003.jpg

Народився 1 липня 1991 року в місті Суми в сім’ї робітників: Любові, яка все життя пропрацювала швачкою на підприємстві та Володимира – модельника дерев’яних моделей.

Навчання почав у Сумській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 13, а згодом був переведений до Гоголівської загальноосвітньої школи на Полтавщині, де жили його дідусь з бабусею, деякий час проживав і навчався там. Потім повернувся до Сум, де здобув базову середню освіту в Сумській загальноосвітній школі № 12.

Після 9-го класу вступив на навчання до Сумського професійного ліцею сфери послуг, який закінчив у 2008 році і здобув професію «кравець». Під час навчання, з 2007 року, почав займатися вуличним мистецтвом – проводив вуличні вистави із трюками з вогнем та залученням акторської майстерності.

У 2010 році Дмитро створив перший комерційний проєкт «Театр вогню «Інітія», де був керівником, артистом, піротехніком, декоратором, костюмером та гримером. Наступного року організував та очолив «Театр вогню «Яровіт», а у 2012 році – Арт-групу «Конкордія».

Свій перший костюм «живої скульптури» Дмитро створив у 2013 році. Цього ж року з’явилась студія «StLs studio theatr living statues», яка після ребрендингу у 2017 році стала добре відомою в Сумах під назвою «Артіль «Міф»». Сам автор називав «Міф» – «моя казка», «моє життя». У рамках цього творчого проєкту (шість сезонів) Дмитро сформував у сумчан поняття «жива скульптура», розпочав широкоформатну програму розвитку вуличного мистецтва у жанрах «жива скульптура» та «вогняне мистецтво».

Разом зі своєю командою відвідав близько 50 населених пунктів України та 14 країн: Ліван, Латвія, Катар, Бельгія, Нідерланди, Ізраїль, Польща, Південна Корея, Великобританія, Білорусь, Португалія, Північна Македонія та інші.

У 2017 році чоловік увійшов до «ТОП-50» митців світу за версією «World living statues Arnhem» (Нідерланди). Вдруге він потрапив до цієї номінації у 2019 році. Організований Дмитром у 2017 році мініфестиваль живої скульптури «Казкова вулиця» зібрав близько 6000 глядачів, у 2018 році його відвідало вже приблизно 10000 глядачів.

У 2018 році митець заснував і очолив громадську організацію «Голос вулиці». І цього ж року увійшов до «ТОП-30» артистів за версією Чемпіонату живих скульптур, який пройшов в Англії.

У 2019 році завдяки Дмитру в місті Суми пройшов фестиваль вуличних мистецтв «Харитоненко fest», який у 2020 році набув статусу Всеукраїнського.

Наприкінці 2021 року став одним із переможців мистецького конкурсу проєктів АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» на отримання гранту Державного департаменту США. В рамках проєкту планувалися зйомки створення нової композиції живої скульптури, пов’язаної з історичним минулим України, а також вихід циклу передач в ефір телеканалу UA:Суми.

У 2022 році «Артіль «Міф»» стала активно залучати до виступів людей з інвалідністю, займатись їх адаптацією та соціалізацією. Це мало відбуватись шляхом опанування тонкощів мистецтва живої скульптури, створення образів та виступів перед публікою.

В одному зі своїх інтерв’ю Дмитро зазначав, що для нього «вуличний артист» – це людина, яка виступає на вулиці з метою не заробити, а продемонструвати свій хист і талант. Головне, щоб глядач до останнього, навіть коли скульптура починала рухатись, не вірив, що це жива людина.

Всі образи Дмитра були неперевершені, він мав особливий талант – дарувати посмішки і справжні «живі» емоції містянам кожного разу, коли перевтілювався у своїх героїв. Особливе місце в серцях сумчан зайняв його образ «Гудзикового короля», до створення якого було долучене майже все місто.

Чоловік мав багато амбітних планів та творчих ідей, але розпочалась війна…

З перших днів військової агресії рф проти України Дмитро Буйвал активно виявляв свою громадянську позицію, допомагаючи сумчанам, а у червні 2022 року став до лав Збройних Сил України. Він виконував бойові завдання на території Сумщини, був стрільцем-розвідником. З грудня 2022 року до березня 2023 року воював під Бахмутом, в липні був переведений до 106-ої окремої бригади Територіальної оборони на посаду старшого оператора протитанкового відділення протитанкового взводу роти вогневої підтримки.

11 серпня 2023 року, під час штурму позицій бригади військами рф в районі Першотравневого та Орлянки на Харківщині, солдат Буйвал разом з побратимом героїчно загинули, прикриваючи відхід свого підрозділу. Ціною власного життя врятував своїх братів по службі.

У Дмитра залишились батьки та цивільна дружина Наталія, з якою вони незабаром мали побратися і яка очікує дитину.

Світла пам’ять про справжнього патріота країни, міста, яке він безмежно любив, залишиться назавжди в серцях його рідних, близьких, друзів та мешканців міста Суми, які мають надію, що ідеї і задуми Дмитра матимуть яскраве продовження.

Рішенням Сумської міської ради від 20 вересня 2023 року № 4112-МР Буйвалу Дмитру Володимировичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно).

На п’ятій сесії Сумської районної ради від 22 листопада 2023 року, за сумлінне виконання службових обов’язків, відданість військовій присязі та українському народові, зразкове виконання службово-бойових завдань, особисту мужність і героїзм у складних умовах загрози життю та здоров’ю Почесною відзнакою «За особливі заслуги перед громадою Сумського району» I ступеня нагороджено солдата Дмитра Буйвала (посмертно).