002.jpg

Життя міста Суми багате культурними подіями та загальноміськими святами.

Разом із підвідомчими закладами відділом культури та туризму сумської міської ради щороку проводиться близько 1000 різнопланових заходів: фестивалів, церемоніалів, концертних програм, конкурсів, виставок, бібліографічних оглядів, бесід, заходів дитячої філармонії тощо).

Кожен захід проводиться із застосуванням інноваційних форм роботи. Щорічно з’являються нові ідеї, що втілюються в нові цікаві проекти і стають справжнім відкриттям у культурно-мистецькому просторі міста Суми та знаходять своїх послідовників за його межами.

До традиційних, улюблених сумчанами та гостями нашого міста свят, відносяться театралізовані свята «Сумська масляна», «Різдвяні візерунки», фестиваль народної творчості «Сумські зорі», велика різноманітна програма святкування Дня міста, Дня Незалежності України.

Справжнім брендом міста Суми є Всеукраїнський фестиваль духової музики «Сурми України». За роки фестивалю його учасниками були кращі військові духові оркестри України, Російської Федерації, Грузії, Республіки Білорусь, Республіки Польща, Хорватії, Туреччини.

Яскравими сторінками культурного життя міста є звіти творчих колективів, що постійно проводяться як у рамках великих культурно-мистецьких заходів, так і як окремі проекти.

Суми є осередком реалізації виконавської майстерності юних музикантів на великій професійній сцені.

Більше 10 років у місті працює «дитяча філармонія», що є спільним проектом відділу та обласної філармонії. В її рамках майже кожного місяця на професійній сцені Сумської обласної філармонії проходять звіти музичних шкіл, цікаві мистецькі проекти, тематичні програми. Кожного року з’являються нові цікаві заходи. Серед них: дитячий фестиваль-конкурс «Джаз-вітраж», конкурс ансамблевого музикування «Камерата», музичний конкурс «Пролісок», конкурс юних художників ім. М.Г.Лисенка, проект «Писанковий сквер», фестиваль хореографії «Сумська Терпсихора» тощо.

Головною подією культурно-мистецького життя міста Суми є Всеукраїнський фестиваль духової музики «Сурми України».

Слід зазначити, що у відділі культури та туризму завжди знаходять підтримку нові ідеї та цікаві проекти громадських організацій та творчих спілок; наприклад, у 2015-2017 роках були проведені спільні заходи: з «Агенцією Творчих Подій» - проект «Культурний острів» та соціально мистецький проект «Чарівні сумчанки. Три пелюстки жіночності», з театром поетичної пісні «LaShanson» - проект «Різдвяна Зірка», з Благодійним єврейським центром «Хесед Хаїм» - інтеркультурний проект «Вулицями нашого міста», з Сумським фотоклубом «Позитив» - фото пленер «Перекотиполе» та інші.

Інформація про роботу відділу культури і туризму за підсумками 9 місяців 2014 року

За 9 місяців 2014 року для жителів та гостей міста було організовано та проведено 15 загальноміських культурно-мистецьких заходів відповідно до Програми «Організація культурно - масових заходів у місті Суми на 2013-2015 роки» та 2 додаткових заходи: Марш миру та мітинг до 40-вин Небесної Сотні.

Заходами охоплено близько 27 тис. громадян, що складає 15,4% до планового річного показника (175 тис. чол.) та є 16,4% від показника аналогічного періоду 2013 року (164,7 тис. чол.).

Таке зменшення зумовлено відмовою від проведення свята «Сумська масляна», заходів до Дня захисника Вітчизни, Всеукраїнського фестивалю духової музики «Сурми України» та інших культурно-мистецьких заходів у зв’язку із політичною та економічною ситуацією в країні.

Особливо слід відзначити цикл заходів, присвячених 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка. 9 березня в м. Суми відбувся урочистий мітинг «Кобзареві думи живуть серед нас», на якому лунали кобзарські пісні, читались вірші Великого Кобзаря, керівники області, міста та громадськість поклали квіти до пам’ятника Т.Г. Шевченка.

З духовним наставлянням до всіх присутніх на святі звернувся Архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій.

Серед великої кількості інформаційно-масових заходів, які були проведені в ці дні у міських бібліотеках, слід відзначити: спільний проект центральної міської бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка та Сумської обласної філармонії – літературно-музична композиція «Живе слово Кобзаря»; флешмоб «Сумчани читають Кобзаря» біля бібліотеки-філії № 17; виставку робіт Сумського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України «Вінок Кобзареві від сумських майстрів», що була розгорнута у відділі мистецтв ЦМБ ім. Т.Г.Шевченка та загальноміський творчий дитячий конкурс.

У рамках Всеукраїнського фестивалю писанок до Великодніх свят було проведено конкурси: «Народна писанка», «Великодня паска», конкурс малюнку «Свято Великодня»та конкурс на кращу Великодню композицію. За підсумками творчих конкурсів 17 квітня біля пам’ятника Т.Г. Шевченка відбулось відкриття писанкового скверу. Над пасхальними символами для Писанкового скверу працювали вихованці Сумської художньої школи ім. М.Г.Лисенка, Палацу дітей та юнацтва, центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, учні шкіл міста. Загалом, острівець Великодня прикрасили щонайменше п`ятьма тисячами писанок. Це були як окремі символи, так і цілі композиції.

21 травня в місті відбулась акція «Марш миру». В цей день пішою ходою від Сумської обласної філармонії до майдану Незалежності у національному вбранні з символікою, що уособлює Україну, молодь, громадські діячі та представники влади пронесли 100 метровий стяг, як символ миру, єднання усіх українців. На майдані Незалежності відбувся урочистий мітинг та передача прапору місту Лебедин.

28 червня на майдані Незалежності відбулись урочистості з нагоди відзначення Дня Конституції України.

Цього ж дня у сквері Шевченка відбувся заключний концерт та підведення підсумків міського фестивалю народної творчості «Сумські зорі».

23 серпня місто Суми широко відзначало День Державного Прапора України. Керівники області та міста, представники громадських організацій, городяни пройшли ходою від майдану Незалежності до фонтану «Садко». Очолював колону великий Національний Прапор, який було піднято на головному флагштоці міста. Право підняти прапор було надано Юрію ТИЩУКУ, Олександру СУГОНЯЦІ, Михайлу МАНЬКУ – депутатам Сумської міської та обласної рад, які у 1991 році ініціювали та вперше підняли синьо-жовтий прапор у місті Суми.

Відбувся урочистий мітинг «Два кольори у прапорі злились!», під час якого з державним святом усіх привітали керівники області та міста. Відбулось вручення паспортів громадянина України кращим учням області та міста Суми.

24 серпня в місті було проведено ряд святкових заходів з нагоди відзначення 23-ї річниці незалежності України:

- покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку під супровід оркестру 27 го Сумського реактивного артилерійського полку;

- урочистий мітинг «Уклін тобі, наша ненько - Україно!», під час якого керівники області та міста привітали усіх присутніх зі святом, хвилиною мовчання було вшановано пам'ять тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави;

- концертна програма «Барви рідного міста» за участі колективів та окремих виконавців Сумської обласної філармонії;

- благодійний концерт «Незалежна. Єдина» у Сумській обласній філармонії;

- концерт духової музики в Альтанці за участі військового оркестру 27-го Сумського реактивного артилерійського полку.

На Театральній площі відбулась святкова рок-програма «Суми-за єдність, злагоду та мир в України!» за участі рок-гуртів «Небокрай», «Sіlver-streem», «Декаданс» та «Lost massage», під час якої збирались кошти для підтримки нашої армії.

До дня міста 6 вересня біля пам’ятника І.Г. Харитоненку відбувся урочистий мітинг, під час якого хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих у зоні АТО.

25 вересня на сцені Сумської обласної філармонії відбувся заключний концерт спільного творчого проекту відділу культури та туризму і газети «Панорама» «Нові імена». Захід пройшов у рамках роботи «дитячої філармонії». У концертній програмі взяли участь талановиті учні дитячих музичних шкіл міста Суми.

Відповідно до Програми „Організація та проведення культурно-масових заходів в місті Суми на 2010-2012 роки” у 2012 році заплановано проведення 32 загальноміських культурно-мистецьких заходів, з яких: 5 фестивалів (міський фестиваль народної творчості „Сумські зорі”, Міжнародний фестиваль органної та камерної музики „Органум”, Міжнародний фестиваль авторської пісні „Булат”, Міжнародний фестиваль „Бах-фест”, Всеукраїнський фестиваль духової музики „Сурми України”) та 2 конкурси (міський відкритий фестиваль-конкурс дитячої творчості „Зоряна надія” та конкурс юних художників ім. М.Г. Лисенка).

За 9 місяців 2012 року відділом культури та туризму Сумської міської ради проведено 25 заходів. Найбільш масштабними серед них були:

  • народне свято «Сумська масляна»;
  • Всеукраїнський фестиваль духової музики «Сурми України» за участі кращих оркестрів Збройних Сил України та колективів з Туреччини і Польщі;
  • урочистості присвячені Дню Перемоги;
  • святкування Дня визволення міста Суми від фашистських загарбників та 357-ї річниці заснування міста Суми.

Так, веселе народне свято «Сумська масляна» відбулось 26 лютого 2012 року в міському парку культури та відпочинку ім. І.М.Кожедуба. Працювали торгівельні майданчики, атракціони парку.

Цього дня сумчани та гості нашого міста веселилися та співали, жартували й танцювали у парку. Відділом культури та туризму було організовано програму свята, а допомагали їм у цьому творчі колективи Будинку культури „Хімік” ПАТ „Сумихімпром”. Колоритні герої: Господиня -Масляна, Зима, Весна, Сорока з приказками та жартами у театралізованій програмі „Весни вже чути передзвони”, розповідали про народні звичаї та обряди. Лунали веселі пісні та виконувались завзяті танці.

Традиційний масляний коровай зі словами привітань передав Сумській громаді заступник міського голови Микола Яншин. Особливу увагу, як завжди, привернув до себе обряд спалення Опудала, але головним атракціоном народного свята став „Льодяний стовп”. Охочих продемонструвати силу та спритність виявилось чимало. Поки хлопці підкорювали стовп, на сцені проводились конкурси для дітей, ігрова розважальна програма для дорослих „З Масляною будьте здорові” з конкурсами „Весняні ігрища”, „Зав’яжи колодку”, „Солодка парочка”, „Стрибунець”, „Млинець – голубець, хто з’їв – молодець”, „Козацькі розваги” та інші. Під час масляної проводились і спортивні ігри „Веселі старти” та перетягування канату.

Усі учасники конкурсів та розваг отримали призи та подарунки, а глядачі - незабутні враження.

6 квітня 2012 року, з метою підтримки юних талантів, в театрі драми та музичної комедії ім. Щепкіна вже вчетверте відбувся мистецький проект «Майбутнє Є!». Цей проект збирає разом творчих дітей, пошановувачів класичного мистецтва і небайдужих людей, від котрих залежить, яким буде мистецьке майбутнє нашого краю.

Усі прихильники класичного мистецтва, які прийшли до театру в цей вечір, отримали незабутні враження від високої виконавської майстерності юних талантів. Бурхливими оплесками зустрічали виступи Аліни Ніколенко, Олександра Коплика, Дмитра Семикраса, Миколи Горяна, Олени Бабенко та інших.

Безліч заходів відбулось в місті з нагоди відзначення Дня Перемоги. Це і зустріч міського голови з ветеранами на території 27 Сумського артилерійського реактивного полку, і мітинг-реквієм «У святому мовчанні над Вічним вогнем», і мистецька акція «Війна відгриміла та пам'ять жива», і концерт духової музики в Альтанці. А на Театральній площі відбулась велика святкова концертна програма «Перемога, свята Перемога!» за участі творчих колективів та окремих виконавців міста.

Свято завершилось яскравим салютом.

Головною подією культурно-мистецького життя міста влітку стало проведення ХІІІ Всеукраїнського фестивалю духової музики „Сурми України”.

Цей фестиваль, увійшовши в культурне життя нашого міста, знову подарував сумчанам незабутні враження та справжню радість від спілкування з шедеврами української та зарубіжної класики, творами сучасних композиторів, джазом та естрадними обробками

Безліч заходів було проведено з нагоди відзначення 357-ї річниці з дня заснування м. Суми. Серед них: родинне свято «Золото рідного міста», де вшановувались подружні пари, які прожили разом півстоліття і більше, пронесли через усе життя любов, вірність і повагу один до одного. Багато прихильників серед глядачів отримав великий парад біля пам’ятника І.Г.Харитоненку за участі дитячих візочків, костюмованих екскурсоводів, які презентували арт-проект „Я розповім тобі про Суми”, сумських спортсменів, серед яких були призери та учасники Олімпійських ігор в Лондоні 2012 року, учасників Байк-фесту - представників різних міст і країн.

