спеціальності та став офіцером оперативно-розшукових органів.

Надалі був направлений до м. Вовчанськ Харківської області на посаду «офіцер прикордонного оперативно-розшукового відділення», у 2000 році призначений на посаду «старший офіцер». У віці 24 років став начальником прикордонного оперативно-розшукового відділення «Дворічна». Зоною відповідальності були: Дворічанський, Велико-Бурлуцький та Куп’янський райони Харківської області, станції Куп’янськ-сортувальна та Куп’янськ-пасажирський.

У березні 2005 року Олександр Мордванюк був переведений до Управління Сумського прикордонного загону. Займався боротьбою з нелегальною міграцією, контрабандою наркотиків та торгівлею людьми. Під час служби отримав медаль «За мужність в охороні державного кордону». У 2011 році, після 16 років безперервної служби, звільнився зі Збройних Сил України на пенсію у званні майора.

У 2014 році розпочалася війна. Будучи патріотом, небайдужим до долі держави, не зміг залишитися осторонь і повернувся до лав Збройних Сил України. У вересні 2014 року направлений на посаду передового авіанавідника 15 окремого мотопіхотного батальйону, який базувався на Луганському напрямку. Через три місяці призначено заступником начальника штабу батальйону, а ще через місяць – начальником штабу-першим заступником командира 15 окремого мотопіхотного батальйону, з грудня 2015 року – командиром цього батальйону.

Під час проходження служби у складі батальйону виконував бойові завдання зі збереження територіальної цілісності та суверенітету України в зоні проведення АТО у Донецькій (Верхньоторецьке, Новотроїцьке, Авдіївка) та Луганській (Новозванівка, Троїцьке, Попасна, Золоте, Оріхове) областях.

15  окремий мотопіхотний батальйон повернувся на рідну землю Сумщини до пункту постійної дислокації на ротацію лише 25 жовтня 2016 року.

У квітні 2017 року Олександр Васильович був звільнений з лав Збройних Сил України.

У грудні 2017 року призначений на посаду директора комунальної установи «Центр учасників бойових дій». Діяльність установи спрямована на підтримку та відновлення здоров’я, повернення до активного, повноцінного життя у суспільстві, зміцнення/відновлення родинних та суспільно-корисних зв’язків учасників антитерористичної операції, учасників бойових дій та осіб з інвалідністю з-поміж учасників антитерористичної операції та з-поміж тих, хто брав участь у бойових діях на території інших держав та членів їх сімей. За час роботи в Центрі виявив себе як досвідчений керівник. Брав активну участь в засіданнях координаційних рад при голові Сумської обласної державної адміністрації та при Сумському міському голові, які розглядали проблемні питання учасників бойових дій та вживали всі можливі заходи для їх вирішення.

З початку повномасштабного вторгнення військ російської федерації 24 лютого 2022 року, Олександр Васильович був ініціатором створення 15 окремого стрілецького батальйону ЗСУ, метою якого була оборона та захист міста Суми. З 1 березня 2022 року призначений командиром 15 окремого стрілецького батальйону.

Завдяки вмілому командуванню Олександра Мордванюка, проникнення диверсійно-розвідувальних груп ворога в місто було практично унеможливлено. Одночасно були створені маневрені бойові групи, які здійснили ураження колон та живої сили противника. З 1 березня особовий склад 15 окремого стрілецького батальйону знищив 16 одиниць броньованої та колісної техніки рашистів у м. Суми та Сумському районі. Це сприяло сповільненню подальшого просування противника в напрямку м. Київ та м. Харків. На даний час очолюваний Олександром Васильовичем підрозділ активно протистоїть збройній агресії ворога на ділянці кордону Сумської області.

За високий професіоналізм та відданість військовій справі, особисту мужність та героїзм, самовіддані дії, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Мордванюк Олександр Васильович нагороджений медалями: «За мужність в охороні державного кордону України». «Авдіївка. Промзона. Стояли на смерть», пам’ятними та нагрудними знаками: «За воїнську доблесть», «Учасник АТО», «За вірність присязі», відзнакою Президента України «За участь в Антитерористичній операції», знаком народної пошани – орденом «За мужність і відвагу», відзнакою Сумського міського голови – «Подяка міського голови», почесною відзнакою Сумської міської ради «За заслуги перед містом» І-III ступенів.

Рішенням Сумської міської ради від 31 серпня 2022 року №3039-МР Олександру Васильовичу Мордванюку присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми».