005.jpg

Народився 21 березня 1984 року у м. Суми. Навчався у класичній гімназії, а згодом отримав диплом спеціаліста з економіки, закінчивши у 2006 році факультет економіки і менеджменту Сумського державного університету. У роки навчання був учасником культурно-мистецького центру університету, активно займався спортом, брав участь у змаганнях з карате, отримував призи та нагороди, грав у футбол. У вільний час багато читав, любив слухати музику.

Ще з дитинства у Євгенія було загострене відчуття справедливості та честі, тому він завжди був на боці тих, кого принижували, ображали. Така життєва позиція спонукала його бути учасником кількох майданів: студентського 2004-2005 рр., а потім Революції Гідності 2013-2014 рр.

У 2015-2016 роках солдат Євгеній Маркаров проходив військову строкову службу в Сумському прикордонному загоні.

Євгеній був творчою людиною, засновником і організатором міського рок-клубу. Як звукооператор співпрацював з видатними українськими виконавцями: Олегом Вінником, Ольгою Поляковою, групами: «Антитіла», «Океан Ельзи» тощо. Як актор протягом чотирьох років грав у виставах Сумського молодіжного театру «Нянькіни». До кожної справи Євгеній ставився з великою відповідальністю. Разом з друзями обладнав студію, в якій проводились репетиції міських рок-груп і виконавців та відбувався перегляд фільмів класиків світового кінематографа. До кожного кіносеансу Євгеній ретельно готував лекції про видатних режисерів і митців.

Життя Євгенія було на сміливому зльоті, коли 24 лютого 2022 року розпочалася повномасштабна військова агресія російської федерації. З перших днів Євгеній Георгійович став на захист рідного міста, спочатку приєднавшись до територіальної оборони, а навесні був мобілізований до лав Збройних Сил України. Воював у складі 5-ої окремої штурмової бригади військової частини А4010.

За самовідданість і стійкість, виявлені під час проходження військової служби, солдат Євгеній Маркаров був нагороджений почесною відзнакою - перснем «Вірність і честь».

Ізраїльський журналіст Ітай Енгел зняв фільм про бійців 5-ї окремої штурмової бригади та взяв інтерв’ю в оператора дронів Євгенія («Доджа») Маркарова, який сказав: «Я втратив багато друзів і я знаю, що все це може закінчитися в будь-який день, в будь-яку хвилину. Можливо, навіть зараз. Я не намагаюсь сказати, що не хочу жити. Ні, звісно хочу. У мене є маленька донька, я хочу бути з нею. Але, якщо я буду думати тільки про себе і про донечку, ми втратимо нашу країну».

Загинув молодший сержант Євгеній («Додж») Маркаров 18 лютого 2023 року під Бахмутом, в районі н.п. Іванівське Донецької області, внаслідок штурмових дій противника, гідно виконуючи свій військовий обов’язок.

У захисника залишились мати, любляча дружина та чудова донечка.

Поховали Героя на центральному міському кладовищі по вул. Сумської артбригади у родинному похованні.

Указом Президента України, за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, Євгенія нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

Рішенням Сумської міської ради від 26 квітня 2023 року №3675-МР Євгенію Георгійовичу Маркарову присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно).

Світла пам’ять про Героя назавжди залишиться в серцях його рідних, близьких, друзів та мешканців міста Суми!