003.jpg

Напередодні Великодня в центральній міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка пройшла велика святкова акція, в рамках якої представили онлайн-композиції робіт на пасхальну тематику та провели майстер-клас із писанкарства.

Виставка «На крилах весни» містить роботи вихованців та керівників Палацу дітей та юнацтва – народного художнього колективу «Майстерня художньої вишивки та бісероплетіння» і зразкової майстерні «Художня кераміка», а також роботи учнів та викладачів художньої школи ім. М.Г. Лисенка.

На виставці представлені витинанки, вишиті рушники, керамічні вироби, картини. Кожна робота має свій сенс і символ. Центральним елементом всієї виставки є птахи, яки оспівують мир та злагоду у всьому світі.

Представили виставку творчих робіт керівник народного колективу майстерні художньої вишивки та бісероплетіння Сумського ПДЮ Наталія БАБЕНКО та викладач Сумської дитячої художньої школи ім. М. Г. Лисенка Любов ЯРЦОВА.

Бібліотекарі центральної міської бібліотеки ім Т. Г. Шевченка представили панорамну виставку-інсталяцію «Від Різдва до Великодня», від народження Христа до його воскресіння. Про походження свята, народні традиції та особливості Великодніх віншувань розповідають видання в книжково-ілюстративній частині інсталяції. Виставка передає святковість великого свята Пасхи, єднання всіх членів громади.

Також в читальному залі центральної міської бібліотеки представлена творчість випускника художньої школи Станіслава ТАРАНЦЯ, яка доповнює Великодню композицію своєю весняною яскравістю. В експозиції представлені портрети та натюрморти, виконані в техніці олійного живопису.

Своїми знаннями та майстерністю писати великодню писанку поділилася з бібліотекарями на майстер-класі викладач Сумської дитячої художньої школи ім. М. Г. Лисенка, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Любов Ярцова.

Майстриня розповіла, що кожен колір мав своє значення: червоний колір позначає сонце, чоловічу могутність, здоров’я, кохання та владу. Зелений колір означає весняне пробудження природи, сподівання на гарний врожай. Блакитний – воду, здоров'я. Коричневий і чорний – землю та її незриму животворну силу.

Учасниці майстер-класу дізналися про зміст закодованих символів та різновидів технік виконання. І вже зі знанням справи створили власні, оригінальні писанки, які прикрасять на свято Великодня їхні оселі.