0012.jpg

У МЦ «Романтика», за сприяння народного депутата України Михайла АНАНЧЕНКА, відкрили виставку фотографій звільненої від російських окупантів Сумщини.

В експозиції представлені 43 вражаючі кадри, зроблені відразу після вигнання військ агресора.

На презентації були присутні ті, хто підтримав ідею проведення виставки і надав активну допомогу в її організації. Це народні депутати України Михайло Ананченко і Антон ШВАЧКО, заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ, начальник відділу молодіжної політики Тетяна САХНЮК.

Авторами світлин є два фотографи сумської студії «Мальва» Світлана СМИРНОВА і Ольга ВОВК. Жінки згадують, що збирали фотоматеріали попри страх і ризик для свого життя.

«Ми не змогли стояти осторонь цих подій, взяли камеру і вдвох поїхали на власному авто робити фотографії. Їхали іноді під обстрілами і часто чули вибухи», — говорить Світлана Смирнова.

Підтримувала фотографів єдина ідея — залишити на згадку сумчанам реальні світлини про все, що відбувалося на Сумщині у перші дні повномасштабної війни.

«Історія дуже часто переписувалася, і ми хочемо цими світлинами показати нашим дітям, що і коли насправді відбувалося, — зазначила Ольга Вовк. — Ми хочемо донести майбутнім поколінням правду про справжню ціну нашої свободи, хочемо, щоб вони знали, хто наші герої і що таке «руський мір».

За інформацією авторів виставки, три світлини з експозиції будуть продані на Інтернет-аукціоні, кошти з якого підуть на підтримку Збройних Сил України.

На відкритті виставки було також презентовано календар із захисниками нашої області, виданий до річниці повномасштабної війни.

***

Як повідомили згодом фотографи, в експозиції є також світлини, зроблені іншими людьми.

«Присвоювати чиїсь роботи не збиралися, деякі належать військовим, тому з міркувань безпеки не називали їхні імена. Деякі з них належать воєнним кореспондентам: Ірин РИБАКОВІЙ, пресофіцерці 93 бригади та Анні МУРАШКО з UNN. Тому приносимо вибачення, якщо когось образили і якщо хтось впізнав свої роботи і дає дозвіл на озвучення ім'я, з повагою це зробимо», – написали на сторінці фотостудії у Facebook.