Надрукувати
Перегляди: 70

Народився 27 вересня 1990 року в м. Суми.

Раннє дитинство Сергій провів у м. Суми, деякий час жив у смт. Миропілля Сумського району Сумської області. У 2007 році закінчив Миропільську загальноосвітню школу І-III ступенів, після чого повернувся до м. Суми.

Сергій любив історію. Захоплювався нею. Гуманітарний напрямок зі шкільних років неабияк приваблював хлопця. Вивчав історію рідного краю. Це захоплення стало справою його життя.

У 2013 році закінчив Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка, де здобув повну вищу освіту за спеціальністю «вчитель історії».

Після закінчення університету працював з антикваріатом.

Сергій дуже любив природу, активний відпочинок, подорожі, займався альпінізмом. Пройшов навчання за програмою підготовки альпіністів на «відмінно» та здійснив зимові сходження на вершини Карпат: Говерлу та Петрос. У 2019 році отримав посвідчення «Альпініст України».

У травні 2022 року чоловік одружився.

Сергій Володимирович мав активну громадянську позицію, цікавився політичним та культурним життям Сум і брав у ньому активну участь. Був справжнім патріотом України. «Воля України або смерть!» – це не просто слова, а життєва позиція.

Тож з перших днів повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, як свідомий громадянин, став на захист країни. Брав участь у захопленні ворожого танка Т-72 та знищенні командно-штабної машини й техніки супроводу 1-го гвардійського танкового полку (в/ч 58198) біля Верхньої Сироватки.

І, мабуть, саме знання історії було одним із тих факторів, які спонукали воїна стати на захист українських цінностей. І Сергій навіть не замислювався над тим, що із хлопця, який колись історією лише цікавився, наразі став у ряди тих, хто нову історію пише. Історію, яку ми не в праві забути.

23 червня 2022 року приєднався до лав 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» Збройних Сил України, а вже наступного дня брав участь в обороні позицій села Павлівка Донецької області біля Вугледара, де велися активні бої.

12 серпня 2022 року солдат Горбач Сергій Володимирович брав участь у штурмі позицій противника та здійснював вогневе прикриття штурмових підрозділів, які звільняли територію в районі Єгорівки Волноваського району Донецької області.

15 серпня 2022 року у складі групи вогневої підтримки тримав оборону в н. п. Кодема Бахмутського району Донецької області, де тривали щоденні запеклі бої з підрозділами ПВК «Вагнер». У зв’язку з тим, що сили противника переважали, командування 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар», з метою збереження особового складу, прийняло рішення вийти з населеного пункту.

4 вересня Сергій зі своєю групою залишилися у Кодемі на прикритті планового відходу підрозділу. Виконавши свою задачу, група зрозуміла, що перебуває в оточенні ворога. Проте, завдяки особистій мужності, сміливості та організаторським здібностям Сергія, піхота противника зазнала суттєвих втрат та відійшла на свої позиції. Звідти, підступно, противник застосував важку артилерію та міномети. В результаті обстрілу Сергій Володимирович отримав численні вогнепальні поранення, які виявилися не сумісними з життям.

Поховали бійця на Алеї Слави на Ново-Центральному Баранівському кладовищі.

У Героя залишились мати та любляча дружина.

За особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України від 9 січня 2023 року №7/2023 солдата Горбача Сергія Володимировича нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Рішенням Сумської міської ради від 17 листопада 2023 року № 4128-МР Горбачу Сергію Володимировичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно).

Світла пам’ять про мужнього воїна назавжди залишиться в серцях його рідних, близьких, друзів та сумчан.