У цей день було відкрито новий фонтан на Покровській площі, пам’ятник «Веселий Сумчанин» і колонаду парку Ліщинських.

Знову вітав своїх нових переможців і відкритий міський конкурс «Сумський скарб»

Вже вдруге феєрічним та яскравим дійством став для сумчан та гостей міста спільний проект відділу культури та туризму Сумської міської ради та Сумської асоціації перукарського мистецтва - шоу «Ейфорія стилів».

У парку «Казка» маленьким сумчанам була підготовлена святкова програма «Хай сонцю і квітам всміхаються діти!».

Учасники театру поетичної пісні «Chanson» подарували свою концертну програму «Мандри містом».

В Альтанці відбувся концерт духової музики.

Кульмінацією свята стала концертна програма за участі зірок української естради та яскравий святковий феєрверк.

Крім того, активно займались масовою роботою та концертною діяльністю і підвідомчі заклади відділу – бібліотеки Сумської міської централізованої бібліотечної системи та школи естетичного виховання дітей.

Відповідно до Програми „Організація та проведення культурно-масових заходів в місті Суми на 2010-2012 роки” у 2011 році заплановано проведення 20 загальноміських культурно-мистецьких заходів, з яких: 5 фестивалів (міський фестиваль народної творчості „Сумські зорі”, Міжнародний фестиваль органної та камерної музики „Органум”, Міжнародний фестиваль авторської пісні „Булат”, Міжнародний фестиваль „Бах-фест”, Всеукраїнський фестиваль духової музики „Сурми України”) та 2 конкурси (міський відкритий фестиваль-конкурс дитячої творчості „Зоряна надія” та конкурс юних піаністів ім. М.Л. Танфелевої).

За 9 місяців 2011 року відділом культури та туризму Сумської міської ради проведено 14 заходів. Найбільш масштабними серед них були:

  • народне свято «Сумська масляна»;
  • Всеукраїнський фестиваль духової музики «Сурми України» за участі кращих оркестрів Збройних Сил України та колективу з Туреччини;
  • урочистості присвячені Дню Перемоги;
  • заходи до 20-ї річниці Незалежності України
  • святкування Дня визволення міста Суми від фашистських загарбників та 356-ї річниці заснування міста Суми.

Так, веселе народне свято «Сумська масляна» відбулось 6 березня 2011 року в міському парку культури та відпочинку ім. І.М.Кожедуба.

Цього дня сумчани та гості нашого міста веселилися та співали, жартували й танцювали у парку. Відділом культури та туризму було організовано програму свята, а допомагали їм у цьому творчі колективи Будинку культури „Хімік” ПАТ „Сумихімпром”. Колоритні герої: Господиня -Масляна, Зима, Весна, Сорока, Зайчик з приказками та жартами у театралізованій програмі „Масляна іде, Весну - красну веде”, розповідали про народні звичаї та обряди. Традиційний масляний коровай зі словами привітань передав сумській громаді заступник міського голови Сергій Михайлович Панченко.

Особливу увагу привернув до себе обряд спалення Опудала.

Головним атракціоном народного свята, як завжди, став „Льодяний стовп”. Охочих продемонструвати силу та спритність виявилось чимало. А поки хлопці підкорювали стовп, на сцені проводились конкурси для дітей, ігрова розважальна програма для дорослих „Шинкарка та Залицяльник” з конкурсами „Весняні ігрища”, „Зав’яжи колодку”, „Солодка парочка”, „Стрибунець”, „Млинець –голубець, хто з’їв – молодець”, „Козацькі розваги” та інші. Усі учасники конкурсів та розваг отримали призи та подарунки, а глядачі - незабутні враження.

На при кінці свята сумчанам була представлена шоу - програма „Сузір’я вогню”.

Головною подією культурно-мистецького життя міста влітку стало проведення ХІІ Всеукраїнського фестивалю духової музики „Сурми України”, присвяченого 15-ій річниці Незалежності України.

