Надрукувати
Перегляди: 1817

Діяльність відділу у справах молоді та спорту Сумської міської ради (надалі – Відділ) у 2020 році спрямовувалася на впровадження Концепції загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту, залучення широких верств населення до масового спорту, популяризацію здорового способу життя, створення умов на рівні сучасних вимог для занять фізичною культурою та спортом, розвиток олімпійського та неолімпійського спорту шляхом максимальної реалізації здібностей обдарованої молоді у дитячо-юнацькому спорті та в спорті вищих досягнень. Зміцнення здоров’я, гармонійного формування її особистості засобами фізичної культури і спорту.

Загальна кількість осіб, які охоплені фізкультурно-оздоровчою діяльністю – 53 448, з них дітей і підлітків віком від 6 до 18 років - 26 210.

Для занять фізичною культурою та спортом в користуванні мешканців міста є 134 площинні спортивні споруди, в тому числі: 34 – майданчики з тренажерним обладнанням та нестандартним спортивним обладнанням; 18 – тенісних кортів, 11 – футбольних полів, 71 – інших майданчиків.

У зв’язку із встановленням карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України та за її межами гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, більша частина міжнародних, Всеукраїнських, обласних та міський змагань була скасована.

На виконання Програми на 2020 рік (з урахуванням змін у бюджеті територіальної громади) передбачено – 51 945,5 тисяч гривень, з яких використано станом на 31.12.2020 – 50 190,5 тис. грн., у т. ч. спеціальний фонд – 1 364,3 тис. грн., інші надходження – 79,5 тис. грн.

Підпрограма 1. "Проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських видів спорту" – 306,0 тис. грн., використано 210,9 тис. грн;

Підпрограма 2. "Проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з неолімпійських видів спорту" – 739,4 тис. грн., використано 570,2 тис. грн.

На 2020 рік відділом було заплановано проведення 122 заходів, з яких проведено 68, а саме:

- 11 загальноміських – спартакіади серед команд промислових підприємств, вищих навчальних закладів 1 – 2 та 3 – 4 рівнів акредитації, професійно-технічних навчальних закладів, в яких взяло участь 27 колективів фізичної культури;

- 38 чемпіонатів, кубків (міні-футбол, кіокушинкай, бокс, шахи, футзал, футбол, водний туризм, баскетбол, пляжний волейбол, шашки, бокс, дзюдо, плавання, теніс та інші);

- урочисті заходи до Дня фізичної культури і спорту;

-  7 навчально-тренувальних зборів з: футзалу, спортивної радіопеленгації, спортивної аеробіки, художньої гімнастики;

- забезпечено участь провідних спортсменів міста та їх тренерів у 11 змаганнях різних рівнів (зі спортивної аеробіки, спортивної акробатики, волейболу пляжного, футзалу, плавання, спортивної радіопеленгації).

На території міста функціонує 51 спортивний клуб, з яких 17 – фізкультурно-оздоровчої та 34 – спортивної та фізкультурно-оздоровчої спрямованості.

У місцях масового відпочинку (стадіон «Авангард», озеро Чеха та міському парку відпочинку ім. Кожедуба) та за місцем проживання працює 6 груп оздоровчого напрямку, в яких займається 170 мешканців міста.

Підпрограма 3. "Утримання та навчально-тренувальна робота комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл" (КДЮСШ № 1,           КДЮСШ     № 2, КДЮСШ «Суми», КДЮСШ єдиноборств, ДЮСШ з вільної боротьби, СДЮСШОР В.Голубничого з легкої атлетики) – 21 993,2 тис. грн., використано 21 621,4 тис. грн., в т. ч. – 1 077,9 тис. грн. спец. фонд та 495,9 тис. грн. капітальний ремонт гімнастичного залу.

Підпрограма 4. "Фінансова підтримка 5 дитячо-юнацьких спортивних шкіл фізкультурно-спортивних товариств" (Сумська міська ДЮСШ «Спартак», ДЮСШ «Спартаківець», ДЮСШ «Україна» ПО ПАТ «Сумбуд», міська ДЮСШ «Колос», ДЮСШ «Авангард») – 11 690,6 тис. грн., використано – 11565,1 тис. грн., в т. ч. спец. фонд – 198,0 тис. грн.

У місті працює 22 дитячо-юнацьких спортивних школи, з них 4 ДЮСШ Сумської міської ради, 2 ДЮСШ системи освіти, 5 ДЮСШ підпорядкованих фізкультурно-спортивним товариствам та знаходяться на фінансовій підтримці з бюджету Сумської міської територіальної громади, 11 ДЮСШ органів державного управління (2 ДЮСШ реорганізовано шляхом злиття), в яких 368 тренерів-викладачів, у тому числі 250 штатних, проводять роботу з 6 410 вихованцями з 45 видах спорту.

За звітний період присвоєно спортивні розряди та звання:

- 1 заслужений тренер України (Літовцев Євген – армспорт);

- 3 заслужених майстрів спорту України (Хоменко Олександр – військово-спортивне багатоборство, Гавриленко Антон, Счасний Артем – футзал);

- 5 майстра спорту України міжнародного класу (Зимогляд Юрій – бодібілдінг, Хоменко Марія - військово-спортивне багатоборство, Мажаєв Дмитро – лижні гонки, Мусієнко Ігор, Світлічний Сергій – легка атлетика);

- 16 майстрів спорту України;

- 154 кандидатів в майстри спорту України;

- 237 спортсменів перших розрядів,

- 1757 других, третіх та юнацьких спортивних розрядів.

