004.jpg

Народився 23 березня 1983 року в м. Калінінград у сім’ї військовослужбовця та інженера-конструктора.

У 1985 році сім’я переїхала до м. Рубіжне Луганської області, куди перевели служити батька. Там Дмитро навчався у загальноосвітній школі № 4. В позаурочний час здобував навички гри на акордеоні у музичній школі. З малечку хлопчик був активним, цілеспрямованим, життєрадісним, виявляв свої лідерські риси характеру. Тому ще одним захопленням був спорт: займався плаванням, футболом, боксом і боротьбою.

У 1996 році родина переїхала до м. Суми. Дмитро здобув повну загальну середню освіту у вечірній (змінній) загальноосвітній школі І-III ступенів №1.

З 2001 до 2004 року опанував професії: токар, фрезерувальник, електрозварник, оператор комп’ютерного набору, машиніст холодильних установ.

У 2006 році закінчив Сумську філію Держаної академії статистики, обліку та аудиту Держкомстату України.

Деякий час працював торговельним представником в компанії «АЛЬФА-ЛЕО», «Краски Опт». Згодом влаштувався до кампанії «Ритм», займався встановленням дверей, брам, решіток.

Проте, Дмитро любив зварювальні роботи, мав «золоті руки». Працював зварником на Сумському машинобудівному заводі, а також за кордоном.

Дмитро був веселою, щирою, відвертою, чуйною людиною. Мав багато знайомих та друзів. І сам був надійним другом, завжди готовим прийти на допомогу кожному, хто цього потребував.

Як і всі українці, мав багато планів на майбутнє, працював, виховував сина. Проте, 24 лютого 2022 року повністю змінило життя чоловіка. З першого дня повномасштабного вторгнення військ російської федерації на територію України Дмитро допомагав військовим: приносив їжу, розвантажував речі. Вже наступного дня вступив до лав територіальної оборони та захищав місто Суми від російських військ.

1 березня 2022 року був мобілізований до лав Збройних Сил України на посаду «стрілець-санітар» військової частини А7099. В липні 2022 року пройшов курси корегування вогню артилерійських систем.

На жаль, 23 вересня 2022 року поблизу села Садки Сумського району під час артилерійського обстрілу Дмитро отримав множинні осколкові поранення, які виявились несумісними з життям.

Після смерті у чоловіка залишились батьки, любляча дружина та син.

Поховали Героя на Алеї Слави на Ново-Центральному Баранівському кладовищі.

Рішенням Сумської міської ради від 26 квітня 2023 року № 3675-МР Варенку Дмитру Олександровичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно).

Світла пам’ять про мужнього воїна назавжди залишиться в серцях його рідних, близьких, друзів та мешканців міста Суми.