003.jpg

Народився 29 червня 1992 року в м. Суми.

У 1999 році пішов до першого класу Сумської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 5, провчився там до п’ятого класу, потім продовжив своє навчання в Сумській загальноосвітній школі І-III ступенів № 20.

З семи років почав захоплюватися спортом. Спочатку займався спортивною гімнастикою, карате, а в дев’ять років за власним бажанням пішов на секцію боксу до спортивного клубу «Фрунзенець» Сумського спортивного комплексу «Авангард». Атлет тренувався під керівництвом Дмитра ДУБРОВА. Упродовж боксерської кар’єри Олександр ставав переможцем «Кубка Карпат», «Кубка Кужельного» і «Кубка Арсьонова».

Олександр отримав звання «Майстер спорту України» з боксу. Представляв федерацію боксу Сумської області, був членом збірної команди України.

«Сашко був одним із кращих моїх учнів. Він мені був, як син. З дев’яти років ми разом і пройшли дуже складний шлях боксу. Хлопець досягнув досить-таки багато. Був одним із кращих боксерів Сумщини, дворазовим чемпіоном України серед юнаків та юніорів», – так про нього потім згадував його тренер.

У 2009 році вступив на навчання до Сумського професійно-технічного училища № 16, після закінчення якого отримав спеціальність «електрогазозварник».

З 2018 до 2019 року проходив строкову військову службу у складі Чопського прикордонного загону Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України (м. Чоп, Закарпатська область).

Останні роки працював електрогазозварником у ТОВ «Євробуд-Бровари» в місті Бровари Київської області.

З 10 березня 2023 року Олександр добровольцем пішов захищати свою землю. Оборону разом із побратимами тримав на сході країни, останній місяць – на Бахмутському напрямку. За військовою спеціальністю він був навідником 1-го десантно-штурмового відділення 1-го десантно-штурмового взводу 7-ї десантно-штурмової роти 2-го десантно-штурмового батальйону (в/ч А0284) у званні «старший солдат». Сміливість була притаманна чоловікові як у цивільному житті, так і на війні.

15 травня 2023 року під час мінометного обстрілу поблизу н. п. Іванівське Бахмутського району Донецької області від отриманих травм, несумісних з життям, солдат Оніщенко загинув, до останнього подиху залишаючись вірним військовій присязі та народові України.

24 травня титулованого спортсмена і мужнього воїна відспівали у Свято-Воскресенському кафедральному соборі та поховали на Алеї Слави на Ново-Центральному Баранівському кладовищі.

Рішенням Сумської міської ради від 20 вересня 2023 року № 4112-МР Оніщенку Олександру Валерійовичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно).

Світла пам’ять про справжнього патріота Батьківщини назавжди залишиться в серцях його рідних, близьких, друзів, колег та сумчан.