Кращими досягненнями сумчан у міжнародних змаганнях стали: срібний призер Кубку Європи з сумо – Цибульняк Максим, чемпіони Європи зі спортивної радіопеленгації – Ковтун Анастасія, Редька Єгор, Лагутін Кирило, срібний призер чемпіонату Європи зі спортивної радіопеленгації – Дереколенко Остап, бронзові призери чемпіонату Європи зі спортивної радіопеленгації – Мирошніченко Єлизавета, Новак Ольга.

Підпрограма 5. "Забезпечення діяльності міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та проведення фізкультурно-масових заходів серед населення міста" – 7 361,2 тис. грн., використано – 7 183,0 тис. грн., в т. ч. спец. фонд – 1 803,0 тис. грн., у т. ч. бюджет розвитку – 1661,2 тис. грн. та капітальний ремонт приміщень – 885,3 тис. грн.

У місті працює міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», у підпорядкуванні якого 7 клубів за місцем проживання та стадіон «Авангард» з тренувально-спортивним комплексом. З метою активізації фізкультурно-оздоровчої роботи за місцем проживання працюють групи: туристичний клуб, велоклуб «Суми», група загально-фізичної підготовки, три групи з футболу ветеранів, міні-футболу та плавання.

Протягом року Сумським міським центром було проведено 94 різнопланових фізкультурно-оздоровчих заходу, в яких взяло участь 3290 мешканців міста: «Веселі старти», міні-футбол, бадмінтон, юнбол, змагання спортивних сімей, фестиваль з 4 видів спорту серед ветеранів та людей похилого віку, спартакіада заміських оздоровчих таборів, спартакіада «Юність» серед клубів за місцем проживання, велопробіги, змагання з настільного тенісу, дартсу, армреслінгу, артболу, шахів, шашок, водного та пішохідного туризму, змагання на гірських та спортивних велосипедах, туристичні походи та інші.

Для активного відпочинку населення у користуванні центру знаходяться байдарки, намети, рюкзаки, туристичні килимки та інший спортивний інвентар.

Підпрограма 6. "Підтримка спорту вищих досягнень та організацій, які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в місті".

Надання фінансової підтримки:

- комунальному підприємству «Муніципальний спортивний клуб з хокею на траві «Сумчанка» - 4 173,4 тис. грн., використано – 3 902,5 тис. грн., в т. ч. спец. фонд – 88,5 тис. грн.;

- комунальному підприємству «Муніципальний спортивний клуб «Тенісна Академія» - 2 026,3 тис. грн., використано – 1 845,2 тис. грн. та 79,5 тис. грн. власні надходження;

- громадській організації "Футбольний клуб "Суми" – 2 000,0 тис. грн., використано – 1 990,8 тис. грн.;

- громадській організації "Академія футзалу "Футзальний клуб "Суми" – 1 000,0 тис. грн., використано – 566,5 тис. грн.

- виплата стипендії 30 талановитим спортсменам – 605,4 тис. грн., використано – 605,4 тис. грн.;

- виплата премії провідним тренерам передбачено 50,0 тис. грн., використано – 50,0 тис. грн.

Так, команда МСК «Сумчанка» стала чемпіоном України з індорхокею та з хокею на траві, посіла 3 місце у клубному Кубку Європейських чемпіонів вищого дивізіону в Нідерландах.

З метою пропаганди здорового способу життя, залучення мешканців міста до занять тенісом та настільним тенісом, організовано і проведено 18 спортивно-масових заходів і в 16-ти подібних заходах вихованці підприємства взяли участь. Окрім того, у 2020 році вихованцями КП «МСК «Тенісна АкадеміЯ» було здобуто перемоги на турнірах різних рівнів, в тому числі перемога на Чемпіонаті України до 12 років серед змішаних пар, вихованцем Лемішко Матвієм, а також здобуто друге місце у Кубку України з настільного тенісу штатною командою Підприємства.

Команда ГО «Академія футзалу «Футзальний клуб «Суми» бере участь в екстра-лізі чемпіонату України з футзалу (за підсумками 2020 року посідає 6-8 місце).

Команда ГО «Футбольний клуб «Суми» брала участь у чемпіонаті України з футболу серед команд аматорів та виборола право на участь в чемпіонаті України серед команд професійних клубів 2 ліги.

За високі досягнення в спорті, прославлення міста Суми на всеукраїнському та міжнародних рівнях у 2020 році виплачена стипендія 60 спортсменам.

Персональну премію міського голови отримали 5 кращих тренерів, спортсмени яких досягли високих результатів, Левченко Г.Ф. – бокс, Дубинська О.Я. – спортивна аеробіка, Макаєва С.М. – хокей на траві, Томенко О.А. – панкратіон, Угніч І.В. – карате.

Підпрограма 7."Реалізація заходів щодо розвитку та модернізації закладів фізичної культури та спорту"

З метою реалізації заходів щодо розвитку та модернізації закладів фізичної культури та спорту здійснено укладку футбольного поля зі штучним покриттям та легкоатлетичних доріжок на стадіоні «Авангард» МЦ ФЗН «Спорт для всіх», виготовлена проектно-кошторисна документація по будівництву багатофункціонального стадіону для хокею на траві (12 312,0 тис. грн.)

Проведено поточні та капітальні ремонти залів, постійно оновлюється матеріально-технічна спортивна база підпорядкованих відділу структурних підрозділів.

Виконуючи Програму у 2020 році забезпечено залучення 20,3% мешканців міста до занять фізичною культурою та спортом, здійснювалося забезпечення належної підготовки та успішної участі спортсменів у змаганнях різних рівнів для збереження передових позиції та підвищення авторитету міста Суми на всеукраїнському та світовому спортивному співтоваристві, проводилися роботи по організації та проведенню змагань з олімпійських та неолімпійських видів спорту, по покращенню матеріально-технічних баз спортивних закладів і установ міста, проводилися капітальні та поточні ремонти спортивних об’єктів.