Цей фестиваль, увійшовши в культурне життя нашого міста, знову подарував сумчанам незабутні враження та справжню радість від спілкування з шедеврами української та зарубіжної класики, творами сучасних композиторів, джазом та естрадними обробками. Його учасниками стали 14 колективів – кращі духові оркестри Збройних Сил України з міст: Києва, Львова, Одеси, Севастополя, Чернігова, Сум, естрадний оркестр управління МВС України в Сумській області, народний духовий оркестр Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д.Бортнянського, народний оркестр ударних інструментів «Киянки» Державного будинку художньої та технічної творчості, оркестр духових інструментів клубу ПАТ «Сумський завод «Насосенергомаш» два дитячі оркестри з Полтавської та харківської областей. Та справжнім подарунком для всіх прихильників духової музики стали виступи оркестру Улудаг Мехтер Такімі (м. Бурса, Туреччина).

Завдяки цьому колективу сумчани та гості міста мали змогу поринути у минуле – у часи Османської імперії та почути справжню яничарську музику, старовинні військові гімни, колоритні твори турецької музичної спадщини, які виконувались на національних інструментах.

У небо над Сумами линули звуки зурни, керренаю, чевгена, кануна, кемана, арабського уда і, звичайно, бунчуків, що займають особливе місце у загальному ряді інструментів.

27 червня на Театральній площі відбулось відкриття фестивалю та шоу-програма учасників свята.

28 червня на площі Незалежності відбулось урочисте підняття прапорів з нагоди відзначення Дня Конституції України та покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченка. Після урочистостей відбувся марш-парад духових оркестрів по вул. Соборній. Місто вітало учасників фестивалю під час виступів на концертних майданчиках міста та в театрі драми і музичної комедії ім. Щепкіна.

На стадіоні „Ювілейний” відбувся яскравий гала-концерт та урочисте закриття ХІІ-го Всеукраїнського фестивалю духової музики „Сурми

України ”. Свято завершилось 15-тю залпами святкового салюту на честь 15-ї річниці Конституції України.

З нагоди відзначення дня визволення міста Суми від фашистських загарбників та 356-ї річниці з дня його заснування відбулись святкові заходи проходили протягом цілого тижня.

1 вересня у всіх закладах міста Суми було проведено Свято першого дзвоника.

Творчообдаровані учні шкіл могли продемонструвати свої здібності у святковій програмі «Квітніть, Суми, розквітайте!» в сквері Шевченка.

Потім на вулиці Соборній відбувся показовий виступ команди міста Суми в телевізійному танцювальному проекті «Майданс».

З нагоди відзначення 68-ї річниці визволення міста Суми від фашистських загарбників 2 вересня 2011 року біля Меморіального комплексу «Вічна Слава» відбувся мітинг-реквієм „Війна відгриміла та пам'ять жива ”.

В цей же день відбулась зустріч міського голови з ветеранами-визволителями. Лунали поздоровлення, звучали військові пісні, а колишні солдати ділились своїми спогадами про військові часи.

Пройшло і традиційне свято вулиці СКД «Шляхами слави й перемог», під час якого ветеранам війни вручались подарунки, на їх честь звучали творчі вітання.

У центральній бібліотеці ім. Шевченка відбулось родинне свято „Золото нашого міста”, на якому вшановувались сімейні пари, які живучи у шлюбі півстоліття і більше, пронесли через усе життя любов, вірність і повагу один до одного.

У Сумській обласній філармонії відбувся благодійний концерт «Пісня опалена війною».

У муніципальній галереї було відкрито виставку сумських фотохудожників «Вікна» та пройшло закриття симпозіуму «Кольорове місто», в якому брали участь 40 художників із різних міст України та Росії.

В Альтанці ввечері відбувся концерт духової музики за участю духового оркестру 27-го реактивного артилерійського полку.

3 вересня до Сум на свято завітали офіційні делегації з Курська, Бєлгорода, Харкова, Чернігова, Севастополя, Києва, консул республіки Польща в м. Харкові пані Едіта Водзинська, секретар міської ради м. Гожув Вєлькопольський Рішард Кнеч та президент благодійного фонду «Help Point Sumy» м. Волен (Швейцарія) пані Маріанна Піффаретті.

Біля пам’ятника І.Г. Харитоненку відбулись урочистості «Зі святом, рідне місто!» та парад сумських спортсменів, велосипедистів, учасників «Байк-фесту» та традиційне казкове проходження молодих родин з маленькими сумчанами у візочках. Учасниками ІV конкурсу-параду дитячих візочків „Сьогодні свято всіх малят!” стали 17 молодих сімей

У цей день було відкрито меморіальний знак Покровської церкви.

Відкритий міський конкурс «Сумський скарб» вітав своїх нових переможців.

