Надрукувати
Перегляди: 1071

У рамках Всеукраїнського тижня права у закладах Сумської міської централізованої бібліотечної системи відбувся цикл заходів.

Всеукраїнський тиждень права проводиться щорічно. 10 грудня – День прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. Проведення такого тижня започатковано Указом Президента України від 8 грудня 2008 року.

Із 6 по 10 грудня у бібліотеках громади відбувалися різноманітні події. Тематика проведених заходів сприяла підвищенню рівня правової культури читачів бібліотек, інформованості молоді про їхні конституційні права та обов’язки, можливості їх реалізації та захисту.

Працівники юнацького абонементу центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка разом з майором поліції сектору зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Сумській області Юлією РОЖЕНКО для учнів 8 класу школи № 12 провели інформаційну годину «Зупини насильство – захисти себе». Дітям розповіли про види насильства, що потрібно робити у випадку насильства у сім’ї, куди звертатися за допомогою та як уберегти себе. Школярі створювали дерево «Життя без насильства», були активними учасниками гри «Коло безпеки», ознайомилися з тематичною книжковою виставкою. Захід сприяв вихованню в дітей людяності, поваги до гідності іншої людини, свідомого ставлення до своїх прав та обов’язків.

Бібліотека-філія № 8 на зустрічі-діалозі з учнями 7 класу школи № 15 запросила старшого інспектора сектору зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції в Сумській області капітана поліції Оксану КРАСОВСЬКУ, яка розповіла про обов'язки патрульних поліцейських, коли і в яких саме випадках їх слід викликати, правила поведінки в темну пору доби та з незнайомими людьми. Найбільше зацікавили підлітків питання щодо відповідальності дітей і батьків за різні види правопорушень, щодо основ культури правової поведінки в колективі, про насильство, булінг та чим вони відрізняються, про кібербулінг та кібербезпеку.

Діти жваво обговорювали реальні ситуації, задавали безліч питань та встигли пограти в коло-гру «Дитина і булінг».

Бібліотека-філія № 3 ім. О. Столбіна провела велнес-тренінг онлайн з учнями 5 класу школи № 18. Це і знайомство з літературою правової тематики, і діалогове спілкування, і тестування в ігровому форматі.

У рамках проведення Всеукраїнського тижня права в бібліотеці-філії № 14 пройшла правова мозаїка «Ти людина, значить маєш права», для учнів школи № 23. В ігровій формі діти легко засвоїли те, що права однієї людини завершуються там, де починаються права іншої. Учні виготовили колаж «Я маю право». Завдяки змістовному дозвіллю діти отримали позитивні емоції та поповнили багаж необхідних знань.

Читачі бібліотеки-філії № 7 знають свої права: до Міжнародного дня прав людини на дитячому абонементі була підготовлена правова вікторина «Наші права – щасливе дитинство». Відповідаючи на питання вікторини, що була запропонована до книжкової викладки «Є права – значить є надія», діти аналізували поведінку та вчинки літературних героїв, заодно з'ясували, на що вони мають права і за що несуть відповідальність.

У бібліотеці-філії № 16 оформлені книжкові виставки, куточки «Я – жінка і я маю право», «Кожна дитина має право», виставка-вікторина «Подорож країною закону», виставка малюнків дітей «Права дитини». У рамках тижня провели правовий діалог «Права жінок», урок-застереження «Правила поведінки з незнайомими людьми» на дитячому абонементі, а також провели в ПТУ № 16 інформаційну годину «Скажемо булінгу – НІ!». Для проведення цієї години використовували відеоролики, створені бібліотекарями.