Надрукувати
Перегляди: 1124

У Сумському палаці дітей та юнацтва відбулася творча зустріч із сучасними митцями Сумщини.

Організувала захід доктор філософії, методист, керівник гуртка «Профі з української» Тетяна СЄРИХ, яка сказала, що ця довгоочікувана подія відбулася в рамках заходів щодо реалізації у Сумській області першого етапу Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна держава».                          

Головна мета зустрічі –  не тільки спонукати до читання української літератури та відчуття краси рідної мови, а шляхом  ознайомлення  з сучасною українською літературою рідного краю,  зустрічами з письменниками – забезпечити єднання українського суспільства, зміцнення української ідентичності.

На зустріч із вихованцями та викладачами були запрошені кандидат філологічних наук, член Національної спілки письменників України, голова ГО «Мистецька студія «Орфей», автор поетичних збірок «Життєпис змії» (2002), «У пошуках N.» (2002), «Корінь слова» (Суми, 2020) Сергій П’ЯТАЧЕНКО.                                                                                     

Запросили також і дитячу письменницю та журналіста, автора книг «Суми. Подорож у минуле», «Казки під парасолькою», «Чарівний килимок», «Сумин городок»( автор тексту), співавтора підручника «Сучасна література рідного краю» для 5–7 класів Юлію ЛЕСІНУ. Цікавими гостями були  поетеса, автор збірки «Якщо вона є» Ольга БРАЖНИК та учасниця мистецької студії «Орфей», поетеса Анна КИРИЛЕНКО.

Завдячуючи спілкуванню з митцями, вихованці Палацу мали можливість дізнатися про становлення та здобутки мистецької студії «Орфей» (студія розпочала свою діяльність у далекому 1953 році), почути про постмодернізм як світоглядно-мистецький напрям, відчути енергію, ритм та образність віршів, красу емоційних відтінків української мови, дізнатися про те, як жили сумчани 120–150 років тому.

Також учасникам зустрічі були запропоновані вправи щодо розвитку творчого мислення. Митці Сумщини висловили надію, що старшокласники частіше  звертатимуться до української мови та літератури, щоб черпати цікаві факти та ідеї, повертатися до улюблених книжок.