Яскравим дійством і несподіванкою виявився для сумчан та гостей міста спільний проект відділу культури та туризму Сумської міської ради та Сумської асоціації перукарського мистецтва - шоу «Ейфорія стилів».

Кульмінацією свята стала концертна програма за участі зірок української естради та яскравий святковий феєрверк.

Крім того, активно займались у цьому році масовою роботою та концертною діяльністю і підвідомчі заклади відділу – бібліотеки Сумської міської централізованої бібліотечної системи та школи естетичного виховання дітей.

У 2010 році відділом культури та туризму Сумської міської ради відповідно до Програми „Організація та проведення культурно-масових заходів в місті Суми на 2010-2012 роки” було проведено 19 загальноміських комплексних заходів. Із них: 5 фестивалів (міський фестиваль народної творчості „Сумські зорі”, Міжнародний фестиваль органної та камерної музики „Органум”, Міжнародний фестиваль авторської пісні „Булат”, Міжнародний фестиваль „Бах-фест”, Всеукраїнський фестиваль духової музики „Сурми України”), 2 конкурси (міський відкритий фестиваль-конкурс дитячої творчості „Зоряна надія” та конкурс юних художників ім. М.Г. Лисенка), ІІІ відкритий міський пленер «Сумська палітра» та 11 загальноміських і державних свят:

Найбільш масштабними серед проведених заходів були:

  • народне свято «Сумська масляна»;
  • Всеукраїнський фестиваль духової музики «Сурми України» за участі кращих оркестрів Збройних Сил України та колективу з Хорватії;
  • мистецький проект «Сумська палітра», в якому взяли участь художники з України, Росії та Молдови;
  • урочистості присвячені 65-й річниці Перемоги;
  • Новорічні та Різдвяні заходи.

Головною подією у культурно-мистецькому житті міста, безперечно, були святкові заходи з нагоди відзначення 355-річчя міста Суми. Протягом тижня сумчани та гості нашого міста стали учасниками 14 святкових заходів.

Це:

  • родинне свято „Золото нашого міста”, яке об’єднало подружжя сумчан, що святкували у ювілейний рік рідного міста 50-річчя свого сімейного життя;
  • презентація верстових стовпів;
  • фестиваль Street-art „Кольорове місто”;
  • відкриття вхідної колонади міського парку культури та відпочинку ім. І.М. Кожедуба;
  • вернісаж дерев’яної скульптури „Чарівна квітка – місто Суми”;
  • концертно-розважальна програма для молоді „З любов’ю до міста”;
  • урочистості „Зі святом, рідне місто!”;
  • парад дитячих візочків „Сьогодні свято всіх малят!”;
  • відкриття пам’ятника Цукру та контактної скульптури „Малюки – ласуни”;
  • творчий конкурс для талановитих дітей „Сумський скарб”;
  • підведення підсумків відкритого міського конкурсу „Рідне місто моє”, який тривав декілька місяців та завдяки якому з’явилось багато нових пісенних та віршованих творів про Суми;
  • концерт духової музики в Альтанці;
  • велика святкова програма за участі зірок української естради на стадіоні «Ювілейний».

Крім того, у 2010 році активно займались масовою роботою та концертною діяльністю і підвідомчі заклади відділу. Так, бібліотеками Сумської міської централізованої бібліотечної системи було проведено понад 700 інформаційно-масових заходів та близько 200 різнопланових заходів (концертних програм, виставок, презентацій) було представлено Сумськими школами естетичного виховання дітей.

У приміщенні Сумської обласної філармонії силами учнів та викладачів Сумських музичних шкіл відбулись п’ять різнопланових та різножанрових концертів в рамках роботи «дитячої філармонії». Це і літературно-музичний вечір, присвячений 355-й річниці з дня міста Суми «Музичні сторінки рідного міста», і святковий концерт до Міжнародного дня музики, і мистецький подарунок «Діти – дітям», і творчий вечір „Погляд крізь століття”, присвячений 300-річчю з дня народження видатного італійського композитора XVIII століття Джованні Баттиста Перголезі. Окремо слід відзначити сольний концерт учня Сумської дитячої музичної школи № 1 Дмитра Семикраса. Юному сумському музиканту, а Дмитрику лише 8 років, який, зважаючи на свій дитячий зріст, провів майже весь концертний час стоячи біля роялю, аплодував весь зал.