003.jpg

У середу, 29 березня, у Центральній міській бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулась презентація робіт, що представлятимуть Суми на VII Всеукраїнському фестивалі писанок.

До конкурсу «Народна писанка» учні дитячої художньої школи ім. М. Г. Лисенка, вихованці народної студії образотворчого мистецтва «Країна мистецтва» Палацу дітей та юнацтва та юні майстри відділу декоративно-ужиткового мистецтва Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді виготовили колекцію з 350 писанок. За умовами конкурсу кожна область чи місто повинні представити 300 натуральних яєць, розписаних традиційним розписом регіону. Торік у цій номінації Суми стали переможцем.

Під час презентації писанкарі провели майстер-клас і розкрили таємницю написання традиційної Слобожанської писанки. Цього мистецтва навчали педагоги Валентина КОЗДРОВСЬКА, Тетяна СУРКОВА, Вікторія ШВАЧУНОВА, Аліна СВИРИД, Наталія ПОЛЯКОВА, Катерина БОРИКА та їхні учні.

Викладачі дитячої художньої школи ім. М. Г. Лисенка – Любов ЯРЦОВА, Ярослава МУДРОВА, Тетяна МЕЛЬНИК, Людмила ТЕРНО – та учениця закладу Юлія ПОПОВА представили чотири писанки (три висотою 90 см, одну – 60 см), які вони підготували на арт-перфоманс «585 Художників». Автори розкрили секрети процесу створення цих мега-писанок.

Презентація писанок – це перший із заходів, що відбудуться в Сумах у рамках VII Всеукраїнського фестивалю писанок. Традиційно всі вони проходять за підтримки відділу культури та туризму.

Нагадаємо, Всеукраїнський фестиваль писанок – це щорічний традиційний захід, що є невід’ємним атрибутом свята Великодня і відбувається в рамках міжнародного етнокультурного проекту Folk Ukraine. Фестиваль ставить за мету розвиток та поширення писанкарства, як художнього явища і культурного феномену українського народу, виховання поваги до національної культури та історії.