Надрукувати
Перегляди: 7895

26 серпня у Сумах на Баранівці відбулася презентація Ромського громадського центру. Це установа, яка покликана організувати вирішення нагальних проблем сумських рома та стати осередком утворення місцевої молодіжної ромської організації.

Презентація просвітницького осередку зібрала велику кількість місцевих мешканців – рома. Представляли на відкритті місцеву ромську громаду її лідери: Микола МОСКАЛЬОВ, голова громадської організації «Сумське міське громадське об’єднання ромської (циганської) культури» та Василь ЖАДАН, голова національно-культурної організації «Ромале».

Вітання з нагоди початку роботи центру виголосив Борис БОГОДУШКО, депутат Сумської міської ради, директор Сумської загальноосвітньої школи №5, де навчається більшість дітей сумських ромів.
Успіхів у роботі Центру побажала віце-президент Асоціації національних меншин Сумської області, член Громадської ради при виконавчому комітеті Сумської міської ради Мехрібан САЛМАНОВА.

Відкриття центру стало логічним продовженням роботи команди проекту «Посилення інституційної спроможності ромських громадських організацій міста Суми», який з липня реалізовує Сумська обласна громадська організація «Фонд регіональних досліджень» за підтримки міжнародного фонду «Відродження». Тож привітав з подією і голова правління організації Олег ТУЛЯКОВ.

Щиру подяку за надану можливість участі у проекту висловили молоді сумські ромські активісти, випускники «Школи лідерства», яка проходила протягом кількох тижнів у рамках проекту.

Саме вони і будуть вести прийом громадян у ромському громадському центрі та готуватися до утворення молодіжної громадської організації. Власне самі роми надаватимуть представникам своєї національності послуги та консультації з питань оформлення субсидій, правової освіти, медицини та ін. Такі послуги будуть безкоштовними. Тим самим, це своєрідний шлях інтеграції та розвитку ромської громади у контексті життєдіяльності міста.

І хоча поки що осередок потребує оснащення, роми та їх друзі впевнені, що спільними зусиллями Центр стане дієвою установою та сприятиме розвитку самосвідомості ромської спільноти та її громадської активності.

Додамо, що Центр гостинно відкрив свої двері за адресою: вул. Баранівська, 138.

Нагадаємо, що 1 березня Суми приєдналися до заснованої Радою Європи мережі Інтеркультурних міст, покликаної сприяти забезпеченню сталого розвитку міст на принципах інтеркультурності, серед головних яких: гармонійне співіснування представників різних культур, релігій та національностей у місті та їх толерантні взаємини, оцінка такого розмаїття як переваги і використання його на благо громади.