003.jpg

З нагоди вшанування пам'яті жертв Голодоморів у бібліотеках Сумської міської централізованої бібліотечної системи було проведено велику кількість тематичних інформаційно-просвітницьких заходів.

Так, в центральній міській бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка відбувся «круглий стіл», присвячений 90-м роковинам Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

Його учасниками стали історики, науковці, краєзнавці, письменники, громадські діячі, свідки страшних голодів, бібліотечні працівники, школярі. Організували зустріч ГО «Паліцинська академія» на чолі з її ректором Анатолієм БЛИЗНЮКОМ, відділ культури та центральна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка.

Учасники «круглого столу» наголосили, що аналогів таких подій у світовій історії знайти важко, адже методом масового знищення людей був обраний штучний голод. У рамках «круглого столу» була представлена книжкова виставка, на якій зібрана література про ті страшні події в Україні та на Сумщині, яка дала можливість відчути страшну трагічну атмосферу злочинної тоталітарної радянської системи. Бібліограф Оксана ХАЛЄЄВА представила огляд книг виставки. Учасники також ознайомилися з документальними кадрами фільму про Голодомор.

З доповідями виступили дослідники Голодомору на теренах нашого краю – Анатолій БЛИЗНЮК; голова Сумського обласного Товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Олексій ШЕВЧЕНКО; краєзнавець, кандидат філологічних наук Сергій П’ЯТАЧЕНКО, який представив свою книгу «Голодомор на Сумщині у спогадах очевидців». Він наголосив на тому, що необхідно всім по можливості зберігати, фіксувати свідчення своїх рідних про Голодомор, аби їх можна було використати як доказову базу.

Краєзнавці: Микола АРТЮЩЕНКО, Олександр ДЕСЯТНИЧЕНКО, Федір НАУМКО, Олександр КАПІТОНЕНКО розповіли про страшні часи Голодомору у різних районах Сумщини. Федір Наумко акцентував на причинах та наслідках Голодомору, а також злочинності сталінізму, що завдав Україні найважчих утрат.

Учасники зібрання дійшли висновку, що організований владою Голодомор призвів до вимирання селян, згубної зміни демографічної та соціальної структури населення регіонів. Тож святий обов’язок українців – об’єднати зусилля й зробити все можливе, щоб ці трагічні події ніколи не були забуті.

Учасники заходу вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні хвилиною мовчання та запалили свічку пам’яті.

В усіх бібліотеках-філіях також відбулися тематичні заходи, присвячені тим трагічним сторінкам нашої історії. До заходів долучалися і молодь, і люди старшого віку. У рамках спілкування були представлені факти та спогади очевидців, демонструвалися документальні фільми. На завершення учасники заходів запалювали свічки пам’яті.

Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Усім нам, українцям, важливо пам'ятати про це - щоби ніколи не дозволити собі забути, хто ми. Ми не можемо змінити минуле, але можемо зробити все, щоби цінувати життя, щоби не здаватися, щоби лишатися собою. І зберігати те, що нам дороге - нашу цілісність, нашу силу, нашу культуру, наші реліквії.

І на згадку про ці страшні події ми запалюємо свічку пам'яті, на згадку про тих, хто загинув, і на знак того, що ми не здалися. Що наша сила проростатиме у всі часи - ми ставимо свічку на вікно. Це свічка пам'яті та